Per TDT

A partir del 6 de maig, totes les edicions del “TN comarques” també en alta definició a TV3 HD

TV3 amplia la cobertura de les emissions en alta definició i ofereix, per primera vegada, la informació territorial en desconnexió per a totes les demarcacions catalanes també en HD. El dimecres 6 de maig de 2015, a les 7 del matí, els “TN comarques” de Girona, Tarragona, Lleida i la Vall d'Aran també es veuran per TV3 HD. En alguns televisors caldrà resintonitzar el canal.

imatge
 • Què he de fer per veure la informació de TV3 HD emesa en desconnexió per al meu territori?

  Si ja tens sintonitzat TV3 HD i el teu aparell actualitza automàticament la informació dels canals, no cal fer res. El canal TV3 HD incorporarà, durant el “TN comarques”, l’emissió en desconnexió per al teu territori (Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida o la Vall d’Aran).

  Si el teu aparell de televisió no fa aquest procés de forma automàtica, a partir del 6 de maig per rebre el canal TV3 HD caldrà que el resintonitzis manualment.

 • Com he de fer la resintonització manual del canal TV3 HD?

  El passos que cal seguir són el següents:

  1. Tria el canal TV3 HD
  2. A través del comandament del televisor, accedeix al menú de configuració.
  3. Accedeix a l’opció de sintonització i tria fer-ho de forma manual (assegura’t que et trobes en l’entorn dels canals digitals).
  4. Desa prement el botó “OK” del comandament.

 • Quin és el número de canal d’emissió de TV3 HD de cada demarcació?
  • Barcelona: 33
  • Tarragona: 51
  • Girona: 36
  • Lleida: 53
  • Vall d’Aran: 53

  Tingues en compte que en la majoria d’aparells no cal introduir aquesta informació. Els canals s’actualitzen amb la resintonització manual i no cal posar el número de canal.

 • Quan he de fer aquesta resintonització del canal TV3 HD per veure el “TN comarques” del meu territori?

  A partir del dia 6 de maig del 2015 a les 7 del matí. Abans d’aquesta data no es pot trobar el senyal de TV3 HD amb capacitat per a la desconnexió territorial que permet rebre el “TN comarques” de cada demarcació.

 • Visc a la demarcació de Barcelona. Cal que actualitzi el canal TV3 HD?

  En aquest cas no cal fer res, ja que des de Barcelona ja es pot veure el “TN comarques” d’aquesta demarcació.

 • Puc fer la resintonització automàtica de tots els canals?

  Sí, però no cal resintonitzar tots els canals i després haver de tornar a posar-los en l’ordre desitjat. L’opció de sintonització manual permet actualitzar únicament el canal TV3 HD d’una forma més ràpida i senzilla. • Canvi de freqüències 31 de gener de 2015

  El dissabte 31 de gener del 2015, a partir de les 3 de la matinada, els canals de TV3 canvien de freqüència. Per poder continuar-nos veient, cal que resintonitzi’s el televisor i que busquis els que estan marcats amb la paraula DEFINITIU.

  En aquest vídeo del programa ”Els matins” trobaràs tota l'explicació sobre la manera com s'ha de fer la resintonització dels nostres canals. Ens ho han explicat Lluís Marquina i Amadeu Gassó, director d'Explotació i Enginyeria de la CCMA.

  Aquí tens una llista de preguntes i respostes per ajudar-te en aquest procés de resintonització.

  • He de resintonitzar el meu televisor?

   Sí. Tothom ha de fer-ho.

   La nit del 30 al 31 de gener del 2015 (a les 3.00 hores), els canals de TV3 es mouran a les noves freqüències i s’apagaran les antigues.

   Per això cal que busquis els nous canals, ja que ens alguns casos, si no els resintonitzes, no podràs veure les nostres emissions.

  • Què he de fer per resintonitzar-lo?

   El més senzill és fer la recerca automàtica de canals, que es pot fer amb el comandament a distància del teu aparell de televisió.

   S’han de buscar els canals de Televisió de Catalunya marcats amb la paraula DEFINITIU.

   La manera d’activar la recerca automàtica de canals pot variar segons el model de televisor. La manera més habitual de fer-ho és accedir a les opcions “Instal•lació” o “Configuració” del menú.

   El pas següent és triar l’opció “Buscar canals” o “Sintonització automàtica de canals”. Quan acabi el procés, que pot trigar uns quants minuts, només caldrà comprovar que els canals marcats com a definitius apareixen a la llista.

   En alguns casos, els televisors situen els nous canals al final de la llista. A través de l’opció “Ordenar canals” del menú de l’aparell, podràs posar-los en l’ordre que prefereixis.

  • Trobo els canals de TV3 duplicats. És normal?

   Sí. Fins al 31 de gener, si resintonitzes el televisor, veuràs que els nostres canals apareixen dos cops a la llista.

   Els canals que es mantindran després del 31 de gener són els que estan marcats com a DEFINITIU. En el cas de les comarques de Barcelona, la identificació serà BCN DEFINITIU.

   Els canals que no estiguin marcats amb aquesta paraula desapareixeran el 31 de gener del 2015.

  • Afecta de la mateixa manera tot el territori?

   No. En funció del lloc on visquis, la resintonització es podrà fer en diferents dates.

   Si vius a les comarques de Girona, no pots resintonitzar el televisor abans del dia 31, el mateix dia de l’apagada dels canals que canvien.

   A partir del dia 31, però, per continuar veient els nostres canals és imprescindible resintonitzar-los.

  • Visc a la demarcació de Girona. Què he de fer per veure els canals de TV3?

   Per raons tècniques alienes a Televisió de Catalunya, a causa del desplegament del Pla Tècnic de la TDT del Ministeri d’Indústria, a la demarcació de Girona la resintonització no es pot fer abans de la data de l’apagada.

   Per tant, si vius a les comarques de Girona, no pots resintonitzar el televisor abans del dia 31, el mateix dia de l’apagada dels canals que canvien.

   A partir del dia 31, per continuar veient els nostres canals és imprescindible resintonitzar-los.

  • Visc a la demarcació de Barcelona. Què he de fer per veure els canals de TV3?

   Cal resintonitzar-los i buscar els canals de Televisió de Catalunya per a les comarques de Barcelona marcats com a definitius (TV3 BCN DEFINITIU, 324 BCN DEFINITIU, SUPER3/33 BCN DEFINITIU, ESPORT3 BCN DEFINITIU, TV3 HD DEFINITIU).

   Després de resintonitzar-los, assegura’t que han quedat situats en els llocs habituals del teu comandament. Si no els veus, només els has de localitzar a la llista de canals i tornar-los a situar en el número de canal que prefereixis.

  • Visc a la demarcació de Lleida . Què he de fer per veure els canals de TV3?

   Cal resintonitzar-los i buscar els canals de Televisió de Catalunya per a les comarques de Lleida marcats com a definitius (TV3 DEFINITIU, 324 DEFINITIU, SUPER3/33 DEFINITIU, ESPORT3 DEFINITIU, TV3 HD DEFINITIU).

   No agafis els marcats amb BCN, ja que aquests canals identificats per a les comarques de Barcelona, amb la marca BCN, desapareixeran de tot el territori de Lleida a partir del 31 de gener.

   Després de resintonitzar-los, assegura’t que han quedat situats en els llocs habituals del teu comandament. Si no els veus, només els has de localitzar a la llista de canals i tornar-los a situar en el número de canal que prefereixis.

  • Visc a la demarcació de Tarragona. Què he de fer per veure els canals de TV3?

   Cal resintonitzar-los i buscar els canals de Televisió de Catalunya per a les comarques de Tarragona marcats com a definitius (TV3 DEFINITIU, 324 DEFINITIU, SUPER3/33 DEFINITIU, ESPORT3 DEFINITIU, TV3 HD DEFINITIU).

   No agafis els marcats amb BCN, ja que aquests canals identificats per a les comarques de Barcelona, amb la marca BCN, desapareixeran de tot el territori de Lleida a partir del 31 de gener.

   Després de resintonitzar-los, assegura’t que han quedat situats en els llocs habituals del teu comandament. Si no els veus, només els has de localitzar a la llista de canals i tornar-los a situar en el número de canal que prefereixis.

  • Què passa si visc en una zona de difícil cobertura dels senyals de televisió?

   El 3% de la població de Catalunya viu en petits nuclis urbans o rurals que, per la seva orografia, tenen necessitats especials de cobertura, amb centres reemissors específics per a cada àrea. En aquests casos, l’apagada de les freqüències antigues es faria de manera progressiva i es podria allargar uns quants mesos, en un procés que seria convenientment comunicat per part dels ajuntaments implicats.

  • Quan he de fer la resintonització?

   Si vius a les demarcacions de Barcelona, Lleida o Tarragona, pots fer-la en qualsevol moment.

   Si vius a la demarcació de Girona, no podràs fer-la abans del dia 31 de gener, per raons totalment alienes a Televisió de Catalunya.

  • Podré veure el canal TV3 HD?

   Des del 30 de desembre del 2014, el canal TV3HD ja es pot trobar en la seva situació definitiva i apareix marcat amb la paraula DEFINTIU.

   Si no l’has resintonitzat des d’aquesta data, per poder veure el nostre canal en alta definició has de fer-ho a través del comandament a distància del teu aparell de televisió.

   Si has fet la resintonització, però continues sense trobar el canal TV3HD DEFINITIU, has de trucar a l’instal•lador de telecomunicacions registrat.

  • Podré veure l’edició del “TN Comarques” del meu territori?

   Un cop feta la resintonització, es podran veure les desconnexions territorials del “TN Comarques”.

   Els espectadors de Girona que havien deixat de rebre el senyal de la seva desconnexió territorial la recuperaran amb la resintonització que cal fer a partir del dia 31 de gener del 2015.

  • He resintonitzat el meu aparell i no trobo els canals DEFINITIUS. Què puc fer?

   En aquest cas, et recomanem que contactis amb l’instal•lador de telecomunicacions registrat. Les comunitats de veïns que es trobin en aquesta situació poden beneficiar-se del pla d’ajudes del Ministeri d’Indústria fins al 30 de juny del 2015.

  • Per què canvien les freqüències dels canals de TV3?

   La reubicació dels canals de TDT és una obligació establerta per la Unió Europea a causa del procés d’alliberament del Dividend Digital, que es destinarà a la tecnologia 4G mòbil. Per aquest motiu, el Ministeri d’Indústria ha posat en marxa el Pla Tècnic de la TDT. Aquest pla ha comportat la pèrdua d’un dels dos múltiplexs (MUX) de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i ha provocat que els canals de Televisió de Catalunya hagin hagut de modificar les seves freqüències d’emissió.

   Complint el mandat de la Unió Europea, la CMMA culmina el trasllat dels canals afectats a les noves freqüències assignades el 31 de gener del 2015.

   Aquest ajustament obliga els espectadors a resintonitzar els canals o a fer ajustos a les antenes.

  • Quins són els canvis que es produeixen?

   Fins ara, la CCMA emetia tota la seva oferta mitjançant dos múltiplexs, el MUX1 i el MUX2, però a partir del mes de gener el govern espanyol obliga les televisions autonòmiques a tenir només un múltiplex, per la qual cosa la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en perdrà un.

   A partir d’ara, els telespectadors hauran de resintonitzar els seus aparells de televisió per trobar els canals de la CCMA amb la paraula “definitiu”. Si no troben aquests canals, hauran d’avisar un instal•lador perquè faci les modificacions pertinents a l’antena de l’edifici.

  • Per què no s’ha pogut fer abans aquesta resintonització dels canals definitius de TV3, com han fet la resta de canals afectats pel Pla Tècnic?

   Perquè el Pla Tècnic del Ministeri d’Indústria, a més d’instar a moure les freqüències dels canals de televisió ubicades en l’espai radioelèctric que ha de ser alliberat per a la tecnologia 4G mòbil, obliga la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a tancar un dels dos múltiplexs de què disposava per a l’emissió dels seus continguts. Davant del risc d’haver de tancar algun dels seus canals, la CCMA ha buscat durant aquests mesos, d’acord amb el govern de la Generalitat, una solució tècnica que permetés el manteniment íntegre de l’oferta.

  • Quines seran les freqüències definitives dels canals de la CCMA a les diferents demarcacions?

   MUX1 (TV3, 324, Super3/33, Esport3):

   • Barcelona: Ch 44
   • Tarragona: Ch 59
   • Girona: Ch 52
   • Lleida: Ch 58

   TV3HD:

   • Barcelona: Ch 33
   • Tarragona: Ch 51
   • Girona: Ch 36
   • Lleida: Ch 53
  • On puc trobar més informació sobre la resintonització dels canals de la TDT?

   Al web de la Generalitat
   Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC)
   Ministeri d’Indústria, Turisme i Energia
   Federació Catalana d'Empresaris Instal•ladors de Telecomunicacions (Feceminte)

  Com accedir a les emissions digitals de TV3 i Catalunya Ràdio

  Per accedir a les emissions digitals de TV3 i Catalunya Ràdio al teu televisor, cal comprovar que la llar es troba dins de l'àrea de cobertura d'algun dels centres emissors de TDT de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i validar que el sistema receptor de TV de la llar (tipus d'antena, amplificadors, cable i connexions) estigui preparat per rebre els senyals digitals.

  Si compleixes aquests requisits, podràs accedir als canals de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio al teu televisor.

  Pots ampliar aquesta informació al web Tot sobre la TDT