TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 1066 resultats.

 • Atrapats al "parc temàtic del franquisme"
  Escolta àudio

  Atrapats al "parc temàtic del franquisme"

  Uns 2 milions d'euros l'any es gasta, encara, el govern espanyol per mantenir el Valle de los Caídos, el parc d'atraccions del franquisme, pagat amb diners públics. El PP es nega a treure Franco d'aquí. I milers de republicans continuen atrapats al mausoleu del seu botxí, sense que els familiars puguin recuperar-ne les restes. De catalans, n'hi ha uns 6.000! Al "Solidaris" viatgem fins al Valle de los Caídos, des de Cuelgamuros, per veure si realment ha mort el franquisme i per acompanyar els familiars de les víctimes que, 42 anys després, esperen veritat, justícia i reparació d'una Espanya que no fa net, que no trenca amb el passat dictatorial, ni anul·la sentències, ni obre fosses, ni crea bancs d'ADN per identificar els 114.000 desapareguts a les cunetes. Desídia i impunitat, mentre la Fundació Francisco Franco, legal i subvencionada, continua fent apologia del feixisme.

 • Defensors de drets humans arrisquen la vida per defensar la terra a l'Amèrica Llatina
  Escolta àudio

  Defensors de drets humans arrisquen la vida per defensar la terra a l'Amèrica Llatina

  A "La xarxa Molina" fem memòria de l'assassinat de l'activista hondurenya Berta Cáceres amb Leonel George i Martín Fernández, de la Plataforma del Moviment Social i Popular, que passen uns dies a Catalunya convidats per la Plataforma Berta Vive.

 • La revolta de Múrcia: 200 nits de protestes pel soterrament de les vies
  Escolta àudio

  La revolta de Múrcia: 200 nits de protestes pel soterrament de les vies

  Fa 200 nits seguides que els veïns del sud de Múrcia protesten per reclamar el soterrament de les vies de l'AVE, una revolta que ni la repressió policial ni la llei mordassa (amb multes fins i tot per menjar pipes!) no aconsegueixen sufocar. Al contrari: la mà dura del PP contra els manifestants està atiant l'incendi per la construcció d'un mur que dividirà els murcians i marginarà els barris més empobrits. La regressió democràtica d'una Espanya que legitima l'ús de la violència per resoldre conflictes polítics i maltracta la llibertat d'expressió ja no només la pateixen els catalans. L'independentisme no és l'únic problema territorial del govern espanyol, però l'estratègia sembla la mateixa: cops de porra i multes per alteració de l'ordre públic. Ni les promeses d'un futur soterrament de les vies ni la construcció d'una passarel·la per a vianants suposadament provisional no convencen uns veïns que fa gairebé 30 anys que esperen. Avui, "Solidaris" des de les vies de tren de Múrcia!

 • La lluita per un nou model energètic
  Escolta àudio

  La lluita per un nou model energètic

  La Xarxa per la Sobirania Energètica ens ha convidat a fer el Volt 4, un tour oligotòxic per les terres de Ponent i el Pirineu. Durant tot un cap de setmana hem fet xarxa amb activistes que lluiten per la defensa del territori i els subministraments bàsics i que aposten per un nou model energètic a Catalunya, a l'estat espanyol i a Europa des del nostre territori.

 • No normalitzar la repressió
  Escolta àudio

  No normalitzar la repressió

  La regressió democràtica espanyola preocupa les ONGs, defensors dels drets humans i moviments socials del país, que es neguen a normalitzar la repressió, els atacs a la llibertat d'expressió, als drets civils i polítics fonamentals i a la separació de poders. El "Solidaris" ho analitza amb els directors de Fundipau, OXFAM Intermón, Novact, l'Institut Català Internacional per la Pau i Justícia i Pau, Jordi Armadans, Francesc Mateu, Luca Gervasoni, Tica Font i Eduard Ibáñez. L'endemà de l'empresonament de Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa i de l'exili de Rovira, també participen al programa de Catalunya Ràdio les advocades del Centre per la defensa dels drets humans Irídia i Dones Juristes i de Drets, Carla Vall i Maria Vila, i el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó.

 • Contra els desnonaments invisibles, "ens quedem"!
  Escolta àudio

  Contra els desnonaments invisibles, "ens quedem"!

  Els llogaters es planten contra els desnonaments invisibles. Potser no hi va cap comitiva judicial, ni els Mossos d'Esquadra, ni els activistes de la PAH per impedir-ho, però haver de fer les maletes i marxar del barri de tota la vida, perquè llogar pis a Barcelona ja és més car que als anys de la bombolla immobiliària, és també un desnonament... invisible. Avui, "Solidaris" des de casa la Sandra i el Jesús, que han de marxar de casa seva al Poblenou, i també des de la casa de les 150 famílies de Sant Joan Despí que Goldman Sachs vol fer fora si no accepten pagar fins al doble de lloguer. Regular preus és la solució per frenar l'encariment? Allargar la durada dels contractes, més enllà dels 3 anys imposats pel PP? Transformar pisos buits en lloguer social? En parlem amb el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala; el regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, i la presidenta de la Fundació Hàbitat 3, Carme Trilla.

 • La defensa dels drets dels llogaters arreu del món
  Escolta àudio

  La defensa dels drets dels llogaters arreu del món

  Quins sindicats arreu del món s'han creat per defensar els drets de les llogateres? Els moviments pel dret a l'habitatge a altres països ha inspirat també els sindicats de Barcelona i de Madrid. Viatgem al Regne Unit, Alemanya i l'Argentina per fer xarxa amb diferents sindicats de llogaters que s'han creat i que inspiren les lluites a casa nostra.

 • Volem acollir. I després, què passa amb els refugiats?
  Escolta àudio

  Volem acollir. I després, què passa amb els refugiats?

  Volem acollir però, i després què? Ens oblidem dels refugiats que ja són aquí? Potser la seva vida ja no corre perill, però quan se'ls acaben les ajudes i no tenen feina, ni casa, ni amics, com se'ls acompanya perquè puguin refer la seva vida i facilitar-los la inserció laboral i social, perquè casa nostra sigui, realment, casa vostra? Només el 2% dels refugiats que arriben a l'Estat aconsegueixen la plena inclusió sociolaboral. Què passa amb l'altre 98%? Al "Solidaris" coneixerem la realitat del Lian, la Maria, el Carlos i el Dau, quatre demandants d'asil a Catalunya i els seus mentors, voluntaris catalans que els estan facilitant l'aterratge perquè tinguin un refugi digne. També parlem amb el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, per fer balanç del Programa Català de Refugi que hauria de garantir la plena integració de les persones refugiades.

 • La nova estratègia de resistència civil del Sàhara Occidental
  Escolta àudio

  La nova estratègia de resistència civil del Sàhara Occidental

  El poble saharaui ha intentat resoldre el conflicte polític al llarg de la seva història a través de diverses estratègies. Després de la retirada d'Espanya i l'ocupació del Marroc el 1975 es va veure immers en un conflicte bèl·lic que va finalitzar el 1991. Des d'aleshores, les institucions polítiques internacionals han estat incapaces de forçar una solució a la crisi política i humanitària. La Conferència Sàhara Dempeus va reunir més de 50 organitzacions saharauis i internacionals als campaments de refugiats saharauis on es va intentar marcar una nova estratègia de resistència civil internacional davant del Marroc. L'objectiu: analitzar la situació política actual i les claus d'èxit de la resistència civil no violenta per definir un pla d'acció unitari entre els actors saharauis i internacionals per lluitar contra l'ocupació del Sàhara Occidental.

 • El territori contra les grans infraestructures energètiques. La batalla continua
  Escolta àudio

  El territori contra les grans infraestructures energètiques. La batalla continua

  El rebut de la llum puja i puja, i és cada cop més opac. La generació de renovables està sota mínims. I el territori torna a estar en peu de guerra contra la construcció d'una altra macroinfraestructura que podria tornar a esventrar les comarques gironines. Després d'haver perdut la batalla de la MAT, arriba la batalla del MidCat. ¿És compatible amb la lluita contra el canvi climàtic construir una gran canonada de gas per dur, des d'Algèria, aquest combustible fòssil? ¿Respon a una necessitat real o només als interessos del lobby de les elèctriques i de les grans constructores? ¿Es criminalitza la defensa del territori, ara que sis activistes antiMAT podrien acabar a la presó? Avui, al "Solidaris", repensem el model energètic i les grans infraestructures que trinxen el territori. Ho fem amb dos dels sis activistes antiMAT encausats i diferents col·lectius que treballen per un model energètic que sigui palanca de canvi social i econòmic.

 • Dones contra la pobresa energètica
  Escolta àudio

  Dones contra la pobresa energètica

  Enginyers sense Fronteres i l'Aliança contra la Pobresa Energètica han elaborat un estudi que vincula la desigualtat de gènere i la pobresa energètica.

 • El negoci de la mort
  Escolta àudio

  El negoci de la mort

  Morir-se surt car, massa car. Especialment a Barcelona, on un funeral costa el triple que a Conca o a Màlaga. La mort és tot un negoci, de fet, gairebé l'únic que està 100% garantit, perquè tots haurem d'acabar passant per caixa, literalment. Tot i la liberalització funerària, el sector està repartit en poques mans i aquest monopoli l'acaben pagant els consumidors, molts dels quals acusen les funeràries d'aprofitar-se de la poca competència per imposar preus abusius sense que els familiars, tocats, se n'adonin o tinguin esma de protestar. Per què surt tan car morir? Entrevistem Marc Realp, director general de l'Autoritat Catalana de la Competència; Aureli Sánchez, president d'Esfune, i Josep Maria Mons, president del Gremi d'Empresaris de Serveis Funeraris de Catalunya. També parlem amb l'Associació Contra els Abusos Funeraris i algunes persones que denuncien males pràctiques de les principals funeràries que operen al país.

 • Repensar la mort per celebrar la vida
  Escolta àudio

  Repensar la mort per celebrar la vida

  Repensar la mort per celebrar la vida. Això és el que fa el col·lectiu Luto en Colores, creat per la periodista Sílvia Melero arran de la pèrdua de la seva germana Esther, que es va suïcidar després d'anys de conviure amb una malaltia mental. L'objectiu? Posar sobre la taula una mirada de la mort fora de les pautes socials, educatives i religioses i de tot el que imposa un dol en negre, no només en allò físic i visual, sinó també en les emocions i en el sentiment de culpa. La seva proposta és viure un dol en llibertat.

 • Com viuen el procés independentista els veïns dels barris de l'àrea metropolitana?
  Escolta àudio

  Com viuen el procés independentista els veïns dels barris de l'àrea metropolitana?

  Ciutat Meridiana és el barri més pobre de Barcelona, però també el menys independentista. En les últimes eleccions, el 21-D, només el 17% dels veïns van votar partits independentistes. I no poques veus critiquen el classisme, l'apriorisme i la superioritat intel·lectual d'una part del moviment independentista amb els veïns dels barris de l'àrea metropolitana. Com es viu des de Ciutat Meridiana el procés? Fem un tomb amb dues dones que es reivindiquen de perifèria. Les periodistes Odei Etxearte i Montse Santolino conversen sobre com l'independentisme i els partits polítics tracten els barris de l'àrea metropolitana de Barcelona.

 • L'altra cara de Ciutat Meridiana, el barri més empobrit de Barcelona
  Escolta àudio

  L'altra cara de Ciutat Meridiana, el barri més empobrit de Barcelona

  Governi qui governi, Ciutat Meridiana és sempre el barri més pobre de Barcelona. I on més famílies han perdut casa seva, i on hi ha més pisos ocupats i més desnonaments de tot l'estat espanyol. La renda familiar, en caiguda lliure, s'ha esfondrat un 40% des de l'esclat d'una crisi que ja no és crisi, sinó normalitat, amb un de cada quatre veïns que depenen dels serveis socials, un atur rècord i un 30% d'immigració. Però Ciutat Meridiana és molt més que Villa Desahucio, un lloc estigmatitzat pels desnonaments. Parlem amb els veïns del barri per descobrir l'altra cara de Ciutat Meridiana, la de la lluita veïnal incansable per una vida digna, i amb Janet Sanz, regidora de Nou Barris i tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. I fem un tomb amb dues dones que es reivindiquen de perifèria: les periodistes Odei Etxearte i Montse Santolino conversen sobre el moviment independentista en aquest i altres barris de l'àrea metropolitana.