La Terribas des de l'espai Joan Fuster a Sueca
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Joan Fuster, 25 anys de la seva mort. "El matí", des de Sueca

Mònica TerribasActualitzat

Mai res no és exactament com ho hem pensat. Aquest matí, volíem despertar-vos en pau, acollir-vos en aquest racó on som, envoltats de manuscrits, de màquines d'escriure, d'olor de la saviesa de Joan Fuster... però l'atac d'aquesta nit a Londres contra fidels musulmans i les flames de Portugal, la catàstrofe d'aquest incendi que s'ha endut 62 vides, ens recorden un aforisme fusterià: "Morir-se massa jove és un error. Morir-se massa vell, també. En general, morir-se és sempre un error."

En aquest cas, segur, joves o grans. Fortuït o no, la mort sense sentit.

Però sabeu què? A Sueca s'hi està bé, aquest matí. Aquí, a l'Espai Fuster, carrer Sant Josep, número 10, voltats de pensament de Joan Fuster. Rellegeixes pensaments escrits fa dècades i penses: "repetim la vida amb petits matisos perquè no aprenem d'aquells qui ens han ajudat a pensar-la." Si parléssim menys i llegíssim més, avançaríem més. Som a Sueca per rellegir en veu alta Joan Fuster, el poeta, l'assagista, aquell qui qüestionava el que pensava per fer-nos-hi pensar. Coses escrites per Joan Fuster al seu "Diccionari per a ociosos":

"La majoria de súbdits d'un estat de dret -clima teòric de llibertat- acostumats a ell, no en valoren les exempcions (…) La nostra sordesa a la llibertat o a la manca de llibertat, si és crònica, ens exposa a una deformació irreversible."

"Tota convicció -convicció seriosa- se us convertirà en prejudici per a les conviccions ulteriors. Penseu-hi. Cada convicció que adquiriu és un prejudici més que acumuleu."

Repensem-nos, doncs, conviccions incloses. A taula, tres consellers de Cultura, Vicent Marzà, Santi Vila i Fanny Tur. Països Catalans? O País Valencià, Illes Balears i Catalunya? Qui estigui convençut d'una cosa o d'una altra, ho xerrarà al carrer, que és on rau la llibertat, deia Joan Fuster. I És al carrer i a les places, on la música al País Valencià fa retronar la seva herència i tantes d'altres.

I després de revisar el seu pensament i destriar el pas del temps en l'obra de Joan Fuster i arribar a l'ara, el 2017, 25 anys després que ens deixés... obrirem micròfons per sentir la veu viva de la música en aquest País Valencià... Zoo, Aspencat, El Diluvi, Mireia Vives, Borja Penalba, Andreu Valor… Joan Fuster es preguntava què passarà amb aquests pobres lletratinents de la cultura. Doncs li hauria agradat conèixer Obrint Pas, Orxata Sound System, Feliu Ventura, La Gossa Sorda, Pau Alabajos, Pep Gimeno "El Botifarra"... pugen i baixen dels escenaris, més vius que mai... I avui, tocaran per ell i per nosaltres, a casa seva, sense whisky ni tabac... que en això sí que han passat els anys.
Anar al contingut