Zapatero i Duran, durant la sessió de control al Congrés (Foto: EFE)
Zapatero i Duran, durant la sessió de control al Congrés (Foto: EFE)
Madrid

Zapatero no publicarà més balances fins a saber els efectes del nou finançament

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no pensa revisar el sistema de solidaritat interterritorial fins que es vegin els fruits que dóna el nou sistema de finançament autonòmic. En la sessió de control al govern al Congrés dels Diputats, Zapatero ha parlat de les balances en resposta a una petició del cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, de publicar les balances fiscals. El president espanyol ha afirmat que no ho farà "com a mínim" fins a la liquidació del primer exercici del nou sistema de finançament autonòmic.

Actualitzat
La pregunta de Duran i Lleida instava precisament el govern espanyol a publicar les balances fiscals dels últims exercicis per comprovar quant aporta cada autonomia al sistema. "No té sentit que uns paguin i altres abundin en la cultura del subsidi", ha assegurat Duran i Lleida.

La resposta del president espanyol ha estat que li sembla "natural o de sentit comú" esperar a la liquidació del primer exercici fiscal des de la posada en marxa del nou sistema de finançament, que va entrar en vigor el 2010. Tot i això, Zapatero ha afirmat que manté la convicció que la transparència que ofereixen les dades que inclouen aquestes balances és "positiva" i, per tant, manté, també, el compromís de publicar-les en el futur.

Zapatero considera "raonable" la petició de Duran i Lleida d'analitzar el principi de solidaritat del sistema, un debat que sempre ha de ser "obert", però ha matisat que "tornar, ara, a retrotreure una cosa que ja no existeix no sembla que sigui gaire útil per al debat públic".
Anar al contingut