"Innovador", el segell de moda a les escoles

Unes 500 escoles s'han afegit al programa Escola Nova 21, però cal més que una etiqueta per construir les escoles del futur

Dia sí, dia també algú et truca i t'explica que a la seva escola tenen una proposta innovadora, una nova manera d'ensenyar adaptada al que demanen i necessiten els alumnes del segle XXI perquè aprenguin matemàtiques o s'apassionin per la ciència o la lectura.

Barcelona vol que d'aquí tres anys tots els centres educatius de la ciutat tinguin el segell d'innovadors i d'Escola Nova 21. El projecte de la Fundació Bofill i el Centre Unesco ha aconseguit en només 6 mesos que 500 centres educatius s'apuntin a aquest corrent renovador que, segons diuen, ha entrat a les aules per no anar-se'n.

Tot això passa mentre a casa et diuen: "Quin pal! Avui col·le una altra vegada". O bé ets dels pocs que no has tingut sort i els teus fills no han tingut la fortuna de creuar-se amb aquesta allau de mestres i projectes innovadors, o bé no saben apreciar què té d'innovador que els expliquin les fraccions igual com els hi van explicar als seus pares o que els facin memoritzar les comarques per treure bona nota i oblidar-les al cap de pocs dies.

I tu, que saps que hi ha pinyes per posar-se el segell d'innovador, sobretot quan s'acosten les preinscripcions, li dius al nen: "Tu estigues tranquil. Un dia d'aquests al teu col·le també hi entrarà de veritat aquest corrent i vosaltres sereu el centre de l'aprenentatge. De moment ja teniu el segell i això, segur que serveix per alguna cosa". Esperem que no ens quedem aquí. Seria una llàstima.