Istanbul

Zapatero remarca que el diàleg a Euskadi només avançarà sense violència i retreu al PP que faci oposició amb el terrorisme

José Luis Rodríguez Zapatero considera que el procés de pau a Euskadi s'ha de basar en un sol escenari, que és l'absència de violència. Aquest ha estat el missatge que el president espanyol ha traslladat a l'esquerra abertzale des de Turquia, hores després que el líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, reclamés diàleg al govern central. Zapatero ha deixat clar que "sense violència, avançarà el diàleg, i amb violència, res de res". El president espanyol ha condemnat enèrgicament els últimes actes de violència al carrer i també ha criticat l'actitud del PP, a qui ha acusat de fer una "oposició gairebé monogràfica" en aquest tema i d'oblidar que hi ha un alto el foc permanent d'ETA.

Actualitzat
En una compareixença conjunta amb el primer ministre turc, José Luis Rodríguez Zapatero ha reiterat els principis bàsics que ha de seguir el procés de pau. L'endemà que Arnaldo Otegi reclamés diàleg, i quan l'ambient està enrarit per l'agressió contra un agent municipal la nit de divendres a Bilbao, el president espanyol ha insistit que el diàleg només serà possible sense violència. I ha afirmat contundentment que "amb violència, res de res".

Zapatero ha condemnat "qualsevol tipus de violència" i ha dit que actes com els de kale borroka són "absolutament rebutjables en un país democràtic", motiu pel qual "qui actuï així, pagarà per fer-ho, que és el que passa en un estat de dret".

El cap de l'executiu ha demanat que el procés de pau al País Basc s'analitzi amb "fermesa i perspectiva". Concretament, "fermesa en la declaració que va aprovar el Congrés", que diu que es buscarà el diàleg i un acord de convivència a Euskadi, sempre partint d'un escenari en què no hi hagi violència. Pel que fa a la perspectiva, Zapatero l'ha identificat amb l'alto el foc permanent d'ETA.

Crítiques al PP

El president del govern central també s'ha mostrat molest amb les crítiques constants del PP al procés de pau, que els populars consideren una cessió davant d'ETA. Zapatero s'ha declarat "sorprès" perquè "algunes veus han fet oposició amb el terrorisme", primer "amb el que va passar l'11-M i ara d'una manera més intensa, gairebé monogràfica, amb la lluita contra la violència d'ETA".

El cap de l'executiu espanyol veu en aquesta actitud "una paradoxa", perquè no té en compte "que a hores d'ara no tenim víctimes mortals com a conseqüència del terrorisme".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut