Tegucigalpa

Zelaya exigeix des de Costa Rica la seva restitució com a president hondureny

Costa Rica ha de ser l'escenari, aquesta tarda, del diàleg entre les dues bandes enfrontades en la crisi hondurenya. El president derrocat Manuel Zelaya ja ha arribat a aquest país, mentre que el president "de facto" Roberto Micheletti espera -de moment- que els serveis de seguretat d'Hondures tinguin tots els detalls d'aquest desplaçament. Zelaya ja ha començat a escalfar els ànims i ha titllat de "criminal" Micheletti tan bon punt ha baixat de l'avió. El president derrocat ha assegurat que no arriba per negociar, sinó per escoltar com està planificant el govern "de facto" la seva sortida del poder. De la seva banda, Micheletti qüestionava ahir la seva presència a la reunió, adduint-hi raons de seguretat. Els seus assessors li desaconsellen el viatge, pel risc que el detinguin.

Actualitzat
Manuel Zelaya, president derrocat d'Hondures, ja ha arribat a Costa Rica, on aquesta tarda ha de començar la reunió de mediació amb el nou govern hondureny. En canvi, a última hora Roberto Micheletti, president interí del país, ha posat en dubte la seva assistència. Sembla que s'ho estaria pensant després que els serveis de seguretat d'Hondures l'han advertit que podria ser detingut durant aquest desplaçament.

La trobada entre les dues parts enfrontades tindrà com a mediador el president de Costa Rica i premi Nobel de la Pau, Óscar Arias. Ara com ara, la seva veu és l'única que manté l'optimisme sobre una possible entesa entre els dos mandataris hondurenys. "Jo sí que tinc una agenda sobre les dues parts enfrontades que ara no vull fer pública, perquè haig de negociar-la amb ells, però hi ha una voluntat de resoldre com persones civilitzades aquest conflicte".

Manuel Zelaya de moment ha titllat Micheletti d'"assassí" i "colpista", i ha assegurat que haurà de pagar per la seva traïció. Zelaya ha reiterat que 24 hores després de les converses que mantindran vol la retirada completa de Micheletti i de l'executiu en funcions.

Totes dues parts continuen rebutjant que el que faran a Costa Rica sigui una negociació. Per això, en l'únic que semblen coincidir és en el respecte per Arias.

Aquesta matinada els Estats Units han suspès el programa d'assistència militar a Hondures, que pujava a 16,5 milions de dòlars.

Anar al contingut