Eduardo Zaplana al xalet de Benidorm, acompanyat per la Guàrdia Civil, per fer-hi un escorcoll (EFE)
Eduardo Zaplana al xalet de Benidorm, acompanyat per la Guàrdia Civil, per fer-hi un escorcoll (EFE)

Zaplana, traslladat a Madrid per a nous escorcolls després de passar la nit al calabós

L'expresident de la Generalitat Valenciana el van detenir acusat de suborn, malversació, prevaricació i blanqueig de capitals

Actualitzat
  1. El ministre d'Aznar i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana viatja cap a Madrid escortat per la policia per participar en nous escorcolls després de passar la nit a la comandància de la Guàrdia Civil de València després que el van detenir acusat de suborn, malversació, prevaricació i blanqueig de capitals. Sospiten que hauria intentat blanquejar comissions il·legals que hauria cobrat quan presidia el govern valencià.

Eduardo Zaplana ja va estar present tot el dia en els escorcolls que la Guàrdia Civil va fer als seus domicilis de València i Benidorm. No va ser fins passades les 10, després de 14 hores de la seva detenció, que l'expresident valencià i exministre de Treball era traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil de Valencia.

La Fiscalia Anticorrupció i la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil consideren acreditat que Zaplana va cobrar 10 milions d'euros en comissions il·legals rebudes per l'adjudicació de contractes públics durant la seva etapa al capdavant de la Generalitat Valenciana. És per això que també es va registrar la seu de la Conselleria d'Economia i es van fer una vintena d'escorcolls més per recollir documentació sobre contractes públics, entre ells la concessió d'obres per tirar endavant el Pla Eòlic Valencià i també la concessió de les ITV, privatitzades el 1997.

 

 

Les primeres dades apunten que tot hauria sorgit en l'intent de netejar diners que eren a paradissos fiscals i que provenen presumptament de comissions per adjudicacions de l'època en què Zaplana era president de la Generalitat.

Hi ha cinc detinguts més, entre ells els germans Vicente i José Cotino, empresaris i nebots i germà del president de les Corts valencianes i exdirector de la policia espanyola en l'època d'Aznar, Juan Cotino, que també haurà de declarar davant del jutge en qualitat d'investigat, igual que la dona de Zaplana, Rosa Barceló.

El Partit Popular va suspendre immediatament de militància Zaplana.

Anar al contingut