TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 259 resultats.

 • Programa 63: Kullervo, el Kalevala i la memòria oral
  Escolta àudio

  Programa 63: Kullervo, el Kalevala i la memòria oral

  Avui reflexionem sobre allò que plasmem al paper i sobre allò que diem i ens diuen -o ens canten-. Per això descobrirem el Kalevala, obra finlandesa que va posar per escrit al segle XIX més de 23.000 versos que recollien un món d'històries provinents del passat, i ho farem amb la lingüista Siru Laine. Amb ella coneixerem la història d'un dels personatges d'aquest recull mitològic, Kullervo, que va inspirar creadors com J. R. R. Tolkien i Jean Sibelius. Tindrem noves entregues de "La crònica" i també de "La recepta", on cuinarem sosenga de conill, amb en Martí Sans. I és clar, una bona selecció de música medieval!

 • Sosenga de conill
  Escolta àudio

  Sosenga de conill

  Martí Sans torna al programa per repassar plegats el "Llibre del Sent Soví", amb una nova recepta de cuina medieval: la sosenga de conill. Una recepta que podreu trobar al portal sentsovi.cat

 • Capítol XIX: De com el rei en Jaume feu pres el rei de Mallorca
  Escolta àudio

  Capítol XIX: De com el rei en Jaume feu pres el rei de Mallorca

  En aquesta tercera temporada dels Sons, torna la secció "La crònica", per a seguir endavant amb el relat del "Llibre dels fets" de Jaume I. Concretament, amb la conquesta de Mallorca.

 • Jean Sibelius i Kullervo: descobrim el "Kalevala" amb la lingüista Siru Laine
  Escolta àudio

  Jean Sibelius i Kullervo: descobrim el "Kalevala" amb la lingüista Siru Laine

  Al segle XIX, un metge i filòleg va recopilar més de 20.000 versos que van marcar un abans i un després per a la cultura finlandesa. Parlem del "Kalevala", un recull mitològic que clava les seves arrels en el passat i que ens presenta la lingüista Siru Laine. I amb ella descobrim també un dels seus personatges, l'antiheroi Kullervo, que va inspirar creadors com Jean Sibelius.

 • Programa 62: Comencem tercera temporada amb Tannhäuser
  Escolta àudio

  Programa 62: Comencem tercera temporada amb Tannhäuser

  Estrenem temporada i horari amb un programa on ens acostarem als orígens històrics de Tannhäuser, que ens duran a l'Alemanya del segle XIII. Presentarem una novetat discogràfica dedicada al compositor Firminus Caron i parlarem amb el doctor Johannes Prominczel, arxiver musical de l'abadia de Melk, a Àustria, on recentment s'han descobert 83 pergamins medievals amb notació musical. Igualment, estrenarem la secció "La recepta", amb el fotògraf i cuiner Martí Sans, que cada setmana ens portarà una recepta del Llibre del Sent Soví, i a la secció "Inspirats per l'edat mitjana" sentirem música de Maurice Duruflé.

 • La salsa llimonea
  Escolta àudio

  La salsa llimonea

  Establim el primer contacte amb la cuina medieval i el "Llibre del Sent Soví" gràcies a el cuiner i fotògraf Martí Sans i la seva primera recepta, la salsa llimonea. Una recepta que podreu trobar al portal sentsovi.cat

 • Una descoberta medieval a l'abadia de Melk
  Escolta àudio

  Una descoberta medieval a l'abadia de Melk

  El 20 de juliol passat es va fer pública la troballa a l'arxiu musical de Melk de més de 80 pergamins amb notació musical medieval. Parlem amb el seu arxiver, el doctor Johannes Prominczel, per tal de descobrir els detalls d'aquest descobriment.

 • "Quatre motets sobre cant pla", de Maurice Duruflé
  Escolta àudio

  "Quatre motets sobre cant pla", de Maurice Duruflé

  Música composta l'any 1960 i inspirada pel cant litúrgic medieval. Sentim els "4 motets sobre cant pla", una composició en què Duruflé va reelaborar quatre cants gregorians. A més, us proposem un exercici: sentir l'original gregorià, i tot seguit, la proposta de Maurice Duruflé.

 • Programa 60: Guillem de Berguedà, l'art de trobar l'odi
  Escolta àudio

  Programa 60: Guillem de Berguedà, l'art de trobar l'odi

  Dediquem el programa a un nom propi, el del trobador Guillem de Berguedà (1138-1196), un poeta atípic que va bolcar el seu odi contra nobles i eclesiàstics al llarg de les seves creacions. I sobre trobadors parlem també amb Anna Alberni, filòloga i professora a ICREA; Antoni Rossell, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'Arxiu Occità, i també amb Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya. Amb ells descobrim el nou volum d'"Escrits i memòria", la sèrie de llibres electrònics que publica aquesta institució i que està dedicat a la lírica trobadoresca. No oblidem les seccions "El prestatge", amb una novetat discogràfica, i "Inspirats per l'edat mitjana", amb l'aproximació a Guillem de Berguedà que va fer Francesc Ribera "Titot". Per últim, el darrer episodi de la temporada a "La crònica", amb Raimon Colomer.

 • Francesc Ribera "Titot" i Guillem de Berguedà
  Escolta àudio

  Francesc Ribera "Titot" i Guillem de Berguedà

  L'any 2003, Francesc Ribera "Titot" -a qui coneixem per ser veu dels grups Brams i Mesclat, i també per la seva faceta política- va decidir posar música als textos conservats del trobador Guillem de Berguedà. Avui ens acostem a la seva interpretació als "Inspirats per l'edat mitjana".

 • "Cantigas de Murcia" amb Eduardo Paniagua
  Escolta àudio

  "Cantigas de Murcia" amb Eduardo Paniagua

  Avui al Prestatge col·loquem un disc editat durant la primera meitat d'aquest 2017: "Cantigas de Murcia", el darrer disc -fins al moment- de la sèrie que Eduardo Paniagua dedica a les cantigues de santa Maria d'Alfons X el Savi.

 • "Dels trobadors a Ausiàs March", un nou volum editat per la Biblioteca de Catalunya
  Escolta àudio

  "Dels trobadors a Ausiàs March", un nou volum editat per la Biblioteca de Catalunya

  La col·lecció "Escrits i memòria" recull, en format electrònic, una sèrie de títols elaborats per especialistes que busquen posar en relleu el patrimoni de la Biblioteca de Catalunya. Parlem de l'últim volum "Dels trobadors a Ausiàs March" amb la seva autora, la filòloga i professora a ICREA Anna Alberni, amb el director de la col·lecció, Antoni Rossell, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'Arxiu Occità, i amb Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, que aquest 2017 commemora el centenari de la creació de la secció de música.

 • Capítol XXVIII: Els sarraïns abandonen la ciutat
  Escolta àudio

  Capítol XXVIII: Els sarraïns abandonen la ciutat

  Arribem a la darrera entrega de la secció "La crònica" d'aquesta temporada, que al llarg d'aquestes setmanes ens ha fet acostar-nos al "Llibre dels Fets" de Jaume I, gràcies a la veu de Raimon Colomer.

 • Programa 59: Matemàtiques medievals
  Escolta àudio

  Programa 59: Matemàtiques medievals

  En el programa d'avui ens acostem a una disciplina íntimament relacionada amb la música: les matemàtiques. En una època considerada de retrocés, el treball de molts intel·lectuals va fer possible el desenvolupament del que vindria més tard. Així doncs, us proposem recorregut pel panorama matemàtic medieval gràcies a la col·laboració de Pablo Martín Prieto, professor d'Història Medieval a la Universidad Complutense de Madrid.

 • Programa 58: Teobald I de Navarra, el rei trobador
  Escolta àudio

  Programa 58: Teobald I de Navarra, el rei trobador

  Durant la primera part del programa fem un recorregut sonor pel llegat líric de Teobald I, monarca de Navarra entre els anys 1234 i 1253 i autor d'una seixantena de peces escrites en llengua d'oil, entre les quals trobem cançons, sirventesos i cançons de croada. La segona part la dediquem a l'exposició "Templers: guerra i religió a l'Europa de les croades", que fins al 23 de juliol es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya, amb una visita radiofònica guiada pel seu comissari, l'historiador Ramon Sarobe, i enregistrada al mateix museu. Igualment, temps per a les seccions "Inspirats per l'edat mitjana" i "El prestatge", ambdues ambientades a Finlàndia, i per a un nou capítol de "La crònica".