Tunis

Zapatero ofereix a Tunísia 300 milions d'euros i vaixells i avions per als refugiats

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet una visita llampec a Tunísia en plena revolta al món àrab per assessorar el país en el procés de transició democràtica. Zapatero ha aplaudit el canvi històric al país, s'ha compromès a obrir una línia de crèdit de 300 milions d'euros pels pròxims tres anys, i ha ofert mobilitzar avions i vaixells per traslladar els refugiats que fugen de Líbia. El mandatari és el primer cap de govern europeu que visita aquest país del Magreb després de la revolta popular que va fer caure el règim de Ben Ali.

Actualitzat
El president de l'executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, ha visitat Tunísia amb un doble objectiu: saber com les autoritats i la societat del país perceben els canvis després de l'enderrocament del dictador Ben Ali el 14 de gener passat, i oferir assessorament en el procés de transició democràtica que hi ha començat.

Zapatero creu que Tunísia pot veure en la transició espanyola un "model" a seguir i està disposat a oferir experts per elaborar una nova Constitució, com s'ha fet els últims anys a l'Equador i Bolívia. Espanya també té la voluntat d'ajudar el país nord-africà a fer front a l'onada de ciutadans libis que creuen la frontera fugint de Gaddafi.

300 milions per a Tunísia

Després d'entrevistar-se amb el president interí, Fuad Mebaza, i el nou primer ministre de Tunísia, Beyi Said Essebsi, i en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, Zapatero ha donat suport al canvi històric que viu el país i s'ha compromès a mobilitzar la comunitat internacional per traslladar als seus països d'origen als milers de refugiats que fugen de Líbia. De fet ha ofert avions i vaixells per a traslladar-los, i una línia de crèdit de 300 milions d'euros per als pròxims tres anys per ajudar al desenvolupament econòmic del país.

Per la seva banda, el primer ministre de Tunísia ha elogiat Espanya com a país "amic" des de fa segles i ha confiat que continuï al seu costat també en el futur.

La visita de Zapatero a Tunísia ha arribat després de la minigira que l'ha dut dilluns i dimarts a Qatar i als emirats àrabs d'Abu Dhabi i Dubai, d'on ha aconseguit un total de 4.500 milions d'euros per invertir a Espanya, 450 dels quals són per capitalitzar les caixes d'estalvis espanyoles.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut