Girona

Zapatero i Chirac deixen la línia de molt alta tensió en mans europees

Girona és avui la capital de la diplomàcia francoespanyola. El cap d'estat francès, Jacques Chirac, i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'hi reuneixen en una trobada d'alt nivell. Tots dos líders s'han encarregat de deixar constància de les bones relacions entre Espanya i França. Zapatero i Chirac, a més, han acordat demanar a Itàlia que s'afegeixi a una iniciativa de pau per al Pròxim Orient. Sobre la línia elèctrica de molt alta tensió, han acordat obrir un període de reflexió en el marc europeu.

Actualitzat

Les delegacions francesa i espanyola han arribat poc després de dos quarts de deu a l'aeroport de Girona, encapçalades per Jacques Chirac i José Luis Rodríguez Zapatero. Tots dos han mantingut una primera trobada a l'Ajuntament de Girona, on també s'ha fet una recepció oficial. Allà s'han fet també les primeres trobades interministerials. Després, acompanyats de Pasqual Maragall, han inaugurat el primer Fòrum Espanya-França de Diàleg Civil, una iniciativa conjunta de les fundacions Cidob i Veolia encarregada pels dos presidents a la cimera del 2005 i que reuneix diferents sectors empresarials de la universitat i de la cultura.

Junts en una iniciativa de pau al Pròxim Orient

Ha estat durant aquest acte que Chirac ha acceptat l'oferiment del seu homòleg espanyol per liderar conjuntament una iniciativa de pau al Pròxim Orient. Tots dos, a més, han convidat Itàlia a sumar-s'hi. La iniciativa, que es portarà al Consell Europeu del desembre, planteja el cessament immediat de tota violència, la formació d'un govern d'unitat palestí i un intercanvi de presos. Això hauria de permetre una reunió entre el primer ministre israelià i el president palestí, així com la missió d'observació internacional a Gaza i, a mitjà termini, una conferència de pau.

La MAT, en mans d'Europa

La interconnexió de la línia de molt alta tensió, la MAT, és un dels aspectes centrals de l'agenda conjunta dels dos estats. Espanya i França volen desencallar el conflicte de la MAT amb la mediació europea i han pactat que la Comissió Europea nomeni un coordinador per proposar el traçat de la polèmica connexió elèctrica abans de l'estiu. És a dir, que França i Espanya coincideixen en la necessitat d'aquesta línia i deixen en mans d'Europa la decisió sobre el seu traçat definitiu.

Zapatero ha dit que la solució de nomenar una "autoritat tècnica" europea servirà, d'una banda, per comprometre la Comissió Europea en aquesta qüestió i, de l'altra, per emetre "un dictamen objectiu que faciliti la determinació del traçat". Chirac, de la seva banda, ha explicat que els dos països consensuaran el nom d'aquesta "autoritat europea", que haurà de proposar un traçat per a la interconnexió elèctrica, "per sobre de les passions que es desencadenen massa freqüentment sobre el tema".

Nous camins per afrontar el repte de la immigració

La immigració ha estat un altre tema clau. Zapatero ha animat el president francès a "innovar" i "obrir rumbs fins ara no recorreguts" per fer front al desafiament de la immigració. Segons el president espanyol, la seva generació serà jutjada per la política que desenvolupi davant la nova realitat demogràfica que estan vivint molts països europeus, especialment França i Espanya. Chirac ha reconegut que tots dos comparteixen les mateixes dificultats i les mateixes anàlisis sobre la gestió de la immigració il·legal, que és fruit, ha recordat, del subdesenvolupament. "No arreglarem res si no treballem pel desenvolupament a l'Àfrica", ha subratllat.

La promoció d'intercanvis professionals, la creació d'una cadena de televisió francoespanyola, i també d'una xarxa comuna d'investigadors o l'elaboració d'un programa compartit d'estudis de tercer cicle, són més projectes de col·laboració entre l'estat espanyol i el francès que s'han estudiat.

A banda de temes concrets, la cimera ha servit per consolidar la bona sintonia al marge dels colors polítics d'un govern i de l'altre. El president espanyol ha destacat les bones relacions que uneixen Espanya i França, no només en l'àmbit econòmic, sinó també per la sintonia de la societat respecte a la seva visió del món. De la seva banda, Chirac ha defensat la necessitat d'aprofundir en l'aliança estratègica entre França i Espanya per reforçar la UE.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut