ANÀLISI

Ensenyar el càncer a la xarxa

El càncer, la mort... som una societat aprensiva que no sap conviure amb la realitat

Actualitzat

La Mireia s'ha mort. Només tenia 23 anys. La Mireia i l'Alba van venir a Catalunya Ràdio el 2015 per ensenyar què passa quan es té càncer i per ajudar altres joves que tenen la malaltia. Van crear el blog Mi compañero de viaje i, apadrinades per la Fundació Eric Abidal, van fer un vídeo, "Ama la vida", i altres iniciatives molt virals.

El Pedro té càncer. El meu professor i amic de Social Media Pedro Rojas té càncer. Ho vaig saber de sobte amb un post que Facebook em va ensenyar mentre repassava el meu mur. Hi sortia ell en una foto des del seu llit de l'hospital, ordinador a la falda i mostrant la mà, on es llegia, escrita amb bolígraf i hashtag inclòs, una paraula: #venceré. Dies més tard el vam trucar des del "Popap" i ens ho va explicar: "Faig quimioteràpia i els missatges a la xarxa em donen molts ànims i energia."

La Vanessa va tenir càncer i va decidir fer el blog El crep de mi vida, i escriure el seu dia a dia. Ara es dedica a fer conferències sobre la seva malaltia, ja superada.

Tots ells tenen càncer i han triat explicar-ho a la xarxa i no silenciar la seva lluita. Hi ha gent que s'amaga i desapareix de la xarxa per viure en solitari la seva malaltia. D'altres necessiten explicar-ho i l'escalf dels seus contactes. Som diversos. El càncer, la mort... som una societat aprensiva que no sap conviure amb la realitat. M'agrada el que han fet la Mireia, el Pedro, la Vanessa i el Pau, perquè fan que la xarxa sigui una mica més humana i real.

És per tot això que estic totalment a favor i orgullosa del projecte de llei sobre les voluntats digitals que el govern de la Generalitat aprovarà, tal com em va dir el conseller Mundó, abans de l'estiu. És un projecte pioner.

Dir que tens càncer a la xarxa ho pots triar, però en canvi ningú pot triar com quedarà el nostre llegat digital si morim. Hi ha gent que diu que, un cop mort, tant li fa com quedi tot al món digital i real, però i els teus amics i familiars? Què passa amb l'empremta digital, els perfils personals, les subscripcions, l'Spotify Premium? La llei ens permetrà decidir què fer-ne i triar el nostre hereu digital.

La qüestió és decidir i que no decideixin per tu, també en la teva vida digital "post mortem".

Anar al contingut