El futur? Horts a casa, insectes i carn de laboratori

D'aquí 50 anys, menjar passarà, segurament, per perdre les manies, adaptar els costums i aprendre habilitats noves

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Paula Molés

Redactora especialitzada en gastronomia

@PaulaMols
Actualitzat

Passejant per l'última edició de la fira Alimentaria, em va cridar l'atenció un petit espai de nous projectes amb poc capital, allò que se'n diuen "start-ups". Un jove portuguès em va explicar el seu CoolFarm: Un sistema de mòduls apilables en què es poden conrear vegetals en un ambient controlat. Fa servir el 90% menys d'aigua que l'agricultura convencional i no necessita pesticides ni herbicides. De moment, tenen molta demanda en països com la Xina o Corea, on els nivells de contaminació fan poc recomanable l'agricultura a l'aire lliure. CoolFarm està pensat per a restaurants, hospitals, supermercats i, potser en un futur, cases particulars.

Aquests cubicles em van recordar l'apartament del futur que va crear l'estudi de disseny Superflux per a l'exposició "Després de la fi del món" al CCCB. El pis imaginari del 2050 està ple de recipients d'on creixen plantes i verdures gràcies a la llum led. També té un prestatge amb llibres: "Mascotes com a proteïna" i "Nova carn: cuina per a la família amb proteïna alternativa".

En aquest apartament del futur exposat al CCCB també hi havia grans caixes plenes d'insectes, de cucs. I resulta que aquesta proposta futurible i imaginària ha resultat ser ben propera: Carrefour ja ha posat a la venda grills i cucs. Nutritius i sostenibles, com la carn de laboratori, un projecte que ja és realitat: cèl·lules mare d'animals que es fan créixer per crear carn amb gust de carn.   

Tot plegat sona a ciència-ficció i alguns diran que, fins i tot, sona ridícul! Però el cert és que el temps passa de pressa, no parem de reproduir-nos i els recursos s'acaben. Alimentar cada dia 7.500 milions de persones (i els que vindran!) és un problema d'abast mundial. Ja fa uns quants anys que els experts recorden, per exemple, que no podem continuar consumint carn com fins ara…

Tindrem insectes als prestatges de les nostres cuines d'aquí a 30 anys? Conrearem a dins de casa l'enciam de l'amanida que ens menjarem per sopar? Comprarem hamburgueses "in vitro"? Endevinar el futur no ha estat mai el meu fort!

Anar al contingut