Madrid

Zapatero obre la porta a un pacte amb UPN a Navarra però reclama que es disculpin per les crítiques al PSOE

El president espanyol ha obert la porta a un pacte entre la Unió del Poble Navarrès i el PSOE per governar la comunitat foral, però ha advertit que abans la UPN haurà de rectificar les crítiques als socialistes. José Luis Rodríguez Zapatero ha matisat la seva postura després de reunir-se amb el primer ministre holandès. Abans, al Congrés de Diputats, ha considerat "difícil, però no impossible" que es materialitzi l'acord. Zapatero ha remarcat que el PSOE té "uns principis molts profunds" sobre el que ha de ser Navarra i el model d'estat. D'aquesta manera ha contestat a Mariano Rajoy, que ha defensat el pacte com l'opció "bona per a Navarra, per a Espanya i és la que volen la majoria d'espanyols".

Actualitzat
Els diputats populars han aplaudit Mariano Rajoy després que diumenge passat el PP va ser la força amb més vots al conjunt de l'Estat. Rajoy ha recordat que UPN va guanyar "amb claredat" les eleccions perquè té "gairebé el doble d'escons que el segon partit. Amb tot, la marca navarresa del PP no ha pogut revalidar la majoria absoluta i necessita pactar.

Davant el panorama, Rajoy ha recordat el pacte tàcit per deixar governar la llista més votada i ha considerat "bona" l'oferta de pacte als socialistes perquè els dos partits "comparteixen el mateix model d'estat" i pensen que "Navarra ha de ser Navarra i que Navarra ha de ser Espanya".

Zapatero li ha contestat apel·lant al "profund respecte" pels resultats electorals i celebrant que el PP "passi de l'oferta d'insults i desqualificacions a una per col·laborar". El president espanyol ha recordat que Rajoy i Miguel Sanz, el president d'UPN, "han sembrat discòrdia i divisió a Navarra i amb Navarra" i per això ha advertit que "mentre no rectifiquin el que han dit sobre els socialistes i els socialistes navarresos" l'acord serà difícil.

Davant la resposta, Rajoy ha acusat el president espanyol de falta de criteri i ha rebutjat la solució temporal que consistiria en el fet que els socialistes aprovin la investidura de Sanz, però sense cap compromís a llarg termini, cosa que permetria al PSOE presentar una moció de censura amb Nafarroa Bai i Esquerra Unida després de les eleccions generals.

El president espanyol ha reiterat que el PSOE està obert al diàleg i ha retret a Rajoy que ara busqui el pacte amb els que "havien de negociar amb Navarra i entregar-la als terroristes".
Anar al contingut