Marta Ferrusola i Jordi Pujol
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Marta Ferrusola: Encendre un ciri a Déu i un altre al dimoni

Mònica TerribasActualitzat

Tornats de la Grandeur encara per recuperar de la República en Marxa de Macron, amb la primera manifestació de protesta ja al carrer, a la misèria de la informació que es va filtrant, oportunament, en plena judicialització del procés independentista. Ahir, la filtració va ser sobre el cas d'evasió d'impostos de la família Pujol a Andorra des dels anys 90 en endavant, enmig de la trama de policies i operació Catalunya que ho empastifa tot.

Un informe de la UDEF, de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers, xifra les quantitats que movia la família i com ho feia des del 1990. 69 milions d'euros de patrimoni de la família sense justificar. Forma part de la documentació del cas en mans del jutge José de la Mata i de les investigacions que es fan a Andorra.

Aquest matí, en aquest estudi, al ministre de Finances d'Andorra, Jordi Cinca, li demanarem que ens expliqui si és normal que el llenguatge que utilitzaven els clients -en aquest cas Marta Ferrusola- per adreçar-se a les entitats financeres sigui en codi. Això que llegireu és la transcripció d'una nota manuscrita on quan sentiu "dos missals" heu d'entendre "dos milions de pessetes" de l'any 1995 i quan llegiu "biblioteques", "comptes bancaris", i el mossèn destinatari del traspàs, el seu fill Jordi Pujol Ferrusola, ara en presó preventiva.

"Reverend mossèn, sóc la mare superiora de la congregació, desitjaria que traspassés dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia, ell ja li dirà a on s'han de col·locar. Molt agraïda, Marta."

Amb una mà al davant i una al darrere, va dir Marta Ferrusola en seu parlamentària, però aquesta nota d'ordre de traspàs bancari s'adiu més amb l'expressió "encendre un ciri a Déu i un altre al dimoni".

I ara hi haurà qui estigui pensant: tot això són filtracions interessades per tapar l'escàndol del PP de Madrid, per enverinar el procés justament ahir que Carme Forcadell tornava a haver de declarar davant del TSJC, per desmotivar el moviment independentista... pel que sigui, però la confiança en la capacitat de la societat catalana de discernir i digerir informació  i actuar en conseqüència està a prova de coincidències entre filtracions judicials i procés.

En qualsevol cas, Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ahir va deixar clar que el procés democràtic i polític de l'independentisme no s'atura.

"Debatre no és un delicte, votar no és un delicte, no ens doblegarem a la voluntat censora d'aquells que volen paralitzar i coartar un Parlament democràtic."

I per assumir-ne les conseqüències econòmiques, caixa de resistència anunciada ja per les entitats sobiranistes per pagar les multes. Socialitzant els costos d'un projecte resistent, que dels jutjats n'espera sentències, però que no siguin polítiques.

Anar al contingut