TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 71 resultats.

 • El Pirineu es desfà
  Escolta àudio

  El Pirineu es desfà

  D'aquí 22 anys, el 2040, ja gairebé no quedaran glaceres actives al Pirineu. Aquesta és la conclusió que extreu l'observador de glaceres Jordi Camins després de més de mitja vida analitzant-ne l'evolució. També descobrim un projecte per fomentar el consum sostenible i respectuós de la roba. Una resposta a la indústria tèxtil, que és de les més contaminants.

 • Tortugues en perill
  Escolta àudio

  Tortugues en perill

  La tortuga mediterrània és una espècie protegida i des de fa 30 anys n'està prohibida la tinença i la venda. Les captures del medi per tenir-les com a animal de companyia van fer que gairebé desapareguessin com a animal salvatge. Al Garraf, al Delta de l'Ebre i al Montsant hi ha en marxa projectes de reintroducció. Hem acompanyat l'últim alliberament que s'ha fet a Bovera, a les Garrigues. També vigilem els gamarussos, que són essencials per lluitar contra les plagues sense fer servir productes químics.

 • L'ecologia guanya a la borsa
  Escolta àudio

  L'ecologia guanya a la borsa

  Moltes companyies de l'índex borsari ja són líders en sostenibilitat i en fan bandera. Quatre empreses de l'Ibex 35 estan entre les deu primeres del rànquing mundial en compromís de transició cap a una economia verda i baixa en carboni. Avui també passejarem per un jardí biològic a Girona, un aparador d'insectes i plantes al Ripollès que inclou un hotel per a insectes.

 • Més vides per a les armilles de Lesbos
  Escolta àudio

  Més vides per a les armilles de Lesbos

  Només a l'illa de Lesbos s'acumulen 450.000 armilles per l'arribada massiva de migrants que busquen un futur millor a Europa. Són testimoni d'un viatge arriscat i incert, i alhora un residu difícil de reciclar. Aquesta tardor es transformaran en clauers, estoretes, xancletes i pufs dissenyats per alumnes catalans amb finançament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. També parlem d'un giny de la Universitat de Lleida per reduir el consum d'energia dels dispositius electrònics.

 • El futur eòlic és a l'aire
  Escolta àudio

  El futur eòlic és a l'aire

  L'últim informe de l'Agència Internacional de l'Energia diu que l'any 2030 el 20% de l'energia que es produirà al món vindrà dels molins de vent. Els promotors dels parcs eòlics consideren que aquesta xifra serà molt dificil d'assolir a Catalunya si no es modifica l'actual legislació, que titllen de restrictiva. També parlem de les immersions ecoguiades. És a dir, d'un submarinisme que respecti el fons marí.

 • Rescatant 8.000 peixos
  Escolta àudio

  Rescatant 8.000 peixos

  Milers de peixos viuen als canals que alimenten les centrals hidroelèctriques del Pirineu. Cada dos anys es fan treballs de manteniment que obliguen a buidar l'aigua de les conduccions. Utilitzant la tècnica de la pesca elèctrica es rescaten els exemplars i els que són d'espècies autòctones i protegides es retornen als rius. També parlem de la planta pilot de la Universitat Politècnica de Catalunya per produir bioenergia a partir de microalgues cultivades en aigües residuals.

 • La papallona invasora
  Escolta àudio

  La papallona invasora

  La vespa asiàtica, el caragol poma, el cranc blau, el musclo zebrat i ara també la papallona de boix. Totes són espècies invasores que generen un impacte considerable als ecosistemes. La papallona de boix és originària de la Xina i s'alimenta exclusivament de fulles d'arbustos. La fràgil papallona pot acabar amb la població de boixos de Catalunya. Avui també descobrim la primera aula de natura de Catalunya.

 • Respirem aire tòxic?
  Escolta àudio

  Respirem aire tòxic?

  La contaminació atmosfèrica provoca cada any més de 400.000 morts prematures a Europa. Aquest estiu una vintena de voluntaris catalans han convertit casa seva en un centre de control d'ozó troposfèric. A través de sensors de baix cost, han registrat els índexs d'aquest contaminant que afecta, sobretot, les zones rurals del centre del país. El projecte, que aquí està coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya, el finança la Unió Europea i es fa simultàniament a Itàlia i Àustria. També volen ser respectuosos amb el medi ambient els molins d'oli.

 • Fot-li, a la canya
  Escolta àudio

  Fot-li, a la canya

  Més d'un milió d'ocells i uns 100.000 mamífers marins moren cada any a causa dels plàstics que arriben al mar. Greenpeace exigeix una llei que prohibeixi la venda de canyes de plàstic. I l'altre prec arriba des de Girona: volen que es deixi de construir a primera línia de mar.

 • Boscos estressats, incendis de sisena generació
  Escolta àudio

  Boscos estressats, incendis de sisena generació

  El canvi climàtic ha modificat les característiques de molts incendis. L'augment de les temperatures i la falta de pluges provoca que els boscos siguin més fràgils i que els incendis que els afecten es converteixin en autèntiques "tempestes de foc". També expliquem com fer servir pinyols d'oliva per imprimir en tres dimensions.

 • Cultura naturbana
  Escolta àudio

  Cultura naturbana

  Girona vol multiplicar per vuit els parcs urbans i crear un gran espai verd de 600 hectàrees. Recuperen la "vora" natural de la ciutat i en diuen el Girona Vora. També descobrim un sistema per instal·lar petits jardins verticals a casa.

 • El tramvia verd
  Escolta àudio

  El tramvia verd

  Des del gener, els tramvies de l'Àrea Metropolitana de Barcelona funcionen exclusivament amb energia 100% produïda a partir de fonts renovables, com el vent o el sol. El TRAM, un dels sistemes de transport més ecològics i eficients energèticament, es converteix així en un dels promotors de l'energia sostenible.

 • Ni una gota
  Escolta àudio

  Ni una gota

  El fenomen meteorològic el Niño no només fa augmentar les temperatures i provoca tempestes, sinó que també comporta greus sequeres i inundacions. Una empresa catalana coordina un projecte a la zona andina de Colòmbia per instal·lar nous sistemes de reg. I als Aiguamolls de l'Empordà lluiten per preservar el gaig blau.

 • Canya als taulers
  Escolta àudio

  Canya als taulers

  Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han aconseguit crear uns taulers de fusta que es fabriquen amb canyes comunes de riera i sense la necessitat d'utilitzar adhesius provinents del petroli. També coneixerem el projecte "Boscos de muntanya", que conserva els espais naturals a les muntanyes del Pirineu català amb voluntariat.

 • Caçadors de llamps
  Escolta àudio

  Caçadors de llamps

  L'Agència Espacial Europea estudia la generació dels grans llamps a l'atmosfera terrestre. També estudia els llamps que cauen a terra, amb la col·laboració de científics de la UPC. Recullen dades a les Terres de l'Ebre, un dels punts de Catalunya on cauen més llamps. I a Girona una nova càtedra estudia les relacions entre els ecosistemes marins i la salut: "Mar sana, gent sana".