El president espanyol, Rodríguez Zapatero, al Congrés el dia de la vaga. (Foto: Reuters)
El president espanyol, Rodríguez Zapatero, al Congrés el dia de la vaga. (Foto: Reuters)
Madrid

Zapatero no valorarà la vaga general fins aquest divendres

L'endemà de la vaga general, José Luis Rodríguez Zapatero guarda silenci i encara no ha fet cap declaració sobre l'aturada del dia 29. El president del govern espanyol farà la primera valoració demà divendres en una intervenció pública en què es preveu que ofereixi diàleg en aspectes pendents de la reforma laboral, tot i que difícilment de les parts essencials. També aposten pel diàleg els sindicats, que l'endemà de la vaga es consideren reforçats per "l'èxit" de l'aturada. Per la seva banda, la patronal reclama que la vaga no entorpeixi les reformes que queden per fer.

Actualitzat
El dia de la vaga general, José Luis Rodríguez Zapatero va entrar al Congrés somrient i saludant els periodistes amb un "vaig a treballar". És tot el que ha dit fins ara el president del govern sobre l'aturada convocada pels sindicats en contra de la reforma laboral. Aquest divendres, Rodríguez Zapatero farà una valoració de la vaga general, en la qual proposarà reprendre el diàleg social amb els sindicats per tal de desenvolupar aspectes importants de la reforma laboral encara pendents, com les polítiques actives d'ocupació, la negociació col·lectiva o la reforma de les pensions.

En aquesta línia s'ha manifestat la vicepresidenta econòmica de l'executiu, Elena Salgado, que ha assegurat que el govern vol treballar "de costat" amb els sindicats i "construir junts", començant per "dissenyar millor" les polítiques d'ocupació. Salgado, però, no ha obert la porta a un canvi de rumb en la reforma laboral o la congelació de les pensions. La setmana vinent, a la reunió de la Comissió del Pacte de Toledo, es podrà avaluar si realment el govern espanyol modifica el rumb de la seva política econòmica.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, en una entrevista radiofònica. De la Vega ha dit que li "agradaria que poguéssim asseure'ns i parlar" amb els sindicats, tot i que ha avisat que l'executiu continuarà treballant en la mateixa direcció perquè és "l'adequada". "En democràcia hi ha acords i hi ha discrepàncies, però el més important és respectar sempre les diferents posicions i per part del govern estendre la mà per buscar el diàleg", ha afirmat.

A la ràdio, De la Vega s'ha trobat cara a cara amb el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, que també s'ha mostrat obert al diàleg. Méndez ha admès que hi ha una "discrepància" molt profunda amb el govern però ha volgut deixar clar que els sindicats estan "a favor de la negociació i l'acord". Pel líder d'UGT, la reforma laboral aprovada per l'executiu "és tremendament perjudicial i volem que es rectifiqui".

Més taxatiu ha estat el líder de l'oposició, Mariano Rajoy. El president del PP, que no va donar suport a l'aturada, ha fet una valoració molt crítica de la jornada de vaga i l'ha qualificada de "fracàs" tant del govern com dels sindicats. Per Rajoy, aquests fracassos "els acaben pagant el conjunt dels espanyols" i és per això que cal "un canvi de govern".


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut