Madrid

Zapatero discrepa del governador del Banc d'Espanya i adverteix que abaratir l'acomiadament no és el camí

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha respost avui al governador del Banc d'Espanya, que ahir va demanar una reforma profunda del mercat laboral. Per Zapatero, no s'ha ni d'abaratir l'acomiadament ni tampoc retallar els drets socials dels treballadors. El governador del Banc d'Espanya va reclamar una reforma en profunditat del mercat de treball, que anés més enllà del debat sobre l'abaratiment o no de l'acomiadament.

Actualitzat
Amb intenció o no, les declaracions que ahir va fer el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, han tingut l'efecte que buscava. Fernández Ordóñez va fer una crida a debatre sobre una possible reforma laboral. Segons ell, l'atur es podria reduir si acomiadar treballadors en un moment com l'actual fos més barat.

La cascada de respostes no ha trigat a arribar. Primer era el ministre del ram, Celestino Corbacho, que ha replicat al governador del Banc d'Espanya que apliqui al seu propi sector la recepta que dóna, ja que considera el sistema financer responsable en part de la crisi. Però l'última i més contundent resposta a Fernández Ordóñez l'ha donada el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

"El benestar social -ha dit Zapatero- crea riquesa. L'altre representa tesis, com hem vist, que estan dins el catàleg de receptes incloses en els postulats neoconservadors: no regulació, no intervenció, aprimar l'estat de benestar. Els resultats no són satisfactoris i, per descomptat, no hem d'anar per aquí". Per al president del govern, no s'ha ni d'abaratir l'acomiadament ni tampoc retallar els drets socials dels treballadors. Aquest, ha dit, "no és el camí".

També s'hi han referit els empresaris catalans. Advoquen per la taula del diàleg social per debatre aquesta proposta de reforma laboral. Per la Cambra de Comerç de Barcelona, els enfrontaments no resolen la situació de crisi, i demana al govern central menys teoria i més acció. Han demanat a l'executiu que avali les empreses que tenen dificultats però que són solvents. Uns avals que la Cambra valora en 15.000 milions d'euros i que estima que podrien beneficiar 10.000 petites i mitjanes empreses.
Anar al contingut