Diari d'un repte

Mariola Dinarès, del "Popap", accepta el repte de viure 10 dies sense sucre

L'OMS recomana no prendre més de 25 grams de sucre al dia, tot i que la població espanyola en pren entre 110 i 120! Això vol dir que un nen de 8 anys ja hauria consumit tot el sucre que hauria de prendre al llarg de tota la seva vida... Unes dades que ens fan reflexionar i que han motivat que la Mariola Dinarès s'hagi plantejat una vida més dolça, però sense sucres refinats.

Actualitzat

Al "Popap" els agraden els reptes i han acceptat el que ha posat en marxa la publicació "Ets el que menges": 10 dies sense sucre. Com poden reaccionar el cos i la ment durant aquest procés? El repte comença aquest divendres, amb els consells i instruccions del psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer i la periodista Núria Coll.

DIA 1

La Mariola ha deixat enrere el cafè amb llet amb sucre i el croissant!
He començat el dia menjant una truita de plàtan amb canyella per esmorzar. Com em sentiré al llarg del matí? 

 

DIA 2

La Mariola al mercat!

Ahir vaig anar a dormir amb un mica de mal de cap però he tingut un bon despertar sense despertador. M'he près un cafè sense sucre i dues torrades amb pernil. Tenia la nevera buida o plena de coses no recomanables. He agafat la llista de la compra dels menús per aquests deu dies i he anat al mercat. El carnisser, l'Eduard Morera, m'ha ensenyat aquesta mitjana de vedella. Me n'he fet un tros amb una gran amanida i he comprat lluç pel vespre. 

 

DIA 3

Ahir al vespre mentre esperava que comencés el concert "Volem acollir" al Palau Sant Jordi, fent zàpping, vaig anar a parar al programa del cuiner Jamie Oliver i justament feia un pastís de merengue. Es veu que es diu "Pavlova". Vaig mirar com pujaven les clares i com hi llençava sucre a dojo. M'he llevat amb ganes de continuar el repte. No segueixo les receptes el cent per cent. Avui he menjat lluç amb porro i una crema de carbassa, tot pensant en la Pavlova. 

 

DIA 4

M'ha sortit un herpes! 

Quan vaig entrevistar Núria Coll de etselquemenges.cat em va alertar que els primers dies sense sucre el meu cos es netejaria i em sortirien granets. No se si és això o la truita de plàtan del primer dia però m'ha sortit un herpes al llavi. 

Amb pansa inclosa he celebrat el Dia mundial de la ràdio a Pont de Molins. L'Ajuntament ens ha obsequiat amb galetes i moscatell. No he menjat galetes i he fet veure que bevia a galet amb el porró per fer content el cap de continguts Santi Faro.

 

DIA 5

Maduixes de sucre per maduixes naturals! 

A mig camí del repte, la Marisa Gil ha portat llaminadures per celebrar el seu aniversari. Hi havia dentadures de sucre i la meva preferida: la maduixa tova. He tingut temptacions però finalment no n'he menjat cap i he anat cap a l'estudi a fer el programa. Al "Popap" avui parlàvem de les vídeo-receptes ràpides que triomfen a la xarxa. Han vingut les noies de Quins fogons tv. Els hi hem fet fer una recepta improvisada amb crema de xocolata, pa de motlle, plàtan i maduixes. Quan hem acabat m'he menjat quatre maduixes naturals. Què me'n dius del canvi? He passat de les maduixes plenes de sucre a unes grans i vermelles maduixes naturals. Ja n'estic aprenent. 

DIA 6

Gaudint d'un suc. 

Avui m'he adonat que menjar els productes de la terra, naturals i sense tractaments em fa feliç. Ja no trobo a faltar coses dolces. Potser és perquè a mig matí he begut un suc de fruites amb taronja, poma i pastanaga tot llegint la revista 'Time out' que publica un especial d'entrepans. Res de mossegar, m'he begut amb molt de gust un suc brutal que m'ha omplert d'energia.

DIA 7

Potser ja sóc una altra.

Tot i els sabotatges i les ofertes diverses estic mantenint la meva alimentació sense sucre. L'herpes evoluciona. Ja se sap que amb o sense cremes dura 7 dies i m'acompanyarà fins al final del repte. Crec que és un signe de neteja intestinal. Ho dic perquè tanta verdura m'ha provocat molta intensitat en allò que explica i detalla Xevi Verdaguer. Amb sucre no aniria tan al lavabo? 

Dia 8 

Dia de crisis 

No he tingut temps de fer-me carmanyola per menjar a la cuina de Catalunya Ràdio i volia fer temps fins a arribar a casa. He intentat reprimir-me però al final he anat a la màquina expenedora i m'he comprat uns bastonets. A través de les meves xarxes socials he difós el moment de l'enxampada de l'Aina Grau i a través del meu Instagram  li he preguntat a l'editora del web www.etselquemenges.cat Núria Coll si era molt horrible el què havia fet. M'ha dit que per una vegada no passa res. Comprar bastonets m'ha fet mirar l'etiqueta i efectivament tenien un 1,25 gr de sucre. Fins i tot els bastonets tenen sucre! Després de visitar la màquina he pensat que algun dia veurem màquines expenedores amb enciams, fruites o plàtans. Menjar sense sucre fa ganes de menjar plàtans. És així. 

 



Dia 9 

He anat al gimnàs

Després del meu dia de crisis i per sorpresa meva, m'he llevat amb ganes de fer esport. He anat al meu club de tota la vida. El Club Egara on tothom estava cremant calorïes com si no hi hagués un demà. Tothom em pregunta pel sucre i com em va. Jo he cremat 170 calories en una màquina i 225 en l'altre. Estic contenta perquè el repte dels 10 dies sense sucre m'ha portat fins al gimnàs. Un dissabte de fer net del tot. 

DIA 10 

Després de viure 10 dies sense sucre he arribat a una conclusió i li he explicat en directe a la Núria Coll, editora de etselquemenges.cat.

Anar al contingut