TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 70 resultats.

 • Jutjar en absència de l'acusat
  Escolta àudio

  Jutjar en absència de l'acusat

  El titular del jutjat penal número 22 de Barcelona, Tomàs Salàs, explica al "Lex legis" de Catalunya Informació què vol dir i què implica jutjar un acusat que no s'ha localitzat o no s'ha presentat al judici. Ens detalla en quins casos i per quins delictes és possible i si és habitual.

 • Aprendre a conviure abans de tornar a casa
  Escolta àudio

  Aprendre a conviure abans de tornar a casa

  Elisenda Camps, coordinadora del grup educatiu de convivència de Barcelona, explica al "Lex legis" de Catalunya Informació com funciona aquesta unitat que depèn del Departament de Justícia. Acull joves que estiguin condemnats o estiguin complint una mesura cautelar dictada pel jutge per delictes de violència filioparental.

 • Mai et deixen sol
  Escolta àudio

  Mai et deixen sol

  A l'espai "Lex legis", de divulgació jurídica, avui el tècnic de l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte Josep Maria Güell explica en què consisteix l'acompanyament que es fa a les víctimes. No només se les ajuda en tot el procediment judicial, sinó que se'ls proporciona ajuda psicològica. També se'ls faciliten recorreguts alternatius i mesures de protecció quan van al jutjat.

 • Quan l'arxivament d'un cas no és definitiu
  Escolta àudio

  Quan l'arxivament d'un cas no és definitiu

  A l'espai "Lex legis" de Catalunya Informació, dedicat a la divulgació jurídica, parlem amb l'advocat Ricardo Solís sobre l'arxivament d'un cas. Ens explica les diferències entre l'arxivament provisional i definitiu i què implica, i ens detalla quan es pot reobrir un procediment arxivat de manera provisional.

 • Ajudar tothom
  Escolta àudio

  Ajudar tothom

  A l'espai "Lex legis" de Catalunya informació aquesta setmana parlem amb la responsable del Servei d'Atenció Telemàtica a la Víctima del Delicte, Begoña Aricha Esteve. Ens explica que és un primer pas per informar els ciutadans que han sofert algun delicte, des d'un furt fins a un assetjament o agressió. El telèfon d'atenció és el 900 121 884. És gratuït i atén de dilluns a divendres. També hi ha una bústia corporativa infovictimesdelicte.justícia@gencat.cat. És un servei que va posar en marxa el Departament de Justícia arran de l'entrada en vigor de l'estatut de la víctima, un servei que gestiona la Creu Roja.

 • Sentència de conformitat: Un pacte per evitar el judici
  Escolta àudio

  Sentència de conformitat: Un pacte per evitar el judici

  A l'espai de divulgació jurídica "Lex legis" avui parlem amb l'advocat Jesús Santín, del despatx Entrena-Abogados. Ens explica què és una sentència de conformitat: un pacte entre acusació i defensa per evitar la celebració del judici. L'acusat ha d'admetre els fets i l'acusació rebaixa la petició inicial de pena.

 • El dret a la intimitat, un dret universal
  Escolta àudio

  El dret a la intimitat, un dret universal

  A l'espai "Lex legis" de divulgació jurídica avui parlem del dret a la intimitat amb Patrícia Gomà, jurista i secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia del 2016 al 2017. Ens explica que tothom té dret, sigui víctima o acusat, a la intimitat i a la seva imatge. La llei protegeix de manera especial les víctimes i sobretot les més vulnerables.

 • Presó incondicional, la mesura cautelar més severa
  Escolta àudio

  Presó incondicional, la mesura cautelar més severa

  L'advocat penalista Josep Lluís Pérez Capellades explica a l'espai de divulgació jurídica "Lex legis" en quins supòsits es decreta la presó incondicional.

 • La policia judicial, els agents que ajuden fiscals i jutges
  Escolta àudio

  La policia judicial, els agents que ajuden fiscals i jutges

  A l'espai "Lex legis", de divulgació jurídica, l'advocat penalista Andrés Maluenda ens explica qui pot fer de policia judicial i quina feina fan aquests agents.

 • Concurs de delictes, una manera d'ajustar la pena
  Escolta àudio

  Concurs de delictes, una manera d'ajustar la pena

  A l'espai "Lex legis" de divulgació jurídica avui parlem amb el doctor en dret Marc Molins del concurs de delictes. Ens explica que el codi penal permet aglutinar delictes per ajustar la pena quan en una mateixa acció concorren diversos delictes. Hi ha tres grans concursos: el real, l'ideal i el medial.

 • Observatori Minotaure: vetllar pels més fràgils
  Escolta àudio

  Observatori Minotaure: vetllar pels més fràgils

  L'Observatori Minotaure neix amb la vocació de conscienciar la societat de la problemàtica dels menors víctimes d'abusos sexuals i d'assetjament. L'integren professors, educadors, psicòlegs, pediatres, advocats i treballadors socials. Reclamen una llei específica per combatre aquesta xacra i que hi hagi protocols transversals, que no recaigui la responsabilitat només en els mestres. Ens ho explica al "Lex legis" de Catalunya Informació el responsable legal de l'entitat, Andrés Marín.

 • L'escola dels jutges
  Escolta àudio

  L'escola dels jutges

  A l'espai de divulgació jurídica "Lex legis" avui parlem amb Gema Espinosa, directora de l'Escola Judicial. Ens explica com funciona i què es fa en aquest centre ubicat a Vallvidrera.

 • La inhabilitació, una pena d'actualitat
  Escolta àudio

  La inhabilitació, una pena d'actualitat

  La inhabilitació és una pena que es pot imposar quan es comet un delicte i que consisteix en la prohibició de drets. Com ara no poder exercir la pàtria potestat, treballar en aquell ofici o professió a partir de la qual s'ha delinquit o no poder presentar-se en una llista política. Ens ho explica a l'espai de divulgació jurídica de Catalunya Informació "Lex legis" l'advocat Lluís Maria Anglada.

 • Compensar la víctima
  Escolta àudio

  Compensar la víctima

  A l'espai "Lex legis" de divulgació jurídica avui la cap de l'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, Lídia Serratusell, ens explica què és i com funciona la justícia restaurativa. La filosofia de fons és que la víctima pugui saber per què la van agredir i girar full.

 • Investigar amb data de caducitat
  Escolta àudio

  Investigar amb data de caducitat

  A l'espai de divulgació jurídica "Lex legis" de Catalunya Informació parlem amb el penalista Kilian Callado sobre la instrucció complexa. Ens explica en quins casos es pot passar el limit d'un any i mig previst per la llei.