La portada

S'han trobat 713 resultats.

 • Portada Mònica Terribas: "Aquest Congrés és l'expressió d'una transició que no acaba d'arrencar"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Aquest Congrés és l'expressió d'una transició que no acaba d'arrencar"

  "Aquí es comença a preparar tothom per viure un dia d'intensitat política. Quan s'acabi, no es bellugarà gaire la política espanyola malgrat la insistència de Pedro Sánchez ahir de recordar-li a Pablo Iglesias, de Podem, que si li donen suport la setmana que ve es pot posar tot en marxa. Sánchez va definir la seva proposta de govern com el govern del bé comú, bé comú entès entre altres coses, com el trencaclosques no impossible per fer fora Rajoy i les polítiques del PP. Aquest matí és l'hora de sentir les respostes de Pablo Iglesias a Sánchez. Hi caben els principis de Podem, en l'acord firmat dels socialistes amb C's? Tot fa pensar que no. Que encara que el bé comú -com diu Sánchez- és la pàtria, Espanya, Podem la concep d'una altra manera. Podem no s'abstindrà i aquesta investidura no sortirà amb un president del govern divendres. Aquest Congrés és l'expressió d'una transició que no acaba d'arrencar."

 • Portada Mònica Terribas: "A qui recordarà més la història: a Otegi o a Pedro Sánchez?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "A qui recordarà més la història: a Otegi o a Pedro Sánchez?"

  D'aquí uns anys, què recordarem d'aquest primer de març? La sortida d'Arnaldo Otegi de la presó o el primer ple d'investidura de Pedro Sánchez, que us explicarem des del Congrés aquesta tarda? Què creieu? El recordarem perquè Arnaldo Otegi, ara en llibertat després de sis anys i mig, liderarà l'esquerra abertzale i algun dia serà lehendakari d'un govern basc independentista? Si això és així, quan es faci la biografia de la seva vida, recuperarem la veu de Dani Gómez des de Logronyo explicant que poc després de les vuit del matí del dimarts 1 de març Otegi va sortir de la presó disposat a recompondre l'espai polític que ara li disputa Podem a Euskadi. Això serà fàcil o difícil? Però a qui recordarà més la història, a Otegi o a Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE que aquesta tarda al Congrés se sotmetrà a una investidura sense prou suports?

 • Portada Mònica Terribas: "Comença la setmana del nominat a president del govern Pedro Sánchez"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Comença la setmana del nominat a president del govern Pedro Sánchez"

  "La nit dels Oscars ens ajuden a ambientar-nos en la setmana del nominat a president del govern espanyol Pedro Sánchez. Aquesta sí que pot acabar sense estatueta aquest divendres! Demà ens sentireu des del Congrés a la tarda, a través de 'La tribu' amb en Xavi Rosiñol, en el discurs d'investidura amb què Pedro Sánchez vol obtenir el suport de la cambra, després que la seva militància li hagi donat llum verda al pacte amb C's amb un 79% (amb una participació del 50% de la militància, que en el cas del PSC baixa fins al 31%, això sí). Què implica aquest suport de la militància? Clarament que el PSOE vira cap al centre i s'allunya de Podem. La incògnita és: si el pacte hagués estat amb Podem, la meitat que s'han quedat a casa haurien votat 'sí' i els qui ara han votat 'sí' s'haurien quedat a casa? Això només ho sabrem si aquesta setmana Pedro Sánchez se'n va cap a casa sense estatueta de president i comença a rodar la seva versió d''El renacido' amb els altres..."

 • Portada Mònica Terribas: "Cal dir que estàs net de corrupció sense sentència judicial que t'avali?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Cal dir que estàs net de corrupció sense sentència judicial que t'avali?"

  "Si una persona està neta de corrupció, està bé que ho declari, però la confiança de la ciutadania es recupera quan les sentències judicials ho avalen. Afegim a les moltes emergències socials que tenim aquesta: despolititzar la justícia però també dotar-la de recursos i també la policia que els ajuda a investigar, perquè no tinguem el "cas Taula", el "cas Gürtel", el "cas Palau", el "cas Bárcenas", el cas dels EROs d'Andalusia, el "cas Mercuri", el "cas del 3%" i tants i tants d'altres. Anys i anys en instrucció sense que es facin els judicis, cinc anys després com passa ara amb el "cas Nóos". Els dos casos més flagrants, "cas Gürtel" i "cas Palau", es destapen i s'investiguen des del 2009. I som aquí, sense judici, sense sentències. La ciutadania menjant rosquilles per fer temps i els partits polítics menjant-se el desprestigi i el descrèdit."

 • Portada Mònica Terribas: "Què diu la calculadora del Congrés dels Diputats?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Què diu la calculadora del Congrés dels Diputats?"

  Què diu la calculadora del Congrés dels Diputats? Que la investidura de Pedro Sánchez la setmana que ve fracassarà si el PP no fa un gir de 180 graus. Però hi ha 66 pàgines d'acord firmades entre PSOE i C's. Després de llegir el document amb calma, Podem ha estripat les cartes i s'ha aixecat de la taula, de moment. Ja ens ho va dir ben clar ahir Xavier Domènech, d'En Comú Podem. Però no va llençar la tovallola, convençut que la setmana que ve encetarem dos mesos contra rellotge després del fracàs de dissabte. I aleshores sí, serà el moment de veure si Mariano Rajoy manté la confiança del PP o el conviden a sortir d'escena per garantir un govern estable de PSOE i C's que mantingui la unitat d'Espanya i tingui contents els mercats i Brussel·les. Passi el que passi aquesta legislatura espanyola, el Congrés ho ha tornat a deixar clar, una vegada més: la independència de Catalunya no es votarà amb el vistiplau d'Espanya."

 • Portada Mònica Terribas: "La setmana vinent anirem a Madrid ni que sigui en autoestop"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "La setmana vinent anirem a Madrid ni que sigui en autoestop"

  "Us despertem en el tercer dia del Mobile World Congress. I els qui no hi aneu, que sou la gran majoria, però que cada dia agafeu el metro, heu de saber que tindreu més freqüència de trens perquè el Departament de Treball ha ampliat el decret de serveis mínims fins al 65% en hora punta, és a dir, ara de bon matí. I la setmana que ve? Doncs ni que hi hagi vaga a l'AVE i al pont aeri haurem d'anar cap a Madrid, encara que sigui en autoestop, perquè encara se'n sortirà, Pedro Sánchez, de ser investit president. Ahir el PSOE va acceptar en un tres i no res la reforma exprés de la Constitució que li exigia C's i que implica fora diputacions, fora aforaments i limitació de mandats, però cap de les propostes obren el debat territorial que podria solucionar el conflicte amb Catalunya. De reforma federal, no n'han parlat. Però amb l'acord d'investidura PSOE-C's, no van enlloc, si no troben soci, PP o Podem."

 • Portada Mònica Terribas: "El 2016 l'emergència no és internet, sinó qüestions més bàsiques"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "El 2016 l'emergència no és internet, sinó qüestions més bàsiques"

  "El 2016 l'emergència per a milions de persones no és internet, sinó qüestions més bàsiques, com aigua, llum i un sostre, atenció mèdica i feina. Especialment a l'Àfrica, que és on ha anunciat que posarà un satèl·lit i tindrà drons sobrevolant tot el món. Sí, Mark Zuckerberg i John Hoffman, el 2016, això que en diem justícia i igualtat per a totes les persones del planeta -des de l'Àfrica fins a moltes cases del nostre país- està lluny de ser una realitat. De béns bàsics -"free basics"-, n'hi ha uns quants que no estan garantits, i les reivindicacions en totes les seves formes i a escales diferents són l'expressió d'aquesta desigualtat. I totes dues realitats conviuen i tenen dret a ser defensades i encaixades. Per això no té cap sentit que Hoffman s'enfadi per una vaga i no té cap sentit que Zuckerberg s'exclami que el 2016 no tothom té internet."

 • Portada Mònica Terribas: "Benvinguts a la setmana de la telefonia mòbil... No a l'abast de tothom"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Benvinguts a la setmana de la telefonia mòbil... No a l'abast de tothom"

  "Al Mobile no es parlarà del coltan, el mineral que contenen la majoria de ginys tecnològics que s'han convertit en una extensió del nostre cos. El coltan s'obté en condicions d'explotació i abusos a la República Democràtica del Congo. Ho denunciava fa uns dies aquí la periodista Caddy Adzuba, ho recordeu? La van guardonar amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia, però no tindrà el premi que volia: asseure al Mobile els monstres de la telefonia (Samsung, Huawei, LG) i que prenguin consciència que darrere del seu negoci, hi ha milions de víctimes de guerres finançades amb el tràfic i l'explotació del coltan. Els avantatges col·lectius de la tecnologia mòbil no han d'amagar els maltractaments també col·lectius que genera aquesta indústria. O dit d'una altra manera, que la meravellosa descoberta del grafè no ens faci oblidar d'on surt el coltan. Són dues realitats que conviuen. I també haurien de conviure al Mobile World Congress i al Mobile World Capital tot l'any.

 • Portada Mònica Terribas: "Muriel, et desitgem el més feliç dels somnis"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Muriel, et desitgem el més feliç dels somnis"

  "Ahir vam viure un acte senzill i digne per reconèixer el que ha significat una dona, Muriel Casals, per a la docència, la cultura, la identitat i la justícia social d'aquest país que tots volem millor. La suma de tots dos actes de comiat a Muriel Casals va ser l'expressió d'un país que sap estimar, escoltar i respectar els somnis dels altres. No l'oblidarem, perquè ella és una de les persones que van fer que ahir això fos possible, no només perquè s'hi aplegava el dol i la pèrdua, sinó pel seu mestratge de cosir amb fils invisibles, i ahir, al Parlament i al carrer, hi havia un vestit, embastat, a mig fer, però un vestit. Per això, i per tantes altres coses, li desitgem el més feliç dels somnis. I ara a fer feina, perquè com va dir ahir la seva amiga Ada Parellada, la Muriel, a la vida, el davantal se'l posava per anar endavant. Sempre endavant."

 • Portada Mònica Terribas: "Urnes el 26 de juny o claudicació? Tic-tac, tic-tac"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Urnes el 26 de juny o claudicació? Tic-tac, tic-tac"

  "Si Pedro Sánchez aconseguís convèncer Pablo Iglesias de formar un govern amb un Ministeri d'Afers de Plurinacionalitat, el PP i C's, que creuen que de nació només n'hi ha una, també el durien al Constitucional? En aquesta circumstància, s'hi podria trobar Xavier Domènech, d'En Comú Podem. L'hi plantejarem aquest matí. Ell és a la taula negociadora de Podem amb els socialistes: al marge de dir-se en públic arrogants, que ens expliqui què passa de portes endins. Urnes el 26 de juny o claudicació? Tic-tac, tic-tac, que diu el seu líder. Les agulles del rellotge corren, però res indica que el dia 5 de març, en el debat d'investidura al Congrés, es desplegui cap pancarta amb el lema 'Sí que es pot'."

 • Portada Mònica Terribas: Qui ho diu, que aquest procés no innova?
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: Qui ho diu, que aquest procés no innova?

  "Qui ho diu, que aquest procés no innova? Mai el TC havia suspès una conselleria d'un govern. Ha passat. Ahir a la nit l'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol en funcions situa Raül Romeva i el seu equip d'Exteriors als llimbs, navegant per l'espai sideral, que era un vaticini del ministre José Manuel García Margallo. Veurem en què es tradueix perquè recordeu que el Parlament va aprovar una declaració que assegura que no s'assumiran les decisions d'un tribunal constitucional deslegitimat... L'altra qüestió: Aconseguirà o no aconseguirà el líder socialista, Pedro Sánchez, ser investit president del govern espanyol? Quin punt de trobada en el programa de govern amb Podem faria possible que el PSOE tingués els suports necessaris per no haver de tenir el país pendent de les urnes a finals de juny?"

 • Portada Mònica Terribas: Tot descobrint "La resistència íntima", de Josep Maria Esquirol
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: Tot descobrint "La resistència íntima", de Josep Maria Esquirol

  "Us desperto, sí, com cada dia, però avui he de compartir amb vosaltres un secret: després d'haver llegit l'assaig 'La resistència íntima', del filòsof Josep M. Esquirol, aquest matí he tingut por d'obrir aquest micròfon i explicar-vos res. Per què? Doncs perquè el filòsof diu que des dels mitjans contribuïm una mica molt a distanciar-nos del que és essencial. No sé si el llegireu -tant de bo!-, perquè si ho feu, repensareu la vostra actitud quotidiana, la que esteu tenint ara mateix mentre us lleveu i us relacioneu amb les persones i els objectes que us envolten. Que què diu? D'entrada, xxt! Hauríem d'aprendre a parlar menys, estar més en silenci, imaginar més, revisar millor la memòria i no creure'ns que, perquè sabem el que passa ara, això que en diem actualitat -i que ara us tornarem a explicar-, entenem el present. Diu Esquirol que l'actualitat no té gruix. És plana, plena, però plana. I au, posa't a repassar els titulars del dia, ara!"

 • Portada Mònica Terribas: Adéu a la serenor reflexiva i la discreció de Muriel Casals
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: Adéu a la serenor reflexiva i la discreció de Muriel Casals

  "De la Muriel, n'hauríem d'heretar l'actitud que dissabte a la nit no vam saber aplicar: la serenor reflexiva i la discreció amb què encarava les lluites. Que cadascú faci el dol com pugui i vulgui. Nosaltres el farem tirant endavant, mirant al futur, i regalant al seu entorn, a la seva família, intimitat. Parlar-ne més no ens la retornarà. Però, en canvi, pensar de quina manera hauria fet ella les coses, sí. I això ho podem fer en silenci. No l'hem pogut despertar, però ella, si hem après alguna cosa de la seva actitud, ens continuarà despertant a nosaltres."

 • Portada Mònica Terribas: "Des de Brians 2, envoltats de persones que només viatgen en somnis"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Des de Brians 2, envoltats de persones que només viatgen en somnis"

  "Avui fem 'El matí de Catalunya Ràdio' des d'una presó, des de Brians 2, envoltats de persones que de moment, mentre compleixen condemna, només viatgen en somnis -que s'hauran assabentat d'un motí en una presó de Mèxic on han mort 50 presos, de la confessió de Jaume Matas al 'cas Noos' o del cas dels Maristes per la ràdio (i creieu-me que n'estan al cas, avui ho comprovareu)-. En la vigília del Dia Mundial de la Ràdio veurem el món a través d'aquells qui segurament el viuen a través d'aquest mitjà meravellós, la ràdio, que omple els silencis -farem tertúlia amb el Carlos, l'Abdeslam, en David, en Juan Manuel i el José Manuel, interns de Can Brians- i els presentarem el conseller de Justícia, Carles Mundó. I tots ells sentiran en directe com viatgen en metro centenars de persones que inauguren un tram de l' L9 amb el micròfon de #controlclaret. El metro trencarà el silenci d'una presó."

 • Portada Mònica Terribas: "NO vull que em toquis, NO vull que em violentis. Saber dir NO"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "NO vull que em toquis, NO vull que em violentis. Saber dir NO"

  "NO vull que em toquis, NO vull que em molestis, NO vull que em violentis. Dir NO. I girar-nos cap a qui ens pot ajudar, i dir SÍ, t'ho vull explicar. Perquè el meu cos és meu -missatge senzill d'un conte que ajuda a lluitar contra els abusos-. És així de senzill, sí, però quan s'és un infant, és així de difícil saber els límits i així de fràgil quan qui s'acosta és una persona adulta i amb poder. La societat té deures. Si hem aconseguit que les dones denunciïn la violència masclista, ara hem d'aconseguir que les criatures denunciïn l'abús a casa, a l'escola o on sigui. Perquè com recordava ahir la professora de dret penal Esther Giménez-Salinas, no havia de passar, i passava. I no ha de passar, i passa. I massa gent callava. I massa gent calla. Què feia i què ha fet l'escola dels Maristes Sants-les Corts? Aquest matí no callaran. S'ha acabat el silenci, però no només el seu, el de tots. Perquè tenim dos problemes greus: els abusos i els silencis."