La República Catalana, amb humor

Captar la part més grotesca i absurda del procés. Aquest és l'exercici que fa Nando Zanoguera a "Fora de la galàxia", un llibre imprescindible per entendre el procés amb humor

Enllaç a altres textos de l'autor

Natàlia Ramon

Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

@natramonetc
Actualitzat

L'altre dia vaig tornar a veure el discurset que va fer en Rajoy la nit de l'1 d'octubre, quan va dir allò d'"a estas horas, puedo decir con total rotundidad que no ha habido referéndum de autodeterminación en Cataluña". A banda de morir-me de riure, o de pena, ara no ho sé dir exactament, vaig pensar que en Nando Zanoguera (Palma, 1972) ho havia fet molt bé. "Fora de la galàxia" (Viena Edicions) és la primera novel·la d'en Nando Zanoguera, i realment ha captat perfectament la part més grotesca del procés i, per extensió, d'Espanya i Catalunya.

Ja sé que molts de vosaltres deveu estar tips del procés, però l'humor de "Fora de la galàxia" és grotesc, absurd; en Nando fa punta al llapis quan sembla que ja no queda mina. I enmig de tanta transcendència, tanta història (cada dia és històric, si us hi fixeu), tanta incertesa pel futur, tanta mobilització..., enmig de tant de tot, "Fora de la galàxia" és un bon divertiment.

I ara em direu que escric tot això perquè en Nando Zanoguera és un periodista de Catalunya Ràdio, i que això és tràfic d'influències, prevaricació o jo què sé quin d'aquests delictes que en els últims anys s'han posat tant de moda.

Doncs com vulgueu, digueu-me delinqüent, però us vull advertir que si voleu passar una bona estona, llegir amb un somriure als llavis, riure del primer ministre espanyol de "Fora de la galàxia", de la nova presidenta de la República Catalana (una sorpresa), de la líder del moviment social, d'Angela Merkel i les altres persones o personatges que heu sentit tan sovint als informatius de Catalunya Ràdio dels últims anys..., si voleu riure, deia, llegiu com va ser el procés d'independència, com és la nova República Catalana, què se'n fa d'Espanya després que Catalunya marxi i què passa amb la Unió Europea.

Si voleu saber si Catalunya queda vagant per la galàxia exterior, tal com va pronosticar el ministre Margallo, heu de llegir aquesta novel·la, on a través de l'humor de l'absurd en Nando Zanoguera ha tingut la traça i l'habilitat d'usar els seus coneixements com a periodista i excorresponsal a Brussel·les, a Pequín (i a Pocon). Perquè, sabeu què? Aquí a Catalunya Ràdio hi ha bons periodistes i sobretot gent ben normal. I en Nando Zanoguera, a més, és molt "sandonguero".

Anar al contingut