S'han trobat 27 resultats: "joan pellisa"

 • Bicentenari Torres 5: La Leona
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 5: La Leona

  Joan Pellisa ens acosta un cop al mes aspectes destacats de la vida i l'obra del gran constructor de guitarres Antonio de Torres. Aquesta vegada ens parla d'un dels seus instruments mítics.

 • Bicentenari Torres 4: La guitarra de cartró
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 4: La guitarra de cartró

  Joan Pellisa ens explica com va ser que Antonio de Torres va voler construir una guitarra amb parts de cartró. L'instrument es pot veure al Museu de la Música de Barcelona. Foto: Eduard Selva / Museu de la Música

 • El taller del lutier 50: Un mar d'instruments
  Escolta àudio

  El taller del lutier 50: Un mar d'instruments

  Aquest dissabte arribem al mig centenar de programes. I ho volem celebrar parlant de l'exposició que des de dimecres es pot veure al Museu Marítim de Barcelona. El títol de la mostra és 'A la vora de la mar. Instruments musicals a la Mediterrània', i es podrà visitar fins al mes d'octubre. En parlem amb Oriol Rossinyol, el seu comissari. A la secció 'companys de viatge', aquesta vegada sentim la jove violoncel·lista Mariona Camats, que ens presenta el seu instrument, un violoncel que va pertànyer a Pau Casals, Pilar Casals i Lluís Claret. No hi falten les 'Eines i consells', de Toni Flotats, que en la seva secció de recomanacions ens parla dels pistons de la trompeta. Com cada tercer diumenge de mes, el guitarrer Joan Pellisa ens apropa una mica més la figura del gran constructor de guitarres andalús Antonio de Torres, al 'Bicentenari Torres'. I acabem amb Jaume Ayats, 'El manxaire'. Aquesta setmana el Jaume ens parla dels braçalets fets a partir de les cordes de piano que trencava Franz Liszt.

 • Bicentenari Torres 3: La trobada amb Tàrrega
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 3: La trobada amb Tàrrega

  Continuem repassant la vida i obra del gran constructor de guitarres Antonio de Torres amb el guitarrer de la Fatarella Joan Pellisa. Aquesta vegada el Joan ens descriu com va anar la primera trobada amb el gran guitarrista Francesc Tàrrega.

 • El taller del lutier 48: La primera viola de mà d'Emili Pujol
  Escolta àudio

  El taller del lutier 48: La primera viola de mà d'Emili Pujol

  En el programa d'aquesta setmana parlem del guitarrista, pedagog i compositor Emili Pujol i, sobretot, d'un dels seus instruments: una viola de mà (vihuela), la primera construïda en temps moderns. Ens ho explica Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella. El saxofonista Miquel Bofill ens presenta els seus 'Companys de viatge'. Toni Flotats, responsable del Parc d'Instruments de l'ESMUC, ens fa una nova recomanació a la secció 'Eines i consells', l'apartat que dediquem cada setmana al bon manteniment i cura dels instruments. Amb el violinista Oriol Saña fem un recorregut per la història del violí, més enllà del món del clàssic. I amb Jaume Ayats, 'El manxaire', tanquem programa, com és habitual. Aquesta vegada ens parla de com des del Museu de la Música han obtingut la part blanca de les tecles del piano a partir de proteïna de llet.

 • Joan Pellisa ha localitzat la primera viola de mà que va pertànyer a Emili Pujol
  Escolta àudio

  Joan Pellisa ha localitzat la primera viola de mà que va pertànyer a Emili Pujol

  El guitarrer de la Fatarella ens explica la història del primer instrument antic que va tenir el gran guitarrista i pedagog lleidatà.

 • El taller del lutier 46: L'arribada dels instruments Orff a Catalunya
  Escolta àudio

  El taller del lutier 46: L'arribada dels instruments Orff a Catalunya

  Aquesta setmana comencem el programa amb una conversa amb la pedagoga Maria Dolors Bonal, que ens explica com va descobrir els instruments Orff (foto) ara fa cinquanta anys i com va començar a utilitzar-los en l'ensenyament de la música. Més endavant arriba la secció 'Companys de viatge', que torna a tenir un oboista, Josep Domènech Lafont. El Josep és especialista en repertori antic, i fa servir instruments històrics o còpies d'aquests. No hi falta l''Eines i consells', la secció de bones pràctiques que ens porta cada setmana el Toni Flotats, del Parc d'Instruments de l'ESMUC. El Toni ens parla de com s'ho fan a l'escola per netejar les embocadures dels instruments de vent. Com fem un cop al mes aquest 2017, el guitarrer de la Fatarella Joan Pellisa ens acosta una mica més a la figura del gran constructor de guitarres Antonio de Torres, en la secció 'Bicentenari Torres'. I acabem, com sempre, amb Jaume Ayats, 'El manxaire'. Aquest cop el Jaume ens parla del corn d'escorça, un instrument popular que va protagonitzar l'última postal de Nadal del Museu de la Música.

 • Bicentenari Torres 2: El silenci de cinc anys
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 2: El silenci de cinc anys

  El guitarrer Joan Pellisa ens parla del perquè Antonio de Torres va deixar de fer guitarres entre els anys 1870 i 1875.

 • El taller del lutier 42: L'arribada del piano a Barcelona
  Escolta àudio

  El taller del lutier 42: L'arribada del piano a Barcelona

  Aquesta setmana parlem amb Oriol Brugarolas. L'Oriol és historiador, professor universitari i d'institut, pianista i autor de la tesi El piano en Barcelona (1790-1849): construcción, difusión y comercio. En la secció 'Companys de viatge', aquest cop donem protagonisme a l'oboè, amb Vicent Montalt. El Vicent és solista de corn anglès a la Filharmònica de Qatar, i oboista de la Simfònica del Vallès. A més, estrenem secció. El 2017 se celebren els 200 anys del naixement del constructor de guitarres Antonio de Torres. Per aquest motiu, Joan Pellisa, guitarrer de La Fatarella i gran expert en Torres, ens descobreix algun aspecte de la seva biografia o de les seves guitarres, cada mes, al 'Bicentenari Torres'. El Toni Flotats, el responsable del Parc d'Instruments de l'ESMUC, ens parla de la neteja dels líquids condensats que es generen en els instruments de metall, en la secció 'Eines i consells'. Recuperem la secció 'Fusta d'Intèrpret', que aquesta vegada té com a onvidat un cineasta: Woody Allen, i el seu clarinet. I tanquem, una setmana més, amb 'El manxaire'. Jaume Ayats ens torna a parlar de Leonardo da Vinci, i es fixa en un dels instruments que va idear, una mena de clavecí de so continuat.

 • Bicentenari Torres 1: Apunts biogràfics
  Escolta àudio

  Bicentenari Torres 1: Apunts biogràfics

  El guitarrer Joan Pellisa ens acosta la figura d'Antonio de Torres, un dels més grans constructors de guitarres clàssiques, de qui aquest 2017 se celebren 200 anys del seu naixement.

 • El taller del lutier 23: Una visita al taller de l'orguener Blancafort
  Escolta àudio

  El taller del lutier 23: Una visita al taller de l'orguener Blancafort

  Albert Blancafort ens obre el seu taller de Collbató, del qual visitem els diferents espais. L'intèrpret de tenora Jordi Molina ens explica quina relació té amb els seus instruments. El guitarrer Joan Pellisa ens parla d'un instrument extraordinari, la guitarra Antonio de Torres que va pertànyer a Emili Pujol. Finalment, Jaume Ayats, 'El manxaire', ens descobreix què s'hi amaga al darrera de la sintonia de la seva secció.

 • Joan Pellisa: "La Torres de 1863 és la guitarra amb més matisos que he sentit mai"
  Escolta àudio

  Joan Pellisa: "La Torres de 1863 és la guitarra amb més matisos que he sentit mai"

  El guitarrer ens parla de l'instrument que va tocar Emili Pujol durant bona part de la seva vida. L'entrevista es va fer a Cervera, durant la 13a Fira de Lutiers.