Amb la subhasta de diamants, el govern de Zimbabwe podria augmentar el seu pressupost un 50%.
Amb la subhasta de diamants, el govern de Zimbabwe podria augmentar el seu pressupost un 50%.
Zimbàbue

Zimbàbue recapta milions d'euros amb la subhasta de possibles "diamants de sang"

Algunes ONG han alertat que a la mina de Marange, d'on provenen les pedres, l'exèrcit de Zimbàbue ha obligat civils a treballar en situacions d'esclavatge. Tot i això, el Sistema de Certificació del Procés de Kimberley (KPSC), que és l'organisme que regula el comerç de pedres precioses, ha aprovat l'exportació dels diamants. Les pedres precioses, acumulades pel règim de Robert Mugabe durant anys, han pogut sortir finalment al mercat, perquè només es consideren "diamants de sang" els que són extrets per màfies i grups rebels, no pel govern. A l'última subhasta hi van acudir un centenar de compradors europeus, de la Xina, l'Índia, Rússia i Israel.

Actualitzat
El govern de Zimbàbue va enviar l'exèrcit a controlar la mina de Marange, descoberta fa quatre anys i excavada pels veïns de la zona, a qui va obligar a treballar en condicions d'esclavatge. Les ONG han denunciat violacions dels drets humans, també de civils menors, violacions i tortures, que haurien començat a minvar a partir del mes de maig. Grups defensors dels drets humans també denuncien que els soldats de Zimbàbue participen en el contraban de les pedres precioses.

Els diamants de la mina de Marange, descoberta el 2006, cobreixen la quarta part de la demanda mundial. A l'última subhasta, celebrada aquesta setmana, hi van assistir un centenar de compradors d'Europa, la Xina, l'Índia, Rússia i Israel. Amb la subhasta de diamants es calcula que el govern de Zimbàbue podria incrementar el seu pressupost un 50%, segons el diari "The Herald".






Anar al contingut