Dakar

Els dakarians són uns masoquistes encantadors

El Ral·li Dakar dona molt pel sac, però voldràs tornar-hi

Enllaç a altres textos de l'autor Damià Aguilar

Damià Aguilar

Redactor d'Esports especialitzat en motor

@damCR
Actualitzat

Què t'aporta una competició en què t'has de llevar de matinada cada dia, has d'estar-te 8 hores mínim ficat en un vehicle o donant gas a una moto, si no 14 hores, sempre amb el 100% d'atenció i forces física i mental? I amb el risc de fer-te molt de mal? Per a alguns és la seva vida; d'altres voldrien que ho fos.

Gerard Farrés, Oriol Mena, Dani Oliveras, Laia Sanz, Nani Roma, Isidre Esteve... Són professionals d'això. Alguns hi han arribat des d'altres àmbits del motor, altres han hagut de fer un parèntesi a la seva vida, com l'Isidre, per buscar la forma de tornar-hi. Saben que arrisquen la salut. Masoquistes? Sí, però encantadors.

També hi ha masoquistes amateurs: com en Nando Jubany, que des de les seves cuines decideix que emprendrà un altre repte que no deixarà inacabat. D'anar en moto en sap; en Nandu ha donat gas durant 20 hores més que el primer classificat. I quan arribava al bivac, menjar, un massatge que jo crec que el baldava més i tot, 3 horetes de pintar el llibre de ruta, dormir si podia, i llevar-se de nou per lluitar un dia més.

O la Rosa Romero, que va abandonar per un tall de 15 centímetres en una cuixa, molt pròxim a la femoral. En una de les etapes es va haver de fer la morta perquè s'aturés algun competidor a ajudar-la, perquè ningú no parava. Masoquistes tots plegats? "Masoca", la Rosa, mare de família i no professional d'això? Potser, però encantadora i ben contenta d'haver-ho pogut explicar.

Masoquistes els periodistes que volem anar-hi sabent que arribarem després de 10 hores d'autobús a un bivac i ens tocarà posar-nos a treballar, i hauràs d'esperar una bona estona al sol que un príncep qatarià s'acabi de dutxar per parlar-hi, i duràs els cabells com un fregall, i l'aigua de la teva dutxa comunitària o serà un rajolinet o serà freda, i internet anirà lentíssim, i no hi haurà cobertura de telèfon al mig de Bolívia quan et van perjurar que sí... I potser alguna cosa que hauràs menjat, el cos no l'haurà acceptat del tot... Tot el que té de masoquista el Dakar, t'ho torna amb escreix, professionalment parlant.

Anar al contingut