Madrid

Zapatero dissol les Corts amb un missatge esperançador sobre el final de la violència d'ETA

Dissolució de les Corts amb un missatge de contingut. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha signat el decret de dissolució de les Corts i de convocatòria dels comicis. En la declaració institucional posterior a la signatura, el president del govern ha aprofitat per llançar un missatge esperançador sobre ETA. Preguntat pels periodistes sobre la carta dels presos de la banda en pro de les vies polítiques i renunciant a les armes, Zapatero ha afirmat que és "un pas significatiu cap al final de la violència".

Actualitzat
Zapatero ha valorat positivament la carta feta pels presos d'ETA en suport del procés de pau de Guernica. Ha volgut, però, mostrar prudència davant del que sembla el final del terrorisme d'ETA i ha tornat a demanar la unitat de totes les forces polítiques.

Corts dissoltes

El president del govern espanyol ha fet aquestes declaracions just després de firmar la dissolució de les Corts, quatre mesos abans del final de la legislatura.

Després de comunicar al rei la convocatòria dels comicis, Zapatero ha expressat davant els periodistes la seva absoluta confiança en el futur d'Espanya. També ha assegurat que el país sortirà de la crisi abans del que sembla.

Zapatero ha donat les gràcies a ministres, col·laboradors i ciutadans per les dues legislatures al poder i ha reiterat que un cop acabi el procés electoral deixarà la primera línia política. Fins al seu relleu, però, recorda que el govern encara mana i confirma que prendrà les mesures que faci falta per a l'estabilitat del país, especialment en qüestions econòmiques.

El calendari del 20-N

El tret de sortida de la cursa electoral el disparava el president Zapatero, a finals de juliol, amb l'anunci de l'avançament dels comicis. Simbòlicament, la legislatura es tancava dijous passat al Congrés amb el comiat de Zapatero, entre retrets de Rajoy, però el cronòmetre no ha començat a córrer fins aquest dilluns, amb la firma del decret de dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions pel 20-N.

Amb la signatura de Zapatero, el calendari ha quedat tancat:

Setembre:
- 27: Publicació del decret de convocatòria de les eleccions al BOE.
 Inici del període de sol·licitud del vot per correu.

Octubre:
- 3: Exposició del cens electoral.
- 7: Constitució de les coalicions.
- 24: Proclamació de les candidatures.

Novembre:
- 4-18: Campanya electoral.
- 16: Límit del vot per correu.

Passat el 20-N, un cop es coneguin els resultats de les eleccions, el 13 de desembre es constituirà el nou Parlament espanyol, segons ha explicat Bono en declaracions a Catalunya Ràdio. Així, cap al 20 de desembre ja hi haurà nou president.

En aquestes eleccions hi haurà poc més de 35,7 milions d'espanyols amb dret a vot, quasi 630.000 més que en els comicis del mes de març del 2008, segons les dades de l'Oficina del Cens Electoral.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut