Washington

Zapatero valora la voluntat de coordinació per reactivar l'economia de tots els assistents a la cimera

José Luis Rodríguez Zapatero s'ha felicitat perquè tots els països de la cimera s'han posat d'acord a coordinar mesures per reactivar l'economia, dotar de més pes el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial i descartar mesures proteccionistes. Zapatero ha dit que creu que "les expectatives per a la recuperació econòmica i la recuperació progressiva del sistema financer internacional són avui molt majors que fa una setmana". Malgrat aquest optimisme, el president del govern ha dit que la cimera engega un llarg camí de reformes.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha parlat de les tasques que considera més urgents a partir d'ara. Entre aquestes, que les mesures posades en marxa per un gran nombre de països –entre els que s'inclou Espanya- comencin a fructificar, amb referència a la destinació de recursos públics perquè el sistema financer funcioni. El president del govern espanyol també ha anunciat que el pròxim 26 de novembre la Unió Europea presentarà un pla d'acció per reactivar l'economia.

Les quatre grans conclusions de la cimera

A la roda de premsa posterior a la fi de la cimera, Zapatero ha valorat que la cimera hagi arribat a un document de conclusions acordat per unanimitat del qual se n'extreuen quatre grans punts. En primer lloc, ha parlat del compromís de reactivar l'economia mundial adoptat pels assistents a la cimera. Un punt que Zapatero ha dit que s'haurà de desenvolupar a través d'un estímul de l'economia basat en "l'aplicació de mesures fiscals, inversió en infraestructures, investigació i recerca". 

La segona conclusió que surt de la cimera, ha dit Zapatero, és la necessitat d'una reforma del funcionament dels mercats financers, per aconseguir "posar ordre i seguretat". I ha afegit que "ha d'haver-hi transparència en l'activitat dels mercats".

Zapatero ha parlat sobre el tercer punt de conclusió del document acordat a Washington: la reforma del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. Unes reformes que serviran per "donar més legitimitat a les dues institucions", a les quals la cimera ha sol·licitat que incrementin la seva activitat per ajudar les economies amb dificultats davant l'extensió de la crisi.

En quart lloc, el president del govern central ha valorat el compromís acordat pels assistents a la cimera que no hi haurà mesures proteccionistes. Zapatero ha afirmat: "Està demostrat que el proteccionisme no resol cap problema, a l'inrevés, els complica encara més".

Zapatero recomana a les empreses evitar els salaris astronòmics

Abans d'aquesta roda de premsa de balanç, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat a Washington que els països reunits a la cimera del G-20 es comprometin a establir en un termini d'un any una nova regulació del sistema financer mundial i que garanteixin que les mesures que s'adoptin per superar la crisi es facin de forma coordinada.

A més, durant la seva intervenció en la primera sessió plenària que s'ha celebrat al National Building Museum de Washington, ha llançat una recomanació a les empreses perquè es reguli una nova política corporativa que permeti evitar els salaris astronòmics i els beneficis injustificats.

Així, Zapatero ha apostat per una acció coordinada de tots els estats per impulsar amb plena determinació la reactivació de l'economia mitjançant instruments de polítiques fiscals que permetin posar fi a la crisi al més aviat possible, i per aconseguir-ho ha llançat una proposta concreta: que les successives presidències del G-20 assumeixin la missió de vetllar per aquesta coordinació entre els estats.

El president espanyol també ha insistit en la necessitat que s'estableixi una nova regulació del sistema financer i de les institucions amb més mecanismes de control per aconseguir una major transparència i certesa i, per això, ha demanat als països que es comprometin en el termini d'un any a completar una nova regulació del sistema financer mundial.
Anar al contingut