foto tió
foto tió
Catalunya migdia

Empar Moliner aconsegueix el seu repte: #esdiutió "trending topic"

Més de 400.000 persones van interactuar amb piulades que portaven l'etiqueta #esdiutió i més de 500 van repiular la piulada del "Catalunya migdia" que va arrencar el debat

Actualitzat

Empar Moliner es va proposar dimecres durant el "Catalunya migdia" un repte: aconseguir que #esdiutió fos "trending topic" a Twitter. I ho va aconseguir. Més de 400.000 persones van interactuar d'alguna manera amb les piulades que portaven aquesta etiqueta.

L'etiqueta va generar dues polèmiques. El primer debat va ser la reivindicació d'aquells que no l'anomenen tió sinó soca o tronc.

El segon debat va ser la reivindicació de fer servir correctament cagatió. El tronc que atonyinem a bastonades perquè cagui regals és el tió. El cagatió és la tradició de fer cagar el tió i, per això, podem dir que s'ha organitzat un cagatió a la plaça del poble. El que no direm mai és que "fem cagar el cagatió".

Tió, cagatió... el perquè de tot plegat

Per trobar l'inici de tot plegat hem de viatjar als Estats Units, concretament al programa "Saturday Night Live". L'actriu Kate McKinnon, col·laboradora d'aquest "late show", va explicar als nord-americans la tradició catalana de fer cagar el tió, el que va traduir com el "Catalan Poop Log of Christmas".

L'explicació de l'actriu va cridar l'atenció de l'Empar, que va dedicar la seva dèria a "tradicions catalanes galdoses i memorables": des del tió al Patufet passant pel caganer. Fent aquest repàs, va recordar que la soca no es pot dir cagatió, i d'aquí tota la polèmica.

Anar al contingut