Madrid

Zapatero ratifica el compromís de reformar el model de finançament autonòmic

Pocs anuncis en la intervenció al Congrés que ha fet el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha dit que les mesures econòmiques necessàries ja es prenen fa temps. El president del govern espanyol preveu que els pròxims trimestres seran "durs", però com a positiu ha destacat la baixada del preu del petroli i la previsió d'acabar el 2008 amb una inflació inferior al 4%. Per animar el sector de la construcció, el més afectat per l'atur, ha anunciat dues novetats: en primer lloc, el govern autoritzarà la creació de societats cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari, que tindran un règim favorable i aportaran liquiditat a les empreses i, en segon lloc, posarà en marxa una línia de mediació de l'Institut del Crèdit Oficial per fomentar l'oferta de lloguer. Zapatero també ha fet referència al nou model de finançament econòmic i ha admès que les comunitats que més aporten a la solidaritat no poden sortir tan perjudicades com fins ara. La sessió es pot consultar en el seguiment minut a minut que ha fet aquest web.

Actualitzat

El president espanyol ha donat explicacions sobre l'economia al Congrés en un context de males dades econòmiques, com ara l'increment de l'atur, les previsions de creixement econòmic a la baixa, l'anunci de retallades de producció i personal a empreses com les del sector de l'automòbil, o les declaracions del mateix vicepresident econòmic, Pedro Solbes, admetent que la possibilitat d'una recessió "hi és". Es pot consultar el seguiment minut a minut de tota la sessió al Congrés que ha fet aquest web.

Així són les coses, ja ningú amaga a l'executiu espanyol que estem en crisi, en un escenari econòmic "seriós i preocupant", segons les paraules emprades per José Luis Rodríguez Zapatero. Però tot just a l'inici de la intervenció, el president espanyol ha volgut subratllar el positiu descens del preu del petroli en les últimes setmanes. En aquest sentit, ha apuntat que si aquesta variabilitat es manté en els nivells actuals, tot permet preveure una caiguda de la inflació al setembre de 4 dècimes, igual que a l'agost, per tancar l'any per sota del 4%. Dit això, Zapatero ha avisat que no hi haurà nous anuncis de propostes per fer front a la situació. El govern, ha dit, "ha actuat des del principi" i els efectes de les mesures preses es veuran a curt termini. Ara, ha continuat, no té sentit improvisar.

La millora de la competitivitat, l'austeritat en la despesa, el diàleg social i la recuperació del treball són els pilars sobre els quals treballa l'executiu socialista. En aquest sentit, Zapatero ha destacat les mesures per a la creació de llocs de treball amb especial atenció al sector de la construcció. Com a noves mesures dins el sector immobiliari, ha anunciat que s'autoritzarà la creació de societats cotitzades d'inversió, que tindran un règim fiscal favorable i aportaran liquiditat a les empreses del sector. Zapatero ha explicat que aquestes societats facilitaran que l'estalviador petit i mitjà pugui accedir a la inversió.

A més, també ha anunciat que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) oferirà una nova línia de préstecs per impulsar l'oferta de pisos de lloguer. En concret, es permetrà als promotors d'ampliar els préstecs a canvi que posin vivendes en lloguer. Es destinaran 3.000 euros a aquesta mesura, una xifra que serà ampliable en funció de la resposta del mercat.

Pel que fa a l'atur, el president espanyol ha assenyalat que els pressupostos generals de l'Estat pel 2009 recolliran un "esforç addicional" directament vinculat amb les conseqüències de l'estancament econòmic, a través d'una dotació de 1.500 euros addicionals per cobrir prestacions per a l'atur. A més, Zapatero ha reconegut que "el principal objectiu" del govern espanyol és la recuperació de l'ocupació, ja que cada treballador que perd la feina o no en troba és "una fracció d'un fracàs col·lectiu" del qual l'executiu és "responsable". Per això ha recordat que es reformarà la Formació Professional i que s'han creat una vintena de programes d'ocupació.

Quant a l'austeritat, un altre dels pilars de la política econòmica del govern espanyol, Zapatero ha anunciat que el creixement de la despesa no financera en els pressupostos del 2009 "no superarà el 3,5%", per sota del límit aprovat el juny pel Congrés dels Diputats, que era del 5%. Aquesta despesa, però, ha matisat, exclou la que té a veure amb serveis considerats essencials. També es reduirà un 2% la despesa corrent per al funcionament de l'administració general i es reduirà l'oferta de llocs de treball públics un 70%. El president també ha ressaltat que per tal que aquesta austeritat sigui efectiva cal l'esforç també de les administracions autonòmiques i municipals.

Al final ja de la seva intervenció, el cap de l'executiu ha demanat la confiança dels ciutadans, convençut que el govern podrà fer front amb garanties d'èxit els pròxims trimestres, que ha previst "durs i complicats".

Zapatero ha comparegut avui a petició pròpia després que va esquivar haver d'intervenir al Congrés sobre les negociacions pel nou finançament autonòmic gràcies al suport d'ICV-EUiA. Al juliol ja va anar a la cambra per analitzar l'economia. Aleshores, el fet que no utilitzés la paraula crisi va encendre els ànims de l'oposició.

Torn de rèplica de Zapatero

En la segona intervenció del president del govern, després de la participació de tots els grups parlamentaris, Zapatero ha començat el seu torn responent les paraules del líder del PP, sobre el qual ha dit que està "obsessionat" a culpar l'executiu de la crisi. També ha criticat Rajoy de "manca de rigor" i ha dit que el PP només el mou "el pur interès partidista" i no té "cap interès per Espanya i la seva economia".

Zapatero ha afegit que Rajoy "sembla desconèixer" el deteriorament econòmic que s'està produint a les principals economies europees i li ha recordat que les xifres de creixement en el segon semestre a Alemanya, França o Itàlia han estat pitjors que les espanyoles.

Durant aquesta intervenció, el president del govern ha insistit que "no hi ha una circumstància singular espanyola que expliqui el seu estancament" econòmic, i ha dit que "la causa fonamental" d'aquest estancament general és la crisi financera iniciada l'agost de 2007 amb les hipoteques "subprime" nord-americanes, fet que ha originat una situació "molt diferent i molt negativa" per a la confiança dels mercats financers, reduint la capacitat de finançament de les empreses i la seva liquidesa.

Zapatero ha reiterat que l'objectiu durant aquesta època és ajudar els ciutadans "més vulnerables" perquè puguin comptar amb el suport del seu govern i, en aquest sentit, ha lamentat la crítica del PP sobre l'anunci fet fa uns dies d'un increment de les pensions.

Referència al finançament autonòmic

Pel que fa a la qüestió del finançament autonòmic, una qüestió que els partits catalans han introduït en les seves intervencions, Zapatero ha reconegut que Catalunya mereix millorar el seu finançament i ha ratificat el seu compromís de reformar el model a través de diàleg i consens.

Entre els principis del nou sistema, ha destacat la necessitat d'incrementar l'autonomia fiscal de les comunitats i la solidaritat, tenint en compte que "no és raonable" que les regions que aporten més al model col·lectiu tinguin un finançament per als seus serveis inferior a la mitjana.

Això sí, el president del govern ha demanat a tots els grups, i en especial a CiU, que treballin per canviar el model, sent conscients que altres sistemes van ser ja reformats i que el nou segurament també podrà reformar-se en uns anys.

Zapatero ha replicat les crítiques del portaveu convergent, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre la incomprensió amb la qual el govern central atén les demandes catalanes. El president del govern li ha demanat que actuï amb responsabilitat i li ha dit que "si la situació és tan dolenta per a les finances públiques de Catalunya, no és per art d'encantament", ja que, ha dit, CiU va pactar amb el PP el model vigent.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut