Big data

L'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça, entre les zones amb menys naixements del món

Cap comarca catalana s'acosta als 2,1 fills per dona, considerat el mínim per mantenir la població, segons dades analitzades pel "Big data" del "Catalunya vespre"
La mitjana necessària per mantenir la població és de 2,1 fills per dona

La mitjana necessària per mantenir la població és de 2,1 fills per dona

La natalitat i com incentivar-la és una de les grans preocupacions de molts governs al món. La població d'un país manté el seu volum quan, de mitjana, neixen un mínim de 2,1 fills per dona. Per sota d'aquesta xifra, el país perd població.

A Catalunya neixen una mitjana d'1,39 nens per dona, una xifra molt per sota de les recomanacions dels experts i també una xifra inferior a la mitjana de la Unió Europea, que és d'1,58 fills per dona. La mitjana espanyola és encara més baixa, amb 1,33 fills per dona.

Si s'analitzen els índexs per comarques i es comparen amb el rànquing de països del Banc Mundial, l'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça, amb 1,06 i 1,11 fills per dona respectivament, tenen les xifres de naixements més baixes del món.

Si es traslladen les dades a un mapa, es poden veure altres particularitats. Els dos nords del Principat (est i oest) marquen també els dos extrems de la natalitat. El nord-oest (Alt Urgell i Alta Ribagorça) té les taxes més baixes de tot Catalunya. En canvi, al nord-est, el Pla de l'Estany, el Gironès i l'Alt Empordà són les comarques amb la natalitat més elevada.

Les diferències s'expliquen per motius com la qualitat de l'assistència sanitària, dels serveis socials, l'esperança de vida, el clima o la quantitat de població d'origen africà que hi viu, perquè tenen més fills per dona.

Una comarca amb un percentatge alt de població africana, una bona atenció hospitalària i una temperatura més alta presenta un indicador de natalitat més alt que una comarca amb menys esperança de vida, més població dedicada al sector serveis i una atenció sociosanitària més pobra.

Catalunya, a la cua d'Europa

Més del 90% de les comarques catalanes presenten un nombre de fills per dona inferior a la mitjana de la resta de la Unió Europea, situada en 1,58 fills per dona. Només el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt Empordà i l'Alt Camp hi estan per sobre.

En aquesta taula pots comprovar el nombre de fills per dona de la teva comarca i comparar-la amb el país al qual equivaldria segons les dades del Banc Mundial.

Fills per dona segons comarca

Consulta la taxa de la teva comarca posant el nom a la capseta de cerca.

Comarca Fills per mare País

A Europa, Catalunya ocupa la posició número 39 pel que fa a la natalitat. Té la mateixa taxa que Itàlia. Espanya està tres posicions per sota, al lloc 42, amb una mitjana d'1,33 fills per dona.

Kosovo és el país amb més naixements d'Europa, 2,09 per dona. A la cua, hi trobem Portugal, amb 1,23. De fet, cap país europeu assoleix la taxa de reemplaçament poblacional de 2,1 fills per dona.

La crisi i els efectes en la natalitat

L'any 2008, just a l'inici de la crisi, la taxa de natalitat va assolir el seu màxim a Catalunya, amb 1,53 fills per dona, un fet que s'explica per l'arribada constant de nous immigrants els anys anteriors.

El gràfic mostra com la recessió va tenir un efecte directe en la natalitat. El nombre de fills per dona va començar a caure en picat el 2008 fins a arribar als 1,33 fills per dona el 2013, quan la crisi també va tocar fons. La data és encara més baixa en el cas espanyol.

La lenta recuperació econòmica a partir del 2013 té el seu efecte amb un tímid repunt de la natalitat, que arriba als 1,39 fills per dona el 2015. El descens, durant els cinc anys de crisi, va ser molt menys acusat en l'àmbit europeu.

Si es manté la tendència actual i el nombre de fills per dona continua augmentant, els experts creuen que és probable que es recuperin els nivells anteriors a la crisi en un termini de deu anys.

ÀUDIOS RELACIONATS