Madrid

Zapatero fa una crida a la moderació de CiU i agraeix a Rubalcaba el suport del PSOE a la reforma de la Constitució

Zapatero ha fet una crida a la "responsabilitat" i la "moderació" de CiU perquè se sumi divendres a l'acord per incloure el principi d'estabilitat pressupostària a la Constitució. En una compareixença pública amb el seu homòleg portuguès, Zapatero ha dit que està "més proper que mai" del candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a qui ha elogiat per aconseguir l'acord "gairebé unànime" del partit per donar suport a la reforma constitucional. Zapatero ha dit que comprèn però que no comparteix la posició dels que discrepen. Zapatero ha descartat, també, apujar els impostos als rics.

Actualitzat
El president del govern espanyol ha assegurat que "no està previst" aprovar canvis fiscals per a les rendes més altes abans que es dissolguin les cambres el 27 de setembre que ve. D'aquesta manera, Zapatero ha tancat la porta a la possibilitat que el Consell de Ministres d'aquest divendres aprovi modificacions dels impostos per als que més tenen, tal com s'ha especulat els últims dies.

Pel que fa a les negociacions sobre la reforma constitucional, Zapatero ha entès que CiU comparteix el fons de la proposta en el sentit que cal contenir la despesa pública, però ha considerat que la federació fa una "interpretació negativa, que per mi no és correcta" de la reforma en entendre que "hi hauria un impacte en l'autonomia financera de les comunitats". Per Zapatero, la reforma només mira de "traslladar la llei d'estabilitat per a les administracions públiques a la Constitució" amb l'objectiu de "fer més sòlida la regla".

Zapatero ha obert la porta al "diàleg" amb CiU, tot i que creu "difícil d'incorporar" al text constitucional algunes de les propostes presentades per Duran i Lleida. En aquest sentit, ha indicat que no s'hauria d'"abusar dels adjectius".

Divendres, segon assalt

El segon assalt en la tramitació de la reforma exprés de la Constitució Espanyola es viurà aquest divendres al Congrés dels Diputats, amb el debat de les esmenes. I els dos grans partits espanyols esperen aconseguir abans d'aquest dia que Convergència i Unió se sumi al pacte, i això, malgrat el gest sense precedents de la federació nacionalista, que dimarts va decidir no participar en la votació per admetre a tràmit la reforma.

La reforma constitucional promoguda pel PSOE i el PP amb l'objectiu de limitar el dèficit de les administracions va superar el primer tràmit al Congrés dels Diputats en una sessió plena de retrets als dos grans partits espanyols per part dels detractors. Especialment significativa va ser la posició de Convergència i Unió, que ahir es va plantar en la votació i va augurar un greu conflicte; concretament, va parlar d'un "xoc de trens" entre Catalunya i l'Estat.

De fet, les formacions contràries a aquesta reforma de la Carta Magna han coincidit totes a l'hora d'acusar socialistes i populars d'haver trencat el consens constitucional del 1978. Un consens que el govern espanyol i el PP intenten ara aconseguir de cara al segon tràmit per aprovar la reforma: el debat de les esmenes, que es farà aquest divendres.

Però els dos grans partits espanyols ho tindran difícil, i és que la posició de CiU va ser contundent en la sessió al Congrés: els diputats de la federació nacionalista no van participar en la votació per admetre a tràmit la reforma constitucional, un gest que el líder de la formació a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va explicar de manera eloqüent en fer servir l'expressió castellana "yo me lo guiso, yo me lo como", i concloure que "ja s'ho faran". Tot i això, Convergència i Unió, que sí que va exercir el seu dret de torn, presentarà diverses esmenes al text per intentar acostar-lo a les seves posicions.

En canvi, Esquerra i Iniciativa rebutgen frontalment una mesura que titllen de farsa i d'injustícia social.

La reforma exprés de la Constitució es traslladarà la setmana vinent al Senat, on se sotmetrà a votació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut