Donald Trump amb l'exlíder de l'UKIP, Nigel Farage, després de les eleccions nord-americanes
Donald Trump amb l'exlíder de l'UKIP, Nigel Farage, després de les eleccions nord-americanes

2016, un any de girs inesperats

Donald Trump, David Bowie, Carles Puigdemont o Johan Cruyff són només alguns dels noms propis d'aquest 2016, un any imprevisible i ple d'incerteses que Catalunya Ràdio et resumeix en aquest especial

Actualitzat

El 2016 ha estat un any marcat pels noms propis i els fets imprevisibles. Carles Puigdemont va arribar al Palau de la Generalitat per un pas al costat "in extremis". A l'altra banda de l'Atlàntic i desafiant tots els pronòstics, Donald Trump va ser escollit president dels Estats Units en substitució de Barack Obama. L'estabilitat europea va veure's sacsejada pel Brexit, personificat en la figura de David Cameron, i el no a l'acord de Juan Manuel Santos va posar en risc el procés de pau a Colòmbia.

Però el resum de l'any de Catalunya Ràdio no només se centra en personatges públics. Els ciutadans també són protagonistes en temes de tanta transcendència com la crisi dels refugiats, la guerra a Síria o la pobresa energètica.

Dol al futbol: adéu a Johan Cruyff

A l'esport, el 2016 quedarà marcat per la mort de l'exentrenador del FC Barcelona Johan Cruyff , als 68 anys. La tristor per la pèrdua es barreja amb èxits com el medaller dels esportitstes catalans als Jocs de Rio, el doblet del Barça de Luis Enrique o l'arrencada del projecte de Chen YanSheng a l'Espanyol.

Marc Márquez ha estat un dels protagonistes esportius de l'any en tornar a guanyar, per tercer cop, el Mundial de Moto GP i Nico Rosberg va ser doblement notícia per guanyar el Mundial de F1 i anunciar la seva retirada quatre dies després.

Aquest 2016 ha estat també l'any Phelps, Bolt, Ledecky, Xavi Pascual, Mohamed Ali, Andy Murray, Kilian Jornet... Però també del Purito Rodríguez, de l'ascens frustrat del Girona de futbol o de Cristiano Ronaldo per la seva Eurocopa i la "undécima" del Reial Madrid.

2016, l'any que va morir la música?

La música ha tingut un any negre amb les desaparicions de David Bowie, Prince i Leonard Cohen. A la llista, també hi figuren noms com George Martin, Sharon Jones o Glenn Frey (Eagles).

A banda de les pèrdues irreparables, el 2016 ens ha deixat nous discos, ritmes i un reconeixement del tot inesperat com és l'entrega del Nobel de Literatura a Bob Dylan, un punt final a un any ple de sorpreses.

Al cinema, ha estat l'any de "Truman", de la polèmica "Elle", "La chica danesa", "Carol" i del primer spin-off de la Guerra de les Galàxies, "Rogue One".

Dins de les grans estrenes de les millors ficcions televisives, han destacat produccions internacionals com "Westworld" i "Stranger Things", mentre que els retorns més aplaudits han esta títols com "Better Call Saul" o "Black Mirror".

Anar al contingut