TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 351 resultats.

 • Programa 89: El regne de Granada
  Escolta àudio

  Programa 89: El regne de Granada

  Les melodies medievals van molt més enllà de l'Europa occidental. Ens acostem a la història del regne andalusí de Granada, també per a descobrir-ne les seves sonoritats. A més, l'"Inspirats per l'edat mitjana" ens duu a l'Alhambra, que és precisament l'espai de treball del nostre convidat d'avui: el musicòleg Reynaldo Fernández, president del patronat de l'Alhambra i el Generalife. També hi ha temps per tornar a obrir el "Llibre dels fets" i per descobrir una nova recepta del "Llibre del Sent Soví".

 • El musicòleg Reynaldo Fernández ens guia a través dels sons de l'Al-Àndalus
  Escolta àudio

  El musicòleg Reynaldo Fernández ens guia a través dels sons de l'Al-Àndalus

  És organista, musicòleg i medievalista i des de l'any 2015 presideix el patronat de l'Alhambra i el Generalife, a Granada. Va ser fundador del Centre de Documentació Musical d'Andalusia i ha escrit, entre d'altres, la monografia titulada "Música de Al-Ándalus", publicada l'any 2016. Amb ell ens acostem el món sonor andalusí.

 • Capítol XLIV: I, després d'això, nós ens n'anàrem.
  Escolta àudio

  Capítol XLIV: I, després d'això, nós ens n'anàrem.

  Sentim, en primera persona, com va ser el viatge de tornada de Jaume I a terres catalanes, després de conquerir l'illa de Mallorca. Des del "Llibre dels fets", com sempre, en la veu de Raimon Colomer.

 • Panades d'aucells
  Escolta àudio

  Panades d'aucells

  Martí Sans ens visita amb un nova -antiga- recepta del "Llibre del Sent Soví", el primer receptari medieval català que conservem: les panades d'aucells. En descobrim la seva història i la seva el·laboració.

 • Programa 88: La llum
  Escolta àudio

  Programa 88: La llum

  La sortida del sol i l'arribada de la llum marca l'entrada d'un nou dia i ens fa conscients del pas del temps. Us proposem una selecció de música medieval lluminosa, i per descobrir la llum del gòtic, parlem amb el doctor en arquitectura Juan Manuel Medina, que ens atén des de la Universitat de Los Andes, a Colòmbia. A més, les seccions habituals: "Inspirats per l'edat mitjana", "La crònica" i "La recepta".

 • La llum del gòtic, amb l'arquitecte Juan Manuel Medina
  Escolta àudio

  La llum del gòtic, amb l'arquitecte Juan Manuel Medina

  És doctor en arquitectura i professor a la Universitat de Los Andes, a Colòmbia. Juan Manuel Medina és, també, un enamorat del gòtic i ha treballat a fons la llum d'aquesta etapa, per comprendre-la i mesurar-la de la manera més precisa possible. Amb ell parlem d'aquest treball i de la importància de "recuperar la llum".

 • Capítol XLIII: Convocàrem consell general...
  Escolta àudio

  Capítol XLIII: Convocàrem consell general...

  Tornem al "Llibre dels fets", i al capítol d'avui, Jaume I anuncia que marxa de Mallorca. El sentim, en la veu de Raimon Colomer.

 • Pastanagat
  Escolta àudio

  Pastanagat

  Avui cuinem una crema de pastanagues feta amb brou de moltó i formatge, al més pur estil del segle XIV. Tot i que, no penseu que quedarà gaire taronja! Ens ho descobreix Martí Sans, gràcies al "Llibre del Sent Soví", el receptari medieval més antic escrit en llengua catalana.

 • Harvey Brough: "Requiem in blue"
  Escolta àudio

  Harvey Brough: "Requiem in blue"

  Entre els cants medievals que han sobreviscut el pas del temps, destaquen els de la missa de difunts. Ens acostem a la versió que en va fer el compositor Harvey Brough, l'any 1998, i en què combinava influències d'estils diversos. Un rè En sentim el fragment "Lux Aeterna".

 • Programa 87: Percussió, amb Pedro Estevan
  Escolta àudio

  Programa 87: Percussió, amb Pedro Estevan

  L'associem indefectiblement amb la música antiga i és un dels intèrprets de la nostra sintonia d'entrada. Ens fa molta il·lusió compartir un programa amb el percussionista Pedro Estevan, sobre instruments i música medieval, i sobre una trajectòria musical plena de sorpreses.

 • Programa 86: Violant d'Aragó
  Escolta àudio

  Programa 86: Violant d'Aragó

  Descobrim la història d'una dona que la història ha presentat sempre com a filla de rei, esposa de rei i mare de rei. Afinem la vista per veure-la a ella, la reina Violant, gràcies a la doctora Maria Jesús Fuente, autora de la primera biografia publicada sobre aquesta reina de la Castella del segle XIII. Igualment, tindrem nou "Inspirats per l'edat mitjana", nou capítol del "Llibre dels fets" a "La crònica" i nova recepta del "Llibre del Sent Soví": porriol!

 • Capítol XLII: I don Pero Maça féu una cavalcada...
  Escolta àudio

  Capítol XLII: I don Pero Maça féu una cavalcada...

  Sentim com Jaume I va liquidar la qüestió dels sarraïns que encara resistien a les coves de Mallorca, en un nou capítol de la versió radiofònica del "Llibre dels Fets".

 • María Jesús Fuente ens parla de la reina Violant d'Aragó
  Escolta àudio

  María Jesús Fuente ens parla de la reina Violant d'Aragó

  La doctora María Jesús Fuente, professora d'Història Medieval a la universitat Carlos III de Madrid, ha escrit la primera biografia publicada fins al moment de la reina Violant d'Aragó. Darrere el seu nom hi havia tota una història que durant anys ha quedat amagada darrera les atribucions relacionades amb els homes. Avui hi posem el focus per redescobrir-la.

 • Programa 85: Els Carmina Moralia
  Escolta àudio

  Programa 85: Els Carmina Moralia

  Dins el Còdex Buranus s'hi troben els cants de Bura, o Carmina Burana, una bona mostra de la lírica dels goliards. Ens acostem de nou a aquest repertori per focalitzar a les peces moralitzants i satíriques. A més, parlem sobre moral i predicació amb l'historiador Oriol Catalán, i reservem temps per a les seccions habituals: "La crònica", "La recepta" i "Inspirats per l'edat mitjana", que aquesta setmana arriba amb una creació contemporània original per a banda simfònica.

 • Cabrit en ast
  Escolta àudio

  Cabrit en ast

  Una elaboració de l'edat mitjana passada pel filtre de la cuina del segle XXI. Martí Sans ens acosta una nova recepta del "Llibre del Sent Soví": cabrit en ast.