Barcelona / Sanlúcar de Barrameda

Zapatero promet que el finançament "serà millor per a totes les comunitats autònomes"

El president espanyol ha contestat les crítiques de Catalunya a l'última proposta de finançament assegurant que hi haurà millores per a totes les autonomies. Abans, el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha assegurat que la nova proposta compleix "religiosament" amb l'Estatut i que el govern espanyol i la Generalitat, després d'haver acostat posicions de manera "bastant notable", estan "molt a prop" d'arribar a un acord. Ho ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". En canvi, en declaracions al mateix programa, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha admet les millores del nou text, però no hi ha donat el vistiplau.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha insistit des de Cadis que hi haurà "millors recursos per a les comunitats autònomes, això és el que farà el govern, donar més recursos per a l'educació i la sanitat que gestionen les autonomies".

Zapatero ha remarcat que "milloraran totes" les comunitats i que l'objectiu és que "andalusos, catalans i madrilenys tinguin millors hospitals i condicions tecnològiques per millorar la salut de tota la ciutadania, ho volem fer i ho podem fer".

Ocaña es defensa a Catalunya Ràdio

Respecte a les crítiques d'incompliment de l'Estatut, el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha estat contundent: "No és certa l'afirmació que s'ha fet que la proposta no compleix amb l'Estatut. El respecta religiosament, en cadascun dels punts [...]. Tot allò que diu l'Estatut està en el model", ha subratllat el responsable d'Hisenda. 

Malgrat que la Generalitat ha titllat d'"insuficient" el pla, Ocaña creu que s'ha produït un "acostament bastant notable amb la posició" del govern català, amb qui l'executiu continuarà negociant la setmana que ve, fet que el du a pensar que s'està "molt a prop" d'arribar a un acord entre les dues parts.

Al secretari d'Estat d'Hisenda li "crida l'atenció" que la majoria de partits hagin criticat el model perquè no conté xifres, quan aquest fet, segons la seva opinió, s'hauria d'interpretar a l'inrevés: parlar de xifres "seria dificultar la negociació". En aquest sentit ha afegit que d'aquí a uns dies es pugui donar a conèixer el contingut concret de la proposta i el que representaria per a Catalunya.

L'aprovació definitiva del nou model de finançament es preveu per a la primera quinzena de gener, en el marc d'una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que aplega el conjunt de les comunitats autònomes. Prèviament, però, segons el conseller d'Economia, Antoni Castells, caldran noves reunions bilaterals amb el govern espanyol, per mirar de tancar l'acord. 

Castells, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha reconegut que "les coses estan millor ara que fa unes quantes setmanes", encara que "ara per ara no hi ha acord" sobre això. El conseller ha assegurat que la Generalitat "continuarà treballant per trobar un pacte", que s'hauria d'aconseguir el mes de gener. Castells, que va titllar d'"insuficient" el document presentat pel govern central, ha destacat que la nova proposta "suposa un avenç important en alguns camps, però m'hauria agradat un document que hagués anat més enllà en aspectes importants que encara queden per acabar de precisar i detallar per poder fer-ne una valoració definitiva, com per exemple si realment podem garantir que tenim un model conseqüent i coherent amb allò que diu l'Estatut", ha assenyalat Castells.

En canvi, des de CiU Artur Mas ha reclamat que sigui el Parlament el que passi a liderar les negociacions per al nou finançament, perquè considera que el govern de la Generalitat està supeditat al PSOE i no defensa prou els interessos de Catalunya. De la seva banda, el també convergent Felip Puig ha recordat que CiU ha demanat un ple extraordinari "per intentar reconstruir una certa posició de fermesa i consens" de la unitat catalana, un objectiu que serà "difícil" d'aconseguir, segons ha precisat.

Castells també s'ha referit a la petició de CiU que sigui el Parlament i no el govern català el que lideri les negociacions sobre el finançament. El responsable d'Economia de la Generalitat ha deixat clar que el que negocia és el govern de Catalunya amb l'Estat i que "estaria bé" que la federació "fos coherent amb les regles del joc i en un moment tan important de la negociació sabés a qui ha de donar suport."

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha qualificat de "discurs realista" el missatge de Montilla de Cap d'Any. Un realisme que Camats veu tant en la valoració de la situació de la negociació del finançament com en la crisi econòmica. 

Mentrestant, Comissions Obreres ha demanat al govern que concreti amb xifres la nova proposta de finançament i ha exigit unitat a les forces polítiques catalanes per encarar la recta final de la negociació i arribar a un acord favorable per a Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut