Madrid

Zapatero avisa que el procés de pau serà llarg i demana contenir les valoracions constants

Crida a la calma del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per facilitar les coses en el procés de pau al País Basc. I és que en només 24 hores ETA ha tornat a sortir a escena i ha enrarit de nou el clima entre PP i el govern. Davant això, Zapatero ha intentat asserenar els ànims advertint que la fase de diàleg amb la banda, que encara no ha començat, serà llarga i, per tant, demana que no es facin valoracions a cada moment.

Actualitzat

Aquest dimecres ETA irrompia amb un comunicat emplaçant els estats espanyol i francès a "complir els compromisos" de l'alto el foc que coincidia, en el temps, amb la celebració de la sessió de control al govern al Congrés dels Diputats. Als mateixos passadissos, el ministre de l'Interior minimitzava la transcendència del comunicat, però el Partit Popular començava a demanar explicacions al govern, que ha garantit que respectarà l'estat de dret i no pagarà cap preu polític.

Lluny de perdre força, el tema cuejava aquest dijous. Des de Pontevedra, el president del Partit Popular, Mariano Rajoy, insistia a l'executiu perquè expliqués si ha contret cap compromís amb la banda o no. Rajoy ha advertit que seria "gravíssim" i per això ha emplaçat el president del govern a "dir que no" hi havia cap compromís. L'ha respost el ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, avisant els populars que amb la seva actitud "alimentaven" els discursos d'ETA.

Finalment, el president Zapatero ha entrat en la qüestió, i ho ha fet per mirar de posar fre a l'intercanvi de retrets. Zapatero ha demanat que no s'entri a valorar en cada moment els esdeveniments que tenen a veure amb el procés de pau. I ha avisat que el procés per acabar amb ETA serà llarg.

Zapatero també ha destacat que el seu objectiu és sumar voluntats per al diàleg i ha demanat mirar-se el periple amb perspectiva i assossegament. Zapatero també ha dit que encara no ha demanat de reunir-se amb Rajoy per parlar del procés de diàleg, encara que ha mantingut que la compareixença al Congrés per demanar permís als partits es farà aquest mes.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut