Madrid

Zapatero i Rajoy mantenen posicions allunyades vers el procés de pau després de la trobada

Zapatero i Rajoy no han aconseguit consensuar posicions sobre el procés de pau després de la trobada que han tingut aquest matí. Rajoy manté la seva desconfiança i diu que no ha rebut cap garantia del president que Batasuna no es podrà presentar a les eleccions. La vicepresidenta De la Vega ha assegurat que el govern compleix la legalitat en el procés i que el PP demana condicions "fictícies" perquè ja s'estan complint. El líder del PP ha dit que tampoc no ha rebut cap confirmació sobre la reunió entre ETA i el govern. Els desacords entre els dos líders també fan que s'ajorni la reforma de la Constitució.

Actualitzat

La sisena reunió celebrada entre el president del govern i el principal líder de l'oposició en aquesta legislatura, que ha durat una hora i mitja, només ha servit per fer-se la fotografia plegats. O bé perquè almenys parlin, com han apuntat algunes fonts.

Mariano Rajoy ha fet la valoració de la trobada des de la seu del PP a Madrid. El dirigent popular s'ha queixat que Zapatero no s'ha compromès perquè Batasuna no es presenti a les pròximes eleccions si ETA continua sense anunciar la seva dissolució, i que tampoc no li ha garantit que no hi haurà taula de negociació amb Batasuna.

La número 2 del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha qualificat de "fictícies" i "innecessàries" les condicions i garanties que ha demanat Rajoy per tirar endavant el procés perquè, segons la seva opinió, ja s'estan complint. Rajoy, ha afirmat, té totes les "certeses" que l'executiu compleix la legalitat en el procés. Batasuna no es presentarà als pròxims comicis si és il·legal, ha precisat, perquè així ho diu la llei. Pel mateix motiu, ha afegit, la Fiscalia General de l'Estat compleix la llei i no cal demanar-ho.

Amb relació a la mesa de partits, ha explicat que el diàleg polític pot dur-se a terme entre forces polítiques legals en molts fòrums, però ha alertat que les decisions d'abast institucional només s'adopten a les institucions. També s'ha referit a la petició que no es negociï sobre el futur de Navarra i, després d'afirmar que Rajoy no ha arribat a plantejar el tema a Zapatero, ha indicat que tampoc és necessari que ho sol·liciti perquè no passarà.

El president del PP també ha assegurat que Zapatero no li ha confirmat la cita amb ETA, "però tampoc m'ho ha desmentit". Segons les seves declaracions, ha traslladat al president del govern que "es pot parlar amb ETA de la seva voluntat de dissoldre's", sempre que hi hagi clara intenció per part de la banda de posar fi a la violència i convicció d'això per part de l'executiu. Per refusar aquesta possibilitat, Rajoy ha argumentat el robatori de 350 armes a França i l'augment de kale borroka.

Els desacords entre els dos líders també han comportat l'ajornament de la reforma de la Constitució. Segons Rajoy, no serà possible abordar-la en el que queda de legislatura, encara que tots dos han expressat voluntat de diàleg.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut