Acte pel referèndum a Barcelona
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

El rumb de la col·lisió entre Catalunya i Espanya: propera roca, 4 de juliol

Mònica TerribasActualitzat

Ahir, vaig tenir la sort d'escoltar les reflexions que feia el periodista Iñaki Gabilondo, al Col·legi de Periodistes, en una altra taula del cicle "Espanya plural, Catalunya plural", organitzada per l'Associació de Periodistes Europeus. Més lucidesa impossible acumulada en poca estona sobre la lectura que Iñaki Gabilondo fa del que ha portat Catalunya i Espanya al rumb de col·lisió -va dir- si no es fa marxa enrere. Qui farà marxa enrere i en què, aquesta és la qüestió.

Gabilondo no s'explica com pot ser que ningú s'adonés el 2010, a la manifestació de protesta contra la sentència del referèndum de l'Estatut, que aquella era la demostració pacífica, pública, que expressava nítidament que una part de la societat catalana havia traspassat un llindar, que es trobava en un canvi d'escenari. Perquè -va dir Gabilondo- després de votar en referèndum (es referia a l'Estatut), l'única cosa que es pot fer és anar a dinar. 

Res fa pensar que aquí, si l'1 d'octubre se celebra el referèndum, la gent pugui anar a dinar tranquil·la, perquè segur que es viurà en plena ofensiva judicial. Ahir el TC va comunicar a Raül Romeva que no es pot dir a si mateix conseller d'Exteriors, però la gent del carrer, que es vol entendre, sap que Romeva fa feina en política exterior, i li dirà ara i fins al final de mandat conseller d'Exteriors, per entendre's, que és del que es tracta. 

Com serà el referèndum? Doncs "El matí de Catalunya Ràdio" ha pogut saber la data per saber-ho: el 4 de juliol, d'aquí a 10 dies, en un acte organitzat per la Generalitat que durà per títol garanties.cat i on es farà públic el marc legal que donarà cobertura jurídica al referèndum. I aleshores, sabrem el com. Aquest referèndum no es farà, diu el govern espanyol. Puigdemont i Junqueras el 4 de juliol explicaran com s'ho pensen fer perquè el referèndum sigui una realitat, contra la voluntat del govern espanyol. Sí, té raó Iñaki Gabilondo, el rumb de col·lisió hi és: propera roca, 4 de juliol. 

Anar al contingut