Madrid

Zapatero promet mesures immediates per frenar la crisi econòmica

El discurs d'investidura de José Luis Rodríguez Zapatero com a futur president del govern ha estat centrat en polítiques econòmiques i socials. Zapatero ha demanat el suport de la cambra per impulsar "una idea clara d'Espanya" i superar la desacceleració econòmica i ha promès mesures immediates per frenar aquesta crisi sense que això suposi una càrrega fiscal per als ciutadans. En clau catalana, el líder del PSOE ha passat de puntetes per la qüestió de la política de l'aigua i no ha esmentat en cap moment la possibilitat de publicar les balances fiscals. Els socialistes ja compten que Zapatero no serà reelegit fins divendres, en segona votació.

Actualitzat

José Bono, com a president del Congrés, ha obert la sessió a la cambra explicant l'ordre del dia i ha donat la paraula a José Luis Rodríguez Zapatero, que ha pujat al faristol de l'hemicicle per fer el seu discurs d'investidura, un discurs que ha dedicat a parlar de la situació econòmica, a la qual ha dedicat uns 25 minuts de l'hora i mitja que ha durat. Les polítiques socials han estat el segon eix del discurs.

Zapatero ha demanat la confiança de la cambra per portar a terme el seu projecte i per responsabilitzar-se d'un govern que impulsi un "país unit i divers" i ha recordat que els votants li han donat la confiança de manera majoritària.

Una de les primeres coses que ha fet Zapatero és prometre mesures immediates per frenar la crisi sense que això suposi una augment dels impostos, sinó tot el contrari. El president del govern en funcions s'ha compromès a tirar endavant la deducció de 400 euros en la renda promesa durant la campanya electoral en la primera setmana de govern i un pla de recol·locació d'aturats de la construcció. A més, Zapatero ha anunciat que s'afavorirà l'ampliació de les hipoteques.

El candidat ha pronosticat una primera part de la legislatura dura i difícil, amb destrucció de llocs de treball, sobretot en el sector de la construcció, però ha afirmat que espera que els dos últims anys de legislatura es redreçarà aquesta situació. Com a mesures concretes, Zapatero també ha anunciat que convocarà de manera immediata els agents socials per aconseguir un acord econòmic i social que tingui en compte tant el mercat de treball com la competitivitat del teixit productiu i ha promès un augment del salari mínim fins als 800 euros i de les pensions mínimes i de viudetat fins als 850 i els 750 euros, respectivament.

En matèria de política antiterrorista, José Luis Rodríguez Zapatero ha sol·licitat, com ja s'esperava, el suport de tots els grups presents a la cambra per portar a terme una estratègia comuna en aquesta matèria. Segons el candidat socialista ETA ha tornat a desaprofitar una "oportunitat" i amb la seva decisió de continuar amb la violència, "fan encara més negre el seu destí", que és només un: el final de la seva "barbàrie criminal definitivament i incondicionalment".

Pel que fa a la política en matèria d'aigua, Zapatero hi ha dedicat molt poca estona del seu discurs. S'ha compromès tan sols a portar a terme el paper de coordinador que li pertoca al govern espanyol i de fer de garant de la solidaritat i la cohesió entre els territoris perquè tothom tingui garantit el subministrament, també Catalunya.

Malgrat que s'esperava que parlés de la publicació de les balances fiscals, el candidat socialita no ha fet referència a aquesta possibilitat i ha deixat clar que no farà gaires concessions territorials, sinó que portarà ell el timó des de Madrid, un discurs força diferent del que va fer fa quatre anys.

El candidat socialista també ha demanat el suport dels grups per portar a terme les reformes del Tribunal Constitucional i del Consell General del Poder Judicial, i s'ha dirigit al Partit Popular i, més concretament, a Mariano Rajoy per admetre "la important responsabilitat" que li han atorgat els ciutadans com a líder de l'oposició.

Segona volta

Els socialistes donen per fet que aniran a una segona votació, però deixen la porta oberta, un cop passi la investidura, a arribar a pactes estables amb altres forces polítiques. Amb el PP, el PSOE vol pactar la política antiterrorista. Per això ja els han fet un gest en considerar derogada la resolució del Congrés sobre el diàleg amb ETA, tal com ha afirmat aquest dilluns el secretari d'Organització del partit, José Blanco.

El PP, més ocupat en les picabaralles internes, encara no ha definit la seva posició. Sí que se sap que Mariano Rajoy centrarà la seva intervenció en l'economia i la justícia. Els nacionalistes bascos i catalans es mouen entre el no i l'abstenció, i el seu vot anirà en funció de les propostes que faci Zapatero. CiU, ERC i ICV-EUiA, més concretament, treballen amb la idea d'abstenir-se tot i que volen escoltar les propostes del discurs de Zapatero.

La sessió al Congrés l'ofereix el 3cat24 minut a minut. Aquest dimarts, ha intervingut el candidat Zapatero i els grups parlamentaris, de major a menor. Aquests discursos seran d'un màxim de 30 minuts, amb dret de rèplica de 10 minuts, i Zapatero podrà intervenir sempre que ho consideri necessari, tal com explica el lloc web del Congrés de Diputats.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut