Vigo/Barcelona

Zapatero diu ara que el nou model de finançament "durà el seu temps"

El cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assenyalat que el nou sistema de finançament autonòmic "durà el seu temps", perquè cal culminar un acord amb totes les comunitats i perquè exigeix el lideratge del govern espanyol i la cooperació constructiva de les autonomies. El president del govern espanyol ha insistit en la necessitat de prendre's la negociació "amb tota tranquil·litat". Per la seva banda el president català, José Montilla, s'ha manifestat confiat en que Catalunya obtindrà recursos "per poder afrontar el futur amb garanties".

Actualitzat

Zapatero ha assenyalat que el nou sistema de finançament autonòmic "durà el seu temps, com és lògic i raonable". El president del govern espanyol ha al·legat que "cal harmonitzar les dades per arribar a una proposta equitativa" i ha demanat tranquil·litat. Zapatero, que ha sobrevolat en helicòpter alguns trams de les obres d'alta velocitat a Galícia, ha tornat al seu discurs habitual i ha demanat calma sabent que "totes les comunitats milloraran".

El president del govern espanyol ha dit que el debat sobre el finançament és "una gran oportunitat", tenint en compte que s'obre la porta perquè totes les comunitats autònomes disposin de més recursos, fonamentalment -ha precisat- per a educació i sanitat. Així les coses, ha desitjat que la nova fase de diàleg amb les comunitats segueixi avançant i ha especificat que requerirà unir interessos a vegades contraposats, que no són els mateixos per a una autonomia la població de la qual està molt concentrada que per a una altra, com el cas de Galícia, on els seus habitants estan dispersos.

"Hem d'estar oberts a millorar les coses; reformar per millorar", ha subratllat el president del govern, en l'opinió del qual la modificació del sistema de finançament és més factible, perquè hi ha molta experiència anterior. Sobre la compareixença demà al Congrés del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha indicat que anirà "a escoltar i explicar".

Montilla confia que Catalunya obtindrà recursos

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha mostrat convençut que Catalunya obtindrà els recursos que necessita per créixer econòmicament. En un acte al port de Barcelona, que ha posat com a exemple de les infraestructures que s'estan desenvolupant amb força, Montilla ha expressat la confiança en què l'estat de l'economia catalana permetrà "afrontar els problemes" actuals. En aquest sentit ha manifestat que "perquè tot això sigui possible, ens fan falta inversions i recursos. Els obtindrem per poder afrontar el futur amb garanties."

Anar al contingut