Què passa a "El matí de Catalunya Ràdio" aquesta temporada? Ja ho esteu sentint: que dediquem tot el matí a convertir els problemes i els dubtes que sorgeixen de l'actualitat en preguntes amb respostes i somriures. Passar el matí al costat de l'equip que dirigeix Mònica Terribas és combinar el rigor i la solvència amb la mirada crítica i múrria sobre una realitat calidoscòpica.

 

No volem fer cap fotografia de la realitat, ni cap radiografia, perquè els fets i les interpretacions no s'aturen: vivim i viurem el moviment. Què sentim? Que es belluguen les neurones, que afloren les contradiccions, que es corregeixen les rutes, que es mou el terra. I això s'ha d'explicar amb totes les veus i, de tant en tant, cal enviar-nos a tots al racó de pensar i reflexionar. Hem d'aprendre a repensar-nos i a somriure mentre ho fem.

El nostre és un equip que no vol impressionar-vos, sinó que us vol acompanyar sense fer soroll per descobrir junts què ens està passant aquí i al món. En una època en què els flaixos tapen l'escena, "El matí de Catalunya Ràdio" nedarà contra corrent. El que no s'entén, que ens ho expliquin els qui més en saben. I el que passa, que ens ho expliquin els qui ho viuen, no els qui ho veuen.

I a l'estudi, els intèrprets en diàleg constant a una banda i l'altra de les sensibilitats socials, econòmiques i polítiques, perquè el món de la tertúlia posa en guàrdia el cervell de Pau Llonch davant del de Montserrat Nebrera, el de Francesc Sánchez amb el de Julià de Jòdar, el de Ferran Casas amb la visió de José Domingo o l'experiència de Teresa Cunillera, el de Laia Bonet amb la de José Manuel García Margallo, i el mapa de Gemma Ubasart contrasta amb el de Mònica Sabata. I així amb un munt de veus, que no es volen convertir en personatges sinó en persones que es fan sentir i saben escoltar. I després, truquem a la Sala de Màquines, i Adrià Cuatrecasas i Sergi Vives posen en marxa la "Consensuadora" i en surt un argument de consens.

I aquesta és l'actitud, fer-ho fàcil, siguin receptes de Carles Abellán o Oriol Balaguer, o consells de jardineria d'Oriol Villatoro. Les coses són fàcils i divertides si se saben observar, com fem a "Lecturàlia" amb Màrius Serra i com veurem tafanejant l'agenda de Laura Borràs, o coneixent les prioritats a la cartellera d'Àlex Gorina i la Gemma Ruiz o les vicissituds de les sèries i la televisió amb Sílvia Comet, Cristina Bordas, Santi Villas, Àlex Gutiérrez i la crítica de Mònica Planas. Cap matí sense esbrinar quins són els marges per somriure a la realitat. I cap matí sense aprendre a pensar i comprendre el que ens passa, des de l'economia amb el professor Sala i Martin i Antoni Castells fins a la filosofia, el temps i la tecnologia, en què clicarem, i molt, amb Albert Cuesta, Genís Roca, Albert Murillo i Mariola Dinarès.