Nova York

Zapatero no descarta demanar a França que il·legalitzi Batasuna

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit des de Nova York que no descarta demanar a França que segueixi els mateixos passos que Espanya i il·legalitzi Batasuna. Aquestes paraules arriben el mateix dia que el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, ha ofert la seva "col·laboració incondicional" a les autoritats franceses per "construir un procés penal" que comporti la il·legalització de Batasuna. A tot això, l'Audiència Nacional i la del Tribunal de Gran Instància de París han acordat traslladar els dos presumptes etarres detinguts dimarts passat al centre de França, Unai Fano i María Lizarraga, a Madrid per respondre de delictes comesos a França.

Actualitzat

El president espanyol, que es troba a Nova York per participar a l'Assemblea General de l'ONU, ha explicat que el seu govern no ha abordat encara el tema de la il·legalització de Batasuna en territori francès, però no ha descartat demanar a França que segueixi aquest camí.

Poca estona abans, n'ha parlat el ministre de l'interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha assegurat que els governs de Madrid i París creuen que per acabar amb ETA cal atacar-ne el seu entorn polític i social. Rubalcaba, que ha agraït la col·laboració de París en les detencions de la cúpula de Batasuna, s'ha mostrat convençut que França copiarà iniciatives dutes a terme a l'estat espanyol per lluitar contra ETA i el seu entorn.

El ministre de l'Interior també ha explicat que els dos presumptes etarres detinguts dimarts a França, Unai Fano i María Lizarraga, passaran a disposició de la justícia espanyola en els pròxims dies. El cas és que la fiscalia de l'Audiència Nacional i la del Tribunal de Gran Instància de París han acordat aquest dijous el lliurament dels dos detinguts a l'estat espanyol per ser jutjats de delictes comesos a França. Fano i Lizarraga, que han estat traslladats a París, podrien viatjar a Madrid en qüestió de 15 o 20 dies.

Anar al contingut