Azpeitia

Milers de persones es manifesten a Azpeitia per condemnar la mort d'Ignacio Uría

Azpeitia ha acomiadat l'empresari basc Ignacio Uría, mort dimecres a mans d'ETA, enmig de la consternació i de la polèmica política sobre el futur d'Acció Nacionalista Basca, que governa en aquesta localitat guipuscoana. Centenars de persones han omplert l'església de Sant Sebastià de Soreasu d'Azpeitia, on s'han oficiat els funerals, entre ells nombrosos representants polítics i empresaris. Abans, una comitiva fúnebre havia recorregut els carrers de la ciutat des del tanatori fins a l'església encapçalada per la vídua de l'empresari i els seus fills. Després dels funerals, milers de persones s'han manifestat pels carrers d'aquesta ciutat guipuscoana per condemnar l'atemptat d'ETA.

Actualitzat
Milers de persones han recorregut els carrers d'Azpeitia per expressar la repulsa de la societat basca a l'últim atemptat d'ETA. Rere una pancarta on es podia llegir "ETA fora", milers de ciutadans s'han sumat a la marxa convocada pel lehendakari Ibarretxe amb el suport de la patronal basca.

Encapçalaven la marxa dos germans de l'últim assassinat per l'organització terrorista, Ignacio Uría, una de les seves filles i l'exalcalde d'Azpeitia. Els seguien els regidors de la corporació municipal tret dels representants d'ANV. La marxa ha acabat a la plaça del poble, davant mateix de l'Ajuntament on, per primera vegada, ha onejat una ikurriña amb crespó negre. En el comunicat final, s'ha mostrat la solidaritat amb la família i suport als empresaris implicats en la construcció de la línia d'alta velocitat.

Centenars de persones assisteixen al funeral

El funeral també ha estat multitudinari. Centenars de persones han volgut donar suport a la família de l'empresari mort dimecres a mans d'ETA, sobretot a la vídua, que ha entrat a l'església abatuda. Als funerals hi ha assistit una nombrosa representació de polítics i empresaris, com ara el lehendakari, Juan José Ibarretxe, les ministres de Foment, Magdalena Álvarez, i de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, com també membres del PP, d'EA i d'EB.

Molts veïns no podien contenir les llàgrimes en les darreres hores en sortir de la capella ardent d'Ignacio Uría mentre unes senzilles flors i unes espelmes a peu de carretera recordaven l'escenari de l'atemptat de dimecres.

Des del migdia s'ha acordonat part del recorregut de la manifestació convocada per les institucions basques. Com a preludi, l'exterior del Parlament basc ha estat aquest divendres al migdia l'escenari d'un homenatge a Uría. L'ofrena floral s'ha fet en presència de mig centenar de familiars i treballadors de l'empresa de l'industrial. També hi era el lehendakari Ibarretxe i han destacat per la seva absència els representants del Partit Comunista de les Terres Basques. Una fotografia de l'empresari ha quedat en el monòlit a les portes de la cambra basca.

ANV contra les cordes

L'assassinat d'Uría ha fet ressorgir la polèmica sobre el futur d'Acció Nacionalista Basca, ja que l'alcalde d'Azpeitia és d'aquesta formació il·legalitzada. De moment, Eusko Alkartasuna i Aralar han deixat l'equip de govern del municipi i el PNB ha anunciat una moció de censura per desbancar els nacionalistes de l'alcaldia. Els penebistes conviden a sumar-s'hi els tres regidors que han abandonat l'executiu.

Fan falta nous vots perquè la moció prosperi. El PNB té 8 regidors i li falta un vot. Afiliats d'EA ja han advertit que abandonaran el partit si no es desplaça ANV d'aquesta alcaldia.

De la seva banda, el govern espanyol està decidit a excloure els 42 municipis governats per ANV de les ajudes contra la crisi. A més, l'executiu diu que està buscant altres mesures legals per bandejar el partit. Unes promeses que no són suficients ni per a la patronal CEOE ni per al PP, que ha presentat al Congrés una petició per dissoldre els ajuntaments governats per ANV.

De la investigació s'ha confirmat que l'arma utilitzada no coincideix amb la de l'atemptat contra l'exregidor socialista Isaías Carrasco, al març passat. La policia centra ara les investigacions a identificar els autors de l'atemptat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut