Madrid

Zapatero: "Rubalcaba és capaç de guanyar unes eleccions, encara que només quedin 10 mesos"

El Comitè Federal del PSOE es reuneix aquest dissabte amb la intenció de tancar files després d'una setmana complicada. En la seva intervenció, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assumit la seva responsabilitat en la derrota socialista a les passades eleccions del dia 22 i ha apostat per Rubalcaba com el millor candidat capaç de guanyar les eleccions.

Actualitzat
"Alfredo, podem fer-ho el 2012". Amb aquests termes s'ha expressat José Luis Rodríguez Zapatero durant la reunió del Comitè Federal del PSOE, que ha d'aprovar el calendari de primàries i que, presumiblement, avalarà Alfredo Pérez Rubalcaba com a aspirant d'aquest procés d'eleccions internes.

Segons Zapatero, "un esprintador" com Rubalcaba, que és capaç de córrer 100 metres en poc més de 10 segons, és capaç de guanyar unes eleccions "en menys de 10 mesos".

"Ho vam fer el 1982, el 1986, el 1989, el 1993, el 2004, el 2008. I per què no el 2012? Alfredo, per què no el 2012? Jo crec que sí, Alfredo, podem fer-ho el 2012", ha proclamat.

Després de deixar clar que el PSOE respectarà els procediments i normes dels estatuts per a l'elecció del candidat, Zapatero s'ha mostrat convençut que aquesta tasca "sortirà molt bé", després que tots els secretaris generals han donat suport de forma unànime a Rubalcaba. I ha reclamat que, quan Rubalcaba sigui elegit oficialment, tot el PSOE li doni suport unànime i tots els socialistes mostrin unitat i generositat al seu voltant, defensant-lo "de les crítiques, davant dels periodistes, davant dels amics", perquè és "la persona que volen els nostres companys i els nostres votants, és estimat i apreciat pels nostres, respectat pels adversaris i temut per alguns, pels terroristes d'ETA, i sé bé de què parlo", ha assenyalat Zapatero.

Zapatero ha remarcat que a ell li agrada "parlar bé de tots els companys" i sobre la ministra de Defensa, Carme Chacón, n'ha destacat la "generositat" després que dijous va anunciar que es retirava de la carrera successòria, i ha agraït "la seva actitud, la seva vàlua" i ha demanat reciprocitat d'aquesta generositat a tots els companys de partit.

Durant el parlament de Zapatero, Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba seien l'un al costat de l'altre però estaven visiblement distants. Les càmeres de televisió els han enfocat però no se'ls ha vist parlant en cap moment, sinó que ho feien amb els companys a les bandes oposades donant-se l'esquena.

Si no es presenta ningú més al procés de primàries del partit, Rubalcaba serà proclamat el candidat socialista a la presidència el proper 18 de juny. Si s'hi presentés algú altre, el termini per presentar les candidatures ja està obert, fins a les 12 del 13 de juny. Així doncs, el 15 es proclamarà provisionalment l'aspirant o aspirants.

El PSC dóna suport absolut a Rubalcaba

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha dit que el PSC "dóna suport sense matisos" a la candidatura de Rubalcaba, que és una persona que coneix Catalunya i amb qui s'entén el PSC, i ha reiterat la "generositat" de Carme Chacón, en renunciar de manera voluntària, quan tenia "total legitimitat" per presentar-s'hi. Montilla creu que Rubalcaba és el candidat pel consens absolut que s'ha demostrat però també ha convidat a celebrar eleccions internes si algun altre militant hi estigués interessat i reunís els requisits per presentar-s'hi. Tot i el que ha passat en els darrers dies, Montilla assegura que les relacions entre el PSC i el PSOE no han empitjorat i són de "fraternitat i treball comú".

Montilla ha criticat que els socialistes bascos demanessin un congrés extraordinari del PSOE, i ha mostrat el seu desacord amb la proposta, tot i que ha reconegut que "tothom té legimitat per plantejar el que sigui convenient" i s'ha mostrat satisfet que finalment s'hagi optat per una conferència política. Montilla considera que un congrés extraordinari hauria llançat un missatge equivocat en un moment com aquest, després de la derrota del PSOE a les eleccions del passat 22 de maig, i la crisi econòmica, quan el més necessari és donar suport a Zapatero i al govern. Sobre la derrota del PSC a Catalunya, després de 32 anys de domini, ha dit que ha estat "molt dolorosa".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut