Pere Tapias, en una imatge d'arxiu
Pere Tapias, en una imatge d'arxiu

Mor Pere Tapias als 70 anys

Gastrònom i cantant, en Pere va dedicar tres dècades a la ràdio i la bona cuina

Actualitzat

El cantant i gastrònom Pere Tapias moria als 70 anys. Pere Tapias era el nom artístic d'un home de ràdio, advocat i gran lector anomenat Joan Collell i Xirau.

El Joan va néixer el 19 de maig de 1946 a Vilanova i la Geltrú i tota la vida en va ser ambaixador, especialment del seu xató.

Va estudiar Dret, però no va exercir gaire temps. De jove va treballar com a passant d'un advocat i fa una quinzena d'anys va ser el defensor de la ciutadania a l'Ajuntament de Vilanova.

El Joan va començar a convertir-se en Pere a finals dels anys 60, quan va debutar amb la cançó "La tia Maria".

El seu estil irònic i informal, amb melodies alegres i ritmades, contrastava amb la seriositat de molts intèrprets de la Nova Cançó, tot i que el mateix Pere Tapias, al principi, havia conreat aquell posat transcendent.

El seu primer elapé, "Per a servir-vos", és del 1973. En aquella època va començar a portar sempre gorra, un element icònic de la seva imatge. Després vindrien sis discos més, com "Si fa sol", "400 pendons" o "Passeig del Carme". Moltes de les seves cançons són com petites novel·les amb inici, nus i desenllaç, narrades amb humor i tendresa. Una mica a l'estil dels seus admirats Georges Brassens i Paolo Conte.

A mitjans dels anys 80 va deixar la música durant un llarg període i es va concentrar en la cuina i els mitjans audiovisuals. Va fer el programa "Què vol veure?" al canal català de Televisió Espanyola, i el "Tapias variades" el va començar a Catalunya Ràdio el 1993. Els seus diversos formats sempre es basaven en la participació i la complicitat dels oients.

Després de més d'una dècada amb el "Tapias variades", en Pere va publicar un llibre amb el mateix nom que el programa recollint algunes de les millors receptes.

El seu amor per la paraula i la cuina també el porta a fer pregons i xerrades arreu de Catalunya, i a publicar llibres com "Cuines, barques i fogons", "Plats de festa" o el recull "Poètiques variades".

L'any 2000, amb un pes de 142 quilos, va tenir una insuficiència cardiorespiratòria que el va deixar a les portes de la mort. Aquell tràngol el va portar a canviar d'hàbits i seguir un règim estricte. Recuperat i molt animat, escriu el llibre "El plaer d'aprimar-se" i publica el recopilatori "Les meves cançons", amb el qual va fer alguns concerts.

El 16 de maig del 2016, el programa "El suplement" li va dedicar tot un programa especial amb motiu del seu 70è aniversari, emès des del Teatre Principal de la seva estimada ciutat, Vilanova i la Geltrú.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut