Madrid

Zapatero haurà de comparèixer al Congrés per explicar la brusca frenada de l'economia

Les paraules del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, admetent obertament que la frenada econòmica és més brusca del previst han fet forat. D'entrada, l'oposició ha forçat la compareixença urgent de Zapatero perquè expliqui a la cambra les mesures proposades per afrontar la situació. El PSOE pretenia que fos el ministre d'Economia, Pedro Solbes, qui comparegués.

Actualitzat
A les files del govern espanyol, el missatge del president Zapatero sobre la situació econòmica ha quedat plenament assumit, i s'ha obert la veda per parlar de l'empitjorament de l'economia amb tota claredat. Primer, el mateix ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha desmuntat les seves pròpies previsions per aquest any i també pel 2009. El ministre ha afirmat que la seva "sensació" és que l'economia creixerà aquest any per sota del 2% i l'any que ve encara menys. A més, ha previst que la inflació tancarà aquest any al 4%. Un altre ministre, el de Treball, Celestino Corbacho, també s'ha sumat al reguitzell de pronòstics negatius. En aquest cas sobre la destrucció d'ocupació en els propers anys i ha previst que la taxa d'atur s'enfili més d'un punt per sobre del previst, fins a l'11%.

Aquesta ha estat la primera conseqüència de les paraules del president espanyol. La segona és que el mateix Zapatero haurà de comparèixer al Congrés per explicar les mesures adoptades pel seu executiu per fer front a la situació econòmica.

La Junta de Portaveus de la cambra baixa ha acceptat per majoria les sol·licituds del PP, IU, PNB i ERC perquè el president espanyol comparegui al Parlament en una sessió monogràfica dedicada exclusivament a l'economia. CiU també s'ha sumat a la petició. La data de la compareixença encara no ha estat fixada.

El govern espanyol ha fracassat, doncs, en el seu intent que fos el ministre d'Economia qui donés la cara al Congrés per parlar de la situació econòmica. La portaveu del grup popular, Soraya Sáez de Santamaría, ha criticat que fins a l'últim moment els socialistes, per boca de José Antonio Alonso, intentessin que fos Solbes qui comparegués assegurant que ell és el màxim responsable en la matèria.

Toc d'atenció del Banc d'Espanya

Així les coses, precisament avui, una institució com el Banc d'Espanya ha donat un toc d'atenció al govern per les mesures que està adoptant per fer front a l'actual situació. El seu governador, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha recordat a l'executiu de Zapatero que la inflació també està en el seu "àmbit d'influència", encara que tingui un origen extern a l'economia espanyola. "L'origen extern de l'episodi inflacionista al qual estem assistint no ens ha de portar a considerar aquesta evolució com quelcom aliè a l'àmbit d'influència de les autoritats i dels agents socials", ha assegurat Fernández Ordóñez durant la seva compareixença quadrimestral davant la Comissió d'Economia i Hisenda del Congrés.

A més, ha considerat que "els intents d'eludir les pèrdues de renda que l'encariment dels preus i els costos comporten pot acabar generant tensions inflacionistes i afectar negativament la creació de llocs de treball", cosa que, ha afegit, "tendiria a intensificar i prolongar l'ajust de l'economia".

Per tot plegat, el governador del Banc d'Espanya ha insistit en la necessitat de mantenir la tendència a la moderació dels marges empresarials i els salaris.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut