Saragossa

Zapatero defensa el model autonòmic però demana potenciar la cooperació per evitar disparitats absurdes

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha aprofitat el seu discurs de cloenda de la convenció del PSOE a Saragossa per defensar amb totes les armes el model autonòmic espanyol. Segons Zapatero, "les comunitats autònomes s'han convertit en el pilar de l'estat social i del benestar" que cal mantenir, però ha demanat més austeritat i cooperació per evitar "disparitats absurdes".

Actualitzat
"Hi ha qui diu que les comunitats autònomes són molt cares, però el que realment era car era el centralisme, que ha estat ineficient i malgastador". Així de contundent s'ha mostrat el president José Luis Rodríguez Zapatero en la clausura de la convenció que els socialistes han celebrat al llarg d'aquest cap de setmana a Saragossa.

Segons Zapatero, el model autonòmic continua vigent i s'ha de defensar, però ha explicat que en aquests moments cal aplicar més austeritat i cooperació entre les comunitats per evitar que es produeixin "disparitats absurdes".

Per això, els socialistes han aprofitat la trobada per aprovar un manifest de cara a les eleccions del 22 de maig en què es proposa a les autonomies que comparteixin serveis i projectes per abaratir costos i les insta a evitar regulacions diferents.

Aparcar el debat successori

D'altra banda, Zapatero també ha aprofitat per demanar al partit que aparqui la confrontació electoral amb la resta de formacions polítiques i el debat successori.

En aquest sentit, el president ha explicat que "és més important Espanya que el PSOE", i ha reclamat la necessitat de treballar per sortir de la crisi i per trobar suport a les reformes impulsades des de l'executiu.

Malgrat els seus esforços, però, la convenció del PSOE ha estat marcada per la polèmica sobre el futur líder dels socialistes. En aquest sentit, alguns dels barons del partit, com José Blanco o Manuel Chaves, han defensat la figura de Zapatero i la seva gestió de la crisi, i han assegurat que "és el millor socialista que han conegut".

Un gran acord

Aquest discurs arriba a les portes d'una setmana marcada per la visita d'Angela Merkel a La Moncloa i per l'acord que han aconseguit govern, sindicats i empresaris per reformar el model de pensions. Un acord que pel president del govern "és el més important en l'àmbit econòmic i social des dels pactes de La Moncloa", i per això ha demanat a tots els partits que "s'hi sumin, per donar més confiança a Espanya i a la seva economia".

A la reunió també hi ha anat José Montilla, que ha contestat les crítiques que rep del president Mas d'haver deixat la Generalitat en mala situació financera, i ha defensat un model de federalisme de "cooperació voluntària".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut