ANÀLISI

Cavallers, va de bo!

La pilota valenciana no és només un esport, sinó una part fonamental de la història dels valencians

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Garcia

Redactora d'Esports especialitzada en poliesportiu

@MartaXicue
Actualitzat

Quinze, trenta, val i joc. Els rojos i els blaus. El feridor. L'escala i corda. El trinquet. A llargues... Són paraules o expressions, que, per sort, cada vegada són més familiars. La pilota valenciana és l'esport autòcton (i històric) del País Valencià. Perduda durant molts anys, va reviscolar i va fer que tota una generació descobrírem la grandesa d'este esport. I reviscola per una revolució: l'aparició de Francesc Cabanes i Pastor, el "xiquet del Genovés", allà pels anys 70.

Després, i ja com a "Genovés", Paco mantindria una rivalitat que encara va ajudar més a la popularització d'este esport. Són els duels mítics entre el Genovés i Sarasol, una rivalitat amb molta competència, però sempre amb molt respecte. I sempre des de l'admiració mútua. Una rivalitat de l'estil dels Federer-Nadal dels últims anys.

Ara, la pilota valenciana, amb un públic un poquet més massiu que fa uns anys, se juga en pràcticament totes les festes dels pobles. Ací és "a llargues", o siga, en el carrer. En canvi, en el trinquet (semblant a un frontó però amb la peculiaritat que té una escala en un dels costats que és on s'asseu el públic), l'escala i corda és la modalitat que triomfa.

Eixa escala forma part, també, de l'escenari del joc, amb un públic savi que pot dir la seua si hi ha alguna jugada dubtosa. Perquè en la pilota valenciana, esport de cavallers, no hi ha àrbitre. No fa falta. Se pressuposa l'honestedat dels jugadors. Uns jugadors que comencen sent els xiquets del poble d'on provenen.

Enrere queden ja el "Xiquet de Llíria" i el "Xiquet de Quart", allà pels anys 30, (diuen que va ser una de les èpoques més brillants de la pilota); "Danielet de Sueca" o el "Xiquet d'Alginet", ja després de la Guerra Civil; "Rovellet de Dénia" i, més tard, Francesc Cabanes i Pastor, "Paco el Genovés".

Ho hauríem d'escriure amb majúscules. Perquè el Genovés ha sigut el més gran de tots. Respon al nom del poble de la Costera que l'ha vist nàixer. I, ara, la seua figura s'immortalitza en un còmic, "Paco Cabanes, el Genovés: l'heroi esportiu dels valencians", on, a més de la seua biografia, podrem trobar un glossari sobre vocabulari relacionat amb este esport i algunes propostes didàctiques per treballar a l'escola des d'un punt de vista més pedagògic.

I eixe pot ser el gran triomf de la pilota valenciana. Que no se veja només com un esport. Que no quede reduït al trinquet o a les festes dels pobles, sinó que s'estudie en les escoles també com a part important de la societat. Com un aspecte cultural més. Com a part fonamental de la història dels valencians. Comença la partida. Cavallers, va de bo!

Anar al contingut