ANÀLISI

ZP espera amb candeletes que la "roja" li porti la copa

"Surging in the www"

Actualitzat
"The New York Times" diu que ZP espera amb candeletes que la "roja" li porti la copa

Raphael Monder escriu a "The New York Times" que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, desitja amb ànsia la victòria de la "roja" a Sud-àfrica perquè està convençut que un èxit esportiu d'aquesta magnitud alleugeriria momentàniament els espanyols dels seus maldecaps. Sosté aquest columnista que Zapatero pensa que el Mundial –com el circ en temps dels romans- pot ser la vàlvula d'escapament que necessita el país per sobreviure anímicament als temps de crisi. Com diu l'exministre Jordi Sevilla, que apareix citat a l'article, "al govern li agradaria poder fer veure que no tot va malament, que també hi ha bones notícies".

De fet, al periodista no li sembla gens agosarat pensar en el triomf de la selecció espanyola, a qui atribueix, com molts, la condició de favorit. Però seguidament destaca la cautela del seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, a qui el preocupa que hi hagi excés d'eufòria: "Tothom a Espanya pensa que qualsevol cosa que no sigui guanyar la Copa del Món serà un fracàs", i afegeix: "Això no té sentit, és una forma d'extremisme, però em penso que en els temps en què vivim l'extremisme es ven molt bé".

Catalans emprenyats, pareu atenció

Dimarts passat, la notícia més recomanada pels lectors de la BBC tenia data de fa set mesos. Des del 5 de novembre no ha parat de ser "compartida" per molts usuaris de la xarxa. I no m'estranya, perquè el titular que l'encapçala és prou cridaner: "Estar de mal humor 'és bo per a tu'". Resulta que un psicòleg australià diu haver demostrat gràcies a un estudi que els rondinaires i emprenyats pensen més clarament i prenen millors decisions que els alegres i optimistes, que, això sí, es veu que són més creatius.

El professor Joe Forgas diu que "el mal humor et fa estar més a l'aguait, pensar de forma més cautelosa i prestar més atenció al món que t'envolta".
Conclusió: devem ser un gran país, amb tant català emprenyat!

Si esteu encuriosits, si en voleu saber més –per exemple, quines proves es van fer per arribar a aquestes conclusions-, cliqueu aquí.

Pro Publica, periodisme d'investigació en línia

Qui encara pensi que internet són uns grans Encants caòtics i desordenats, formats per milions i milions de paradetes que venen productes d'escassa qualitat o de nul interès informatiu, el convido a visitar Pro Publica, un prestigiós web nord-americà que fa periodisme d'investigació. La seva redacció la componen reporters amb una llarga experiència professional en el món del paper que cada dia "destapen" notícies i denuncien fets escandalosos.

Aquesta setmana, per exemple, expliquen que més de 100.000 soldats nord-americans han tornat de l'Afganistan i l'Iraq emmalaltits per un estrany trastorn cerebral provocat per les brutals explosions de les bombes que els insurgents fan esclatar al pas dels combois militars. Els símptomes d'aquest trastorn són la pèrdua de la memòria i de la capacitat de concentració. Molts veterans expliquen que han hagut de deixar de conduir i que, a vegades, són incapaços de recordar per què han sortit al carrer. Només a una minoria els han diagnosticat la malaltia i encara molts menys reben tractament.

La poligàmia afecta 20.000 famílies franceses

Després de saber-se aquesta dada, el senador centrista francès Nicolas About ha demanat a través d'una proposició de llei que es tipifiqui el delicte de poligàmia. En aquests moments a França només està prohibit casar-se més d'una vegada civilment, però, en canvi, la llei no fa cap referència als matrimonis religiosos i a les unions de fet.

Segons informa NouvelleObs.com, About ha declarat que "cal donar a la poligàmia una definició jurídica clara per castigar a qui se'n aprofita i per protegir millor les víctimes". És per això que la proposició de llei insta a protegir les dones si reconeixen davant el jutge la seva condició de víctimes de la poligàmia i manifesten la seva voluntat de no reincidir.
Anar al contingut