Barcelona

Zaragoza acusa Mas de voler que la Generalitat fracassi en la negociació del finançament

El model de finançament ha tornat a ser el centre del debat polític. El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha acusat el líder de CiU, Artur Mas, de voler posar pals a les rodes als objectius de la Generalitat i de desitjar que el govern català "fracassi" en les negociacions d'un nou model de finançament. De la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida ha retret al govern espanyol haver-se alineat amb les tesis del PP per ajornar el debat i prioritzar l'agenda econòmica. ERC ha tornat a exigir celeritat i ha recordat que s'ha de complir la llei i el que diu l'Estatut de Catalunya. Per tant, el termini màxim per tenir les bases d'un nou model han d'estar enllestides, com a molt tard, el 9 d'agost.

Actualitzat
En aquest sentit, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, preguntarà dimecres al president del govern espanyol per les negociacions sobre el model de finançament. Segons Ridao, les declaracions d'alguns barons socialistes afirmant que calia ajornar les negociacions per la crisi econòmica, no tenen sentit perquè l'actual "crisi" econòmica "multiplicarà les necessitats de despesa de les comunitats".

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha advertit als dirigents d'Esquerra Republicana que demanar el concert econòmic no és "desitjable" perquè "no ajuda" al fet que la Generalitat aconsegueixi que "s'apliqui bé" l'Estatut. Tot i això, Iceta ha destacat que l'actitud dels republicans està sent "molt solidària" i que estan donant "suport" al govern català.

Un altre socialista, José Zaragoza, s'ha referit al respecte i ha llançat dures critiques contra CiU i el seu líder, Artur Mas. El secretari d'Organització del PSC ha dit "lamentar profundament" l'actitud de Mas, que "només es mou buscant que això no acabi bé", després de la "fermesa" demostrada pel president català, José Montilla. Zaragoza ha titllat la postura de la federació nacionalista d'una "radicalitat" pròpia de la Lliga del Nord italiana.

Pel que fa al sistema de finançament ha fet també declaracions el portaveu de CiU al Congrés. Josep Antoni Duran i Lleida ha acusat el PSOE de mantenir una postura molt propera a la del PP per donar molta importància a les necessitats econòmiques i per mirar d'ajornar el debat sobre el sistema de finançament. Duran creu que s'ha d'esperar que els populars celebrin el seu congrés, a l'estiu, perquè puguin matisar la seva posició.

Solbes: la crisi fa que hi hagi "menys marge de maniobra"

Per part del govern espanyol, ha parlat el ministre d'Economia. Pedro Solbes ha explicat que l'economia espanyola passa per un moment "difícil" i això significa que hi ha "menys marge de maniobra" per part de l'Estat per aportar recursos" al finançament de les comunitats autònomes.

El vicepresident econòmic ha demanat, en una entrevista televisiva, als governs de les diferents autonomies que siguin "més coresponsables fiscalment" i que posin en marxa mecanismes per "perioditzar la despesa". Igual que va fer Zapatero, Solbes ha remarcat que el més important és la igualtat de tots els ciutadans.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut