Canes 2017

Les millors pel·lícules del Festival de Canes, segons Àlex Gorina

L'Àlex Gorina, el nostre expert en cinema, no descuida les pel·lícules que no entren "a competició". També es mereixen puntuació! 1, 2, 3, 4 o 5 estrelles?
Per la catifa vermella de Canes hi ha passat la flor i nata del cinema mundial

Per la catifa vermella de Canes hi ha passat la flor i nata del cinema mundial

El rànquing del Gorina de les pel·lícules que no entren "a competició"

Tesnota / Proximitat - Kantemir Balagov (Un certain regard) ★★★★

El segrest del fill d'una familia jueva de Nalchik posa en crisi l'amor entre pares i filla. Un debut espectacular, en un film perfectament resolt i interessant, parlat en balkàr. Daria Zhovner pot fer tremolar Marion Cotillard.

"Demons in paradise" - Jude Ratman (Sessió especial)  ★★★★★

El record, dels 26 anys de guerra a Sri Lanka, viscut de nen pel director que torna al país. Escenes emotives i punt de vista parcial. Poques escenes, i pocs testimonis rellevants de debó.

 

"La cordillera / El presidente" - Santiago Mitre (Un certain regard) ★★★★★

Ricardo Darín, president de l'Argentina a una cimera sudamericana als Andes xilens. Un president que decideix ser honest per agradar la seva filla: pur cinema americà!

 

"24 frames" - Abbas Kiarostami (Sessió especial) ★★★★★

24 fotografies del director prenen vida, de la instantània passem als minuts abans i després. 24 històries completes. Un any després de la seva mort, ens demostra que es pot visualitzar el temps. Obra mestre de la contemplació!

 

"Dopo la guerra" - Annarita Zambrano (Un certain regard)  ★★★★★

Un terrorista italià refugiat a França intenta fugir a Nicaragua per evitar l'extradició. Cinema polític des de l'interior dels personatges. Bellíssim retrat de familia i dels efectes col·laterals de la violència.

 

"L'atelier" - Laurent Cantet (Un certain regard)  ★★★★★

Una escriptora fa un taller d'escriptura per a nois amb problemes. El principal problema del film és que els guionistes no han fet abans un taller d'escriptura de guions...

 

"Out" - Gyorgy Kristof (Un Certain Regard)  ★★★★★

Un obrer eslovè aturat se'n va a fer de pescador a Letònia. Film de debutant amb interès. En estonià, hongarès, letó, polonès, rus, eslovè i una paraula en urdú.

 

"Nos anées folles" - André Techiné (Sessió especial)  ★★★★★

La història real de Paul Franck, desertor de la Gran Guerra i amagat darrere una personalitat de dona. És "La noia danesa" del cinema francès. Allò que diem, mona i simpàtica, però d'estil totalment antiquat.

 

"KEUL-LE-EO-UI KA-ME-LA" ("La càmera de Claire") - Hong Sangsoo (Sessió especial) ★★★★

Claire (Isabelle Huppert) fa fotos a Canes 2016 i refà la vida d'un cineasta coreà famós. Un gran director fa un film banal per poder lligar-se l'actriu: això és real.

 

"Napalm" - Claude Lanzmann  (Sessió especial) ★★★★

El gran documentalista que va fer "Shoah" s'autoroda en pla fix, per explicar com es va enrrotllar amb una infermera durant una visita a Pyongyang el 1958. Presa de pèl d'un vell verd!

 

"Abans que desapareguem" - Kiyoshi Kurosawa (Un Certain Regard) ★★★★★

Molts japonesos canvien de personalitat, perquè els aliens els "okupen". Una variant de "La invasió dels lladres de cossos" amb massa bla-bla-bla, poca tensió i excés d'humor groc pàl·lid.

 

"Le venerable W." - Barbet Schroeder (Secció especial) ★★★★★

Després dels militars, ara, a Birmània, la dictadura dels monjos impulsa el genocidi dels musulmans. Un documental revelador rodat al lloc dels fets, potser massa aviat perquè les coses encara estan passant.

 

"Promised land" - Eugene Jarecki (Sessió especial) ★★★★

La vida i decadència d'Elvis Presley en paral·lel a Amèrica fins a la victòria de Trump. Una radiografia crucial: quan el rock perd el roll, i quan els EUA van perdre la república per esdevenir imperi?

 

"Visages villages" - Agnès Vardà i JR (Fora de concurs) ★★★★★

Una directora de 87 anys i un fotògraf de 34 viatgen per França per aixecar murals fotogràfics. Emoció absoluta per la transmissió dels valors de la imatge, el respecte humà i la responsabilitat creativa.

 

"They" - Anahita Ghazvinizadeh (Sessió especial) ★★★★★

Mentre decideix si vol ser noi o noia, un noi-noia intenta aturar la pubertat. Sense dramatismes cridaners, una pel·li-diari íntim sobre sentiments prioritaris: el meu cos sobretot és meu.

 

"Lerd" ("Un home honest") - Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard) ★★★★★

Una família intenta viure amb decència en un Iran de corrupció endèmica inevitable. Realisme de bona llei que ens descobreix que també l'Iran sembla Nàpols: tot al món és màfia!

 

"Mugen no Junin" ("L'espasa de l'immortal") - Takashi Miike (Fora de concurs) ★★★★★

2 hores i 20 minuts de lluites de samurais: no sé quants en moren. Impossible no adormir-s'hi. Espectacular, però sempre veus la mateixa escena.

 

"Barbara" - Mathieu Amalric (Un certain regard)  ★★★★★

Jeanne Balibar és la cantant Barbara, i Amalric, el director que roda la seva vida. Biopic trencadís gens ortodox amb una qualitat musical indiscutible.

 

"Les fantômes d'Ismaël" - Arnaud Desplechin (Obertura) ★★★★★

Un director film, un director que filma: inspiració i deliris entre "Vertigen" de Hitchcock i la pintura de Jackson Pollock. Cinema torrencial, grans interpretacions, però excés de dispersió.

NOTÍCIES RELACIONADES