Madrid

Zapatero i Rajoy fan un "primer pas" per recuperar el consens en la política antiterrorista

Reunió crucial entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy, al palau de La Moncloa. La trobada, la primera després de l'anunci d'ETA de trencar l'alto el foc, arrencava en un clima de desconfiança mútua que no feia pensar que es puguessin produir acostaments entre govern i oposició. El govern espanyol, però, ha dit que la trobada ha significat "un primer pas" per recuperar el consens. Mariano Rajoy, per la seva part, ha evitat en tot moment els retrets a l'executiu espanyol, ha dit que ja hi haurà temps per demanar responsabilitats i ha assegurat que dóna tot el seu suport al president espanyol per derrotar ETA, però mai per negociar-hi.

Actualitzat

Tota l'atenció estava centrada aquest matí en la reunió que havien de mantenir el president espanyol i el líder de l'oposició. La cita era a La Moncloa, a les onze del matí. José Luis Rodríguez Zapatero, puntual, esperava a la porta, sense baixar les escales, Mariano Rajoy. Hi ha hagut encaixada de mans davant dels mitjans de comunicació. Tots dos han apuntat un petit somriure. Ni que sigui anecdòtica hi havia entre ells una petita coincidència: per a aquesta reunió tots dos han triat corbates molt semblants.

Una hora i mitja després, la trobada s'acabava. Mariano Rajoy ha estat el primer a comparèixer davant del mitjans per valorar la reunió, i ho ha fet des de la seu del PP al carrer Génova de Madrid. Durant tota la roda de premsa, Rajoy ha evitat valorar si sortia satisfet o no de l'entrevista, i tampoc no ha volgut precisat si estava convençut si el diàleg amb ETA es podria reprendre en el futur. La qüestió, ha insistit, és que ETA ha tornat a amenaçar els espanyols i que la prioritat ara és la derrota de la banda terrorista. Per complir aquest objectiu, ha continuat, l’executiu espanyol compta amb tot el suport del PP: "Li he dit a Zapatero que li donaré el meu suport per derrotar ETA; però que no compti amb mi per negociar-hi." Això, ha afegit, és el mateix que ha defensat al llarg d'aquest temps i "ara li toca actuar al govern". "Ell ha dit que serà implacable, i si és així li donaré el meu suport", ha insistit.

El líder del PP ha dit, a més, que "ara no és moment de retrets ni de parlar de la credibilitat de José Luis Rodríguez Zapatero" i que, en qualsevol cas, ja hi haurà temps per demanar responsabilitats sobre el que ha passat.

Rajoy també ha assegurat que no ha posat condicions al president espanyol, però que sí que li ha transmès que seria important il·legalitzar Acció Nacionalista Basca.

La compareixença de Rajoy ja feia pensar en un cert acostament entre els dos principals partits espanyols i la roda de premsa de María Teresa Fernández de la Vega, en representació del govern espanyol, ho ha confirmat.

"S'ha fet un primer pas important per recuperar la confiança i treballar amb la major unitat possible per acabar amb el terrorisme." Amb aquestes paraules ha resumit la vicepresidenta del govern la valoració que l'executiu fa de la reunió. De la Vega ha assegurat que l'objectiu de la trobada no era fer intercanvi de retrets, sinó fixar l'agenda de la lluita contra ETA. El president espanyol ha transmès al líder de l'oposició la seva ferma decisió de "reforçar tots els elements de l'Estat de dret per acabar amb el terrorisme de manera ferma i taxativa". Això inclou, ha continuat, el reforç de l'acció policial i judicial i també el de la cooperació internacional. Però també la unitat dels demòcrates."S'ha de recuperar un clima que permeti recuperar la confiança", ha dit. I amb aquest objectiu el president espanyol ha proposat fer una sèrie de passes per establir unes línies d'actuació i uns compromisos en què totes les forces polítiques puguin sentir-se representades i còmodes.

Zapatero ha ofert a Rajoy mantenir i reforçar el diàleg bilateral permanent entre tots dos i també entre el govern i el Partit Popular. Paral·lelament, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, es reunirà amb totes les forces polítiques per compartir informació i impulsar aquesta unitat. I el mateix Rubalcaba ha anunciat que Zapatero es reunirà dimecres amb tots els grups parlamentaris per informar-los de la política antiterrorista.

De la Vega també ha explicat que en la reunió no s'ha parlat del Pacte per les Llibertats i contra el Terrorisme i, preguntada sobre les insistents declaracions de Rajoy en el sentint que donava suport al govern per derrotar ETA, però no per negociar-hi, ha respost que en aquest moment, l’escenari actual no permet parlar de res més que de derrota de la banda terrorista.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut